Κι όμως: η αξιολόγηση συμπυκνώνει την πολιτική του συστήματος για τη διάλυση του Δημοσίου και του συνδικαλισμού ταυτόχρονα!
Η απεργία-αποχή σημαίνει μάχη απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά απαιτείται δυναμική παρέμβαση του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να γίνει εμπεδωμένη αντίληψη στην κοινωνία και στους/στις ίδιους/ες εργαζόμενους/ες του Δημοσίου!
Έχει γραφτεί πολλές φορές σε αυτήν την εφημερίδα, το Rproject.gr και σε όλα τα μέσα της Αριστεράς, τι σηματοδοτεί η αξιολόγηση, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στην εκπαίδευση. Άλλη μια φορά θα γράψουμε τα ίδια;
Αυτή η φορά, ωστόσο, έπεται μιας σειράς δικαστικών προσφυγών ενάντια στην απεργία-αποχή πολλών ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ, μανιακής επιμονής της κυβέρνησης, δια του Βορίδη.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω και στο Νόμο Αχτσιόγλου, όπως και σε όλο το μνημονιακό νομοθετικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, με την αντιμετώπισή της στην αξιολόγηση του Δημοσίου και του μακρού αγώνα της απεργίας-αποχής των εργαζομένων θέλει να στείλει μήνυμα ότι, αφενός ο απεργοκτόνος Νόμος Χατζηδάκη έγινε ακριβώς για να στερήσει κάθε πιθανή νόμιμη οδό απεργιακών κινητοποιήσεων που η εκάστοτε κυβέρνηση δεν ανέχεται και αφετέρου, για να κρυφτούν οι αληθινές προθέσεις του συστήματος για την…τύχη του κοινωνικού Δημοσίου.
Οι δικαστικές επιθέσεις του Βορίδη θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό αντιδράσεων ακόμα και της συστημικής συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Η χλιαρή, μερική και μόνο υπό την πίεση της συνδικαλιστικής αριστεράς, αντιμετώπιση των επιθέσεων της κυβέρνησης, από την ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ), τη ΔΑΚΕ και την ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ομάδα Μπαλασόπουλου), με την αρωγή δια της «αθόρυβης» στάσης της ΕΑΕΚ (αντιστοιχεί στο ΣΥΡΙΖΑ) στην ΑΔΕΔΥ δεν αρκεί για να ανατραπεί το αντι-απεργιακό μένος της δεξιάς κυβέρνησης, που συγκεντρώνεται πάνω σε απεργιακές κινητοποιήσεις που θεωρεί ότι μπορεί να τις απομονώσει από την κοινωνική πλειοψηφία.
Η ουσία της αξιολόγησης στο Δημόσιο θα έπρεπε να έχει γίνει «σημαία» των συνδικάτων και των σωματείων, με τη μορφή καμπάνιας, που θα αναλύει τους στόχους όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων για τη διάλυση του Δημοσίου, υπέρ των ιδιωτών επιχειρηματιών και των κερδών τους και ενάντια στις ανάγκες της εργαζόμενης κοινωνίας. Για να έχει λαϊκό έρεισμα η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, όλα τα συνδικαλιστικά «εργαλεία» των εργαζομένων θα έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί, εξηγώντας τις επιδιώξεις του συστήματος, για να ενισχύσουν τις/τους εργαζόμενες/ους στην ενεργή συμμετοχή τους, αλλά και για να έχουν τη στήριξη ολόκληρης της κοινωνίας που χρειάζεται τις Δημόσιες υπηρεσίες.
Παραδείγματα ανά κλάδο
Μέχρι την τελευταία των στιγμών πριν τις εκλογές, η απερχόμενη κυβέρνηση συνεχίζει τις σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές διαλύοντας όποιο δημόσιο κοινωνικό αγαθό κι υπηρεσία προλαβαίνει ακόμα!
Οι ακραία αντεργατικές πολιτικές της ΝΔ διευκολύνουν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που θέλουν πραγματικά, στο να τις καταδείξουν.
Παραμονές των εκλογών η υφυπουργός Υγείας κα Γκάγκα, με μια «απλή» εγκύκλιο καταργεί τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων από τις εφημερίες, για να μην πληρώνονται και για να μην κάνουν προσλήψεις κι αφήνει εκτεθειμένους τους γιατρούς όποιας ειδικότητας τυχαίνει να βρίσκεται σε κάθε εφημερία, με τις ευθύνες πάνω τους κι επιπτώσεις στις ανθρώπινες ζωές των λαϊκών τάξεων που χρησιμοποιούν τα Δημόσια νοσοκομεία. Αυτούς τους γιατρούς θα τους αξιολογήσουν, σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους!!!
Τα Υπουργεία και όλοι οι ελεγκτικοί φορείς (πχ ΕΦΕΤ) δουλεύουν με 1-2 ανθρώπους ανά τμήμα, με το μισό προσωπικό ακόμα κι από αυτό που απέμεινε στα μνημονιακά προσαρμοσμένα οργανογράμματα (από τα οποία αφαιρέθηκαν πάρα πολλές οργανικές θέσεις) και τα κενά αντιμετωπίζονται από τις πολιτικές ηγεσίες με την εισαγωγή ιδιωτικών υπαλλήλων για καθήκοντα Δημοσίου, ακόμα και για την παραγωγή νομοθετικού έργου!!! Αυτούς τους Δημοσίους Υπαλλήλους θέλουν να αξιολογήσουν!!!
Ο ΕΦΚΑ και τα ταμεία δουλεύουν με ελάχιστους εργαζομένους, σε άθλιες συνθήκες και με απαγορεύσεις μετακινήσεων, αδειών και απάνθρωπη πίεση, που καταλήγει ακόμα και σε θανάτους εργαζομένων στη δουλειά τους την Κυριακή. Αυτούς τους ανθρώπους θέλουν να αξιολογήσουν!!!
Στα σχολεία οι εκπαιδευτικοί μετακινούνται ανάλογα με τις ανάγκες, με μισθούς που δεν γίνεται να καλύψουν τη στέγαση και τη διαβίωσή τους όταν βρίσκονται οπουδήποτε ανά την Ελλάδα, με διαχείριση από την κυβέρνηση των ελλείψεων και κενών που τορπιλίζει την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτούς τους εκπαιδευτικούς θέλουν να αξιολογήσουν!!!
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δουλεύει με τραγικές ελλείψεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, με εκπληκτικό ποσοστό συμβασιούχων όλων των ειδών και με μακάβριο κι αυξανόμενο αριθμό εργατικών δυστυχημάτων. Αυτούς τους εργαζόμενους θέλουν να αξιολογήσουν!!!
Ο τομέας των δημοσίων συγκοινωνιών έχει πρόσφατη την τραγική πραγματικότητα που συμπυκνώθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και μετά από όλο αυτό, η κοκορομαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για το ποιος και πότε έφταιγε κατά τα διάφορα θανατηφόρα «περιστατικά» (Μάτι, Ηλεία, Τέμπη κλπ) επιχειρείται να είναι το τελευταίο επεισόδιο, αφού κανένας από αυτούς δεν υπόσχεται καν επανακρατικοποίηση των σιδηροδρόμων. Τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, αφού πρώτα τους ρίξουν όλες τις ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, θέλουν να τους αξιολογήσουν στη συνέχεια!!! Και μάλιστα, επιχειρούν να φορτώσουν στο σύνολο των Δημοσίων Υπαλλήλων την εγκληματική πολιτική τους, ακριβώς δια του εργαλείου της αξιολόγησης!!!
Παρατάξεις και αιτήματα
Μόνο από αυτό το τελευταίο, το συνδικαλιστικό κίνημα θα έπρεπε να «είναι στα κεραμίδια». Και να επιχειρεί από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων (είτε αυτών που δουλεύουν, είτε αυτών που χρειάζονται τις δημόσιες υπηρεσίες) να εξηγήσει στο πανελλήνιο τις επιδιώξεις των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, συσπειρώντας τις εργατικές δυνάμεις και συγκεντρώνοντας τις αντιστάσεις του εργαζόμενου κοινωνικού συνόλου, απέναντι στο διπλό στόχο των κομμάτων «εξουσίας»: τη διάλυση του Δημοσίου και την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, με την πίεση της συνδικαλιστικής αριστεράς (ΕΑΣ-μετεξέλιξη του ΜΕΤΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ και ΔΑΣ-ΠΑΜΕ) έχει κερδηθεί παράταση της απεργίας-αποχής, έχοντας λήξει ακόμα και οι νέες προθεσμίες για την αξιολόγηση.
Τα αλλεπάλληλα δικαστήρια στα οποία προσέφυγε ο Βορίδης δεν πρόλαβαν να βγάλουν παράνομη και την τελευταία επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής από την ΑΔΕΔΥ, ούτε όλων των ομοσπονδιών που ανέλαβαν την ευθύνη της κάλυψης των εργαζομένων όσο η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ είχε βγει παράνομη και δεν την είχε επαναπροκηρύξει.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά η ΔΑΚΕ θέλει την αξιολόγηση και το δηλώνει στα όργανα, ενώ η ΠΑΣΚΕ ψάχνει την…καλή αξιολόγηση. Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και πέριξ αυτού κινούνται …ανάλογα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, σταθμίζοντας τι μπορεί να μη βλάψει την κομματική εικόνα, ειδικά ενόψει εκλογών.
Ακόμα και τώρα, όσες δυνάμεις θέλουν στ’ αλήθεια να προστατεύσουν τις χρήσιμες για το λαό Δημόσιες υπηρεσίες, έχουν ακόμα τη δυνατότητα να οργανώσουν και να ενισχύσουν τη διαδικασία της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση, σε όλα τα στάδια και σε όλη την κοινωνία.
Εμείς, από την πλευρά της ΕΑΣ (η μετεξέλιξη του ΜΕΤΑ Δημοσίου), τόσο στο ΓΣ και την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, όσο και στις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια που δρούμε, έχουμε ήδη βάλει και θα συνεχίσουμε με την ίδια και περισσότερη ένταση, τις δυνάμεις μας. Συνδέοντας την αξιολόγηση με την πραγματικότητα στο Δημόσιο και διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενιαίο μισθολόγιο με αυξήσεις στους μισθούς και επαρκή αγοραστική δύναμη, επανακρατικοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη. Μαζί με τις σύμμαχες δυνάμεις, ώστε να είμαστε κοινωνικά και συνδικαλιστικά χρήσιμες και χρήσιμοι!