Πολιτικό σχόλιο
«ΗΝΙΟΧΟΣ 2023»
Για μία ακόμα χρονιά ολόκληρη η ελληνική επικράτεια έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο πεδίο πολεμικών προετοιμασιών, με αφορμή την πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2023», που διεξάγεται αυτό τον καιρό (18/4 – 5/5) με κέντρο την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας. Πρόκειται για την ετήσια «συνεκπαίδευση» όλων των κλάδων του ενόπλων δυνάμεων, μαζί με μια σειρά συμμάχους του ελληνικού κράτους. Από διαβόητους ιμπεριαλιστές και δυτικούς «φίλους» (ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.), μέχρι αντιδραστικά καθεστώτα που πρωταγωνιστούν στις γεωπολιτικές συγκρούσεις (Σαουδική Αραβία, Ινδία), όλοι έχουν μια θέση στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του ελληνικού κράτους, που επιδιώκει μια αναβαθμισμένη παρουσία ως «πυλώνας» της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με το βλέμμα πάντοτε στραμμένο στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό. Το μεγάλο εύρος των επιχειρησιακών σεναρίων και δυνάμεων που συμμετέχουν στην άσκηση -εν μέσω μορατόριουμ με την Τουρκία εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου- αποκαλύπτει τον σταθερό (και κοινά αποδεκτό από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) στόχο του ελληνικού καπιταλισμού να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της Δύσης, με Ρωσία και Κίνα. Χαρακτηριστική είναι αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας, ειδικά της Αλεξανδρούπολης, για μεταφορές στρατευμάτων, οπλισμού και εφοδίων για το ΝΑΤΟ και τον Ουκρανικό στρατό, τον οποίο εφοδιάζει συστηματικά και η κυβέρνηση ΝΔ. Με το 2022 να αποτελεί χρονιά ρεκόρ για τις πολεμικές δαπάνες παγκοσμίως (πάνω από 2,2 τρισ. δολάρια), χρειάζεται επειγόντως να δυναμώσουν οι φωνές ενάντια στην πολεμική προετοιμασία και τους εξοπλισμούς.
ΤΕΜΠΗ
Το Πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που διόρισε η κυβέρνηση, για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Το κείμενο των 228 σελίδων κάνει μια καταγραφή των δεδομένων εκείνης της μέρας, αναφέρεται στις ευθύνες των υπαλλήλων του ΟΣΕ (σταθμάρχες, επόπτες κλπ.), αλλά και στην απουσία μιας σειράς κρίσιμων συστημάτων ασφαλείας, που θα μπορούσαν αν είχαν αποτρέψει την τραγωδία. Αν και το πόρισμα δεν αποδίδει ποινικές ή πολιτικές ευθύνες, η καταγραφή του ευρύτερου πλαισίου λειτουργίας των σιδηροδρόμων αποτυπώνει μία εικόνα απαξίωσης, με ελλείψεις προσωπικού, οργανωτικά προβλήματα, απαρχαιωμένο εξοπλισμό και ομολογεί ανοιχτά τα…«καλά» των ιδιωτικοποιήσεων και τη λειτουργία με γνώμονα το κέρδος: «Με την έξοδο το 2008-10 από τον Ομιλο ΟΣΕ της εταιρείας Εκμετάλλευσης (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σήμερα Hellenic Train) και την πλήρη ιδιωτικοποίησή της (το 2017) περιορίσθηκαν σημαντικά οι δίαυλοι συνεργασίας και συνέργειας ανάμεσα στην Υποδομή (ΟΣΕ) και την Εκμετάλλευση (Hellenic Train). Αυτό ήταν αναμενόμενο διότι μια ιδιωτική εταιρεία έχει ως στόχο πρωτίστως την κερδοφορία (...) Ο ιδιώτης επιχειρηματίας θα προβεί σε δαπάνες για το καλό της κοινωνίας, μόνο αν αποκομίζει άμεσα οικονομικά οφέλη ή καλή φήμη που έμμεσα θα του αποφέρει μεσομακροπρόθεσμα οφέλη» (σελ. 195).
ΣΧΕΔΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
Σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης έχει αναχθεί το σχέδιο «Δήμητρα» του ΜΕΡΑ 25. Η ΝΔ επαναφέρει το «φάντασμα» του 2015 για να συσπειρώσει τους «Μένουμε Ευρώπη», μιλώντας για το ενδεχόμενο μιας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, με συμμετοχή ή ανοχή του Γ. Βαρουφάκη, όπου θα οδηγούσε σε κλείσιμο των τραπεζών, έξοδο από το ευρώ και πληρωμή με «Δήμητρες». Πέρα από τα εξωπραγματικά σενάρια που προπαγανδίζει ο Μητσοτάκης (ούτε το 2015 δεν συγκρούστηκε με την ΕΕ ο Τσίπρας, πόσο μάλλον Ανδρουλάκης) και το αστείο του πράγματος, η ουσία βρίσκεται αλλού. Κάθε πρόταση που αμφισβητεί έστω και λίγο την παντοδυναμία των τραπεζών και της ΕΚΤ (όπως ένα είδος ψηφιακού νομίσματος μέσω του δημοσιονομικού συστήματος, ως εγγυημένο κρατικό χρήμα σε μια κάποια διαδικασία «μετάβασης») και σκιαγραφεί το ενδεχόμενο ρήξης με την ΕΕ, την ευρωζώνη και το εγχώριο κεφάλαιο, αντιμετωπίζεται με λυσσαλέα επίθεση από τον αστικό κόσμο και τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Εκείνο το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος και το ταξικό ρήγμα που ανέδειξε, πάντα θα τρομοκρατεί τις καθεστωτικές δυνάμεις, που ξέρουν καλά ότι η αντικαπιταλιστική ανατροπή του νεοφιλελεύθερου «μονόδρομου», περνάει (και) μέσα από τη ρήξη με τη λιτότητα, το χρέος, την ΕΕ και την εθνικοποίηση του τραπεζικού τομέα. Αυτό το σχέδιο θέλουν να συκοφαντήσουν…