Νέα από τους εργατικούς χώρους
ΣΕΡΕΤΕ: Όχι στην εθελοντική ερευνητική εργασία!
Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) κατά διαστήματα ανασύρει από το ντουλάπι του την πρόσκληση σε νέους κοινωνικούς επιστήμονες να προσφέρουν εθελοντικό έργο στα ερευνητικά προγράμματα που διεξάγει. Πρόκειται για μια προκήρυξη που εμπαίζει τους εργαζόμενους στην έρευνα καθώς φτάνει στο σημείο να βαφτίζει την εθελοντική εργασία ως λύση και για το “brain drain”. Στην πρόσκληση του ΕΚΚΕ οι ερευνητές που θα προσφέρουν δωρεάν εργασία καλούνται να μεριμνήσουν μόνοι τους για την ασφάλισή τους. Για την αίτηση εγγραφής στα μητρώα εθελοντών υπάρχει ως προϋπόθεση οι εθελοντές και οι εθελόντριες να δηλώσουν ότι είναι ασφαλισμένοι/ες “απέναντι σε κινδύνους υγείας και ατυχημάτων κατά την διάρκεια παροχής του εθελοντικού έργου”!!! Και σα να μην έφτανε αυτό όπως διαβάζουμε στην πρόσκληση “οι νέοι επιστήμονες θα επωφεληθούν από τον εθελοντισμό, αφού θα λάβουν τις αναγκαίες εμπειρικές γνώσεις για την υποβοήθηση άσκησης του επαγγέλματος”. Δουλέψτε με λίγα λόγια απλήρωτοι, βρείτε λεφτά να ασφαλιστείτε και πείτε μας κι ευχαριστώ για τις γνώσεις που θα αποκτήσετε. Οι νέοι ερευνητές επιστήμονες μετατρέπονται σε σύγχρονοι σκλάβοι.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΣΕΡΕΤΕ (πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση): “Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι/ες με την χρόνια υποχρηματοδότηση και απαξίωση της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των κατακερματισμό των εργασιακών μας σχέσεων, με πολλούς/ες από εμάς να εργαζόμαστε με “μπλοκάκι”, υποτροφίες, ακόμα και αμισθί. Είναι άθλιο όταν η εκάστοτε κυβέρνηση υποβαθμίζει την έρευνα σε χόμπι, ωστόσο είναι ακόμα πιο άθλιο όταν το κάνουν αυτό οι ίδιοι οι φορείς της έρευνας”. Το ΕΚΚΕ όπως και κάθε άλλος φορέας έρευνας θα έπρεπε μαζί με τους εργαζόμενους να διεκδικούν τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στο χώρο, την ασφαλιστική κάλυψη των υποψήφιων διδακτόρων κατά τη διάρκεια εκπόνησης του διδακτορικού τους, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Αντίθετα όπως βλέπουμε συμβάλει στην περαιτέρω συνέχιση και διαιώνιση της επισφαλούς εργασίας.
Το ΣΕΡΕΤΕ απαιτεί την άμεση απόσυρση του ντροπιαστικού “καλέσματος εθελοντών” από την ιστοσελίδα του ΕΚΚΕ με κατάργηση της σχετικής διάταξης στη λειτουργία του. Ταυτόχρονα διεκδικεί μόνιμες προσλήψεις σε ερευνητικό προσωπικό για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των ιδρυμάτων και ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο της έρευνας που να καλύπτει πλήρως τις μισθολογικές και τις ασφαλιστικές ανάγκες και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία
Την Τετάρτη 12 Ιούλη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καλεί σε πανελλαδική κινητοποίηση με 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της περιφέρειας και στάση εργασίας 8-3 για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Αττικής. Η κινητοποίηση είναι η πρώτη ευκαιρία που έχουν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να υποδεχθούν αγωνιστικά τη νέα κυβέρνηση η οποία κομπάζει από τη μέρα που βγήκε ότι έρχεται για να λύσει όλα τα προβλήματα στο χώρο της υγείας αλλά η πρόσφατη θητεία της (2019-2023) δείχνει ότι ως τώρα μόνο στα λόγια κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Όχι μόνο δεν έχει φροντίσει να καλύψει τα κενά στο χώρο της υγείας αλλά τώρα έρχεται με μία νέα έμπνευση να δηλώσει όλο περηφάνια ότι θα λύσει τα προβλήματα της τεράστιας έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ επιτάσσοντας προσωπικό από το στρατό και την πυροσβεστική. Θυμίζοντας έτσι τραγελαφικές καταστάσεις του παρελθόντος όταν οι κυβερνήσεις επιστράτευαν στρατιώτες και προσωπικό από τους χώρους αυτούς για να απαντήσουν σε μεγάλες απεργίες του εργατικού κινήματος (στα λεωφορεία, την αποκομιδή σκουπιδιών κ.α.). Την ίδια ώρα τα ράντσα στα μεγάλα νοσοκομεία συνεχίζουν να εμφανίζονται, μια 59χρονη πέθανε σε νοσοκομείο στην Κρήτη επειδή δεν υπήρχε απινιδωτής και πάει λέγοντας.
Στις δηλώσεις του νέου υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη δεν διαφαίνεται πρόθεση κατάργησης του νόμου που αυτή η κυβέρνηση ψήφισε για τα ΣΔΙΤ, αντίθετα πολλές διορισμένες από τη ΝΔ διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων σπεύδουν να μπάσουν τους εργολάβους στα νοσοκομεία στον τομέα της καθαριότητας. 308 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Θριάσιο, Ευαγγελισμός και Χαλκίδας κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο καθώς οι διοικήσεις των νοσοκομείων αυτών προχωρούν στην ανάθεση του έργου της καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες. Για το σκοπό αυτό το σωματείο εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο καλεί, την Τετάρτη 5 Ιούλη, σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας με 3ωρη στάση εργασίας από 12-15.00, ενώ μια μέρα νωρίτερα θα πραγματοποιήσει κινητοποίηση και στο χώρο του νοσοκομείου. Συγκέντρωση που θα απαιτήσει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.
Wolt: Άκόμη ένα ατύχημα για διανομέα
Ένα νέο ατύχημα στην Κρήτη για διανομέα της Wolt είχαμε τις τελευταίες ημέρες του Ιούνη. Ένα ατύχημα που προστίθεται στο μεγάλο φετινό κατάλογο ευτυχώς χωρίς τραγική κατάληξη για τον εργαζόμενο. Ατύχημα που αναδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι το σακάτεμα των εργαζομένων δεν απασχολεί τις εργοδοτικές εταιρείες που κοιτάνε μόνο το πως θα αυξήσουν τα κέρδη τους και αδιαφορούν για τις συνθήκες που δουλεύουν οι διανομείς.
Τα μισά ένσημα, η ανασφάλιστη εργασία, τα έξοδα συντήρησης για το μηχανάκι που πληρώνονται από την τσέπη των ίδιων των εργαζομένων, οι βενζίνες, τα μειωμένα δώρα, η εργασία χωρίς άδειες, είναι η κυρίαρχη κατάσταση που αναγκάζει τους διανομείς να δουλέψουν όλο και περισσότερες ώρες με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανή η συχνότητα των ατυχημάτων. Την ίδια στιγμή είναι ανύπαρκτο το κράτος καθώς οι επιθεωρήσεις εργασίας είναι υποστελεχωμένες.
Αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο τα σωματεία εργαζομένων των διανομέων να διεκδικήσουν ένταξη στα ΒΑΕ και τα ατομικά μέσα προστασίας, μηχανάκι συντήρηση και καύσιμα να είναι στην ευθύνη του εργοδότη. Ακόμη την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλους, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης με απαγόρευση της διανομής σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Και τέλος αυξήσεις στους μισθούς τουλάχιστον 15% και κανονική καταβολή των δώρων και των επιδομάτων.