Νέα από τους εργατικούς χώρους
ΛΑΡΚΟ: Νέα κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών
Νέα κινητοποίηση έχουν προγραμματίσει για την Τετάρτη 4 Οκτώβρη στο Υπουργείο Οικονομικών οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Χρωστάμε πολλά σε αυτούς που χάσαμε στη ΛΑΡΚΟ, σε αυτούς που αρρώστησαν στη ΛΑΡΚΟ, σε αυτούς που έκτισαν τη ΛΑΡΚΟ και την λειτούργησαν. Χρωστάμε όμως και στους εαυτούς μας και στη νέα γενιά να μείνουμε όρθιοι, αξιοπρέπεια να βγούμε νικητές. Και θα τα καταφέρουμε. Ντουβάρι με τα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ θα γίνουμε, έξω από αυτήν δεν βγαίνουμε».
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν έτσι τις κινητοποιήσεις που κάνουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να παραμείνει ανοιχτή η ΛΑΡΚΟ. Για να αποφευχθούν τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ που στοχεύει ως το τέλος του Δεκέμβρη του 2023 να έχει πουληθεί η ΛΑΡΚΟ και μάλιστα απολύοντας όσους εργαζομένους δουλεύουν ακόμη στην επιχείρηση. Οι κινητοποιήσεις τους είναι αυτές που έχουν δυσκολέψει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα σχέδιά της για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Σχέδια που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν κοστίσει στο δημόσιο πάνω από 100 εκ. ευρώ. Λεφτά που αντί να δοθούν για την αναβάθμιση της επιχείρησης ή για τις πολύ μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, δόθηκαν μόνο και μόνο για να απαξιωθεί η εταιρεία και να είναι πιο χαμηλό το κόστος για τους ιδιώτες αγοραστές της ΛΑΡΚΟ.
Το Μάρτιο του 2023 η ΕΕ συμπεριέλαβε τον χαλκό και το νικέλιο ως στρατηγικά μέταλλα. Αυτή η απόφαση θα εξασφαλίσει ταχύτερα άδειες και ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών (CRMA) της Ε.Ε. προσθέτει τα δύο μέταλλα σε έναν κατάλογο που προηγουμένως είχε επικεντρωθεί σε πιο εξειδικευμένα ορυκτά όπως το κοβάλτιο, το λίθιο και οι σπάνιες γαίες. Τώρα που το Νικέλιο αποκτά στρατηγική σημασία με δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια τώρα ξεπουλιέται σε ημέτερους για να καρπωθούν τον πλούτο. Οι εργαζόμενοι με την κινητοποίησή τους διεκδικούν να μην υπάρξει κανένας άνεργος από 1/1/2024. Να μετατραπούν οι συμβάσεις εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Να επαναφέρει η κυβέρνηση τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας. Να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και ενιαίας επαναλειτουργίας με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία και συγκροτημένα δικαιώματα.
Υποβαθμίζεται συνεχώς το Νοσοκομείο Άρτας
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και η τριμελής Επιτροπή Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου (ΓΝ) Άρτας το νοσοκομείο υπολειτουργεί πια καθώς ξεμένει συνεχώς από γιατρούς. Όλο το καλοκαίρι το ακτινολογικό τμήμα του ΓΝ Άρτας λειτούργησε με 2 μόνιμους γιατρούς, κάνοντας 13 και 14 εφημερίες ο καθένας καλύπτοντας και όλη την πρωινή λειτουργία του τμήματος, φτάνοντας στα όρια της εξάντλησης και ξεπερνώντας τα όρια στοιχειώδους ασφάλειας για τους ασθενείς.
Με αυτό το σκηνικό διαμορφωμένο η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να στέλνει τους ασθενείς σε ιδιωτικό εργαστήριο για αξονικές, υπερήχους κλπ, με ότι κινδύνους ενέχει αυτό για την ασφάλεια και την ζωή τους. Αντί λοιπόν να προσλάβουν κι άλλους ακτινολόγους με βάση και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για 10.000 και πλέον προσλήψεις στην υγεία αποφάσισαν να αφήσουν το νοσοκομείο με 1 ακτινολόγο. Και δεν είναι το μόνο τμήμα που λειτουργεί με τέτοοιες ελλείψεις. Και οι εφημερίες στα χειρουργεία από τον περασμένο Μάη γίνονται από 1 χειρούργο και χωρίς βοηθό.
Στην Παθολογική κλινική που έχει 32 κλίνες νοσηλεύονται σχεδόν καθημερινά 50 και 60 κάτι που έχει οδηγήσει το εξουθενωμένο προσωπικό και ειδικά τους γιατρούς σε παραιτήσεις. Αντίστοιχα προβλήματα και ελλείψεις υπάρχουν ακόμη στην Πνευμονολογική, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στην Ψυχιατρική κλινική όπου ο κάθε γιατρός εφημερεύει 10 μέρες το μήνα όπως γίνεται και στη Μαιευτική. Ενώ εδώ και 2 χρόνια λόγω συνταξιοδότησης δε λειτουργεί το τμήμα πρόληψης μεσογειακής αναιμίας. Συνολικά το 1/3 των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου είναι κενές.
Οι λύσεις της κυβέρνησης επιδεινώνουν τα προβλήματα και εξοντώνουν τους γιατρούς καθώς αυτό που συμβαίνει είναι γιατροί από το ΓΝ Άρτας να μετακινούνται στο ΓΝ Πρέβεζας και από το Αγρίνιο να πηγαίνουν στην Άρτα. Γελοίες καταστάσεις που διογκώνουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία. Μόνη απάντηση είναι ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και των κατοίκων στη Δυτική Ελλάδα και σε όλη την περιφέρεια που θα απαιτεί την κάλυψη όλων των κενών στα νοσοκομεία με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Τραγικές ελλείψεις προσωπικού
στο Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας
Με ανοιχτή επιστολή τους 32 γιατροί, νοσηλεύτριες και μέλη διοικητικού και τεχνικού προσωπικού καταγγέλλουν πως οι ελλείψεις είναι τραγικές στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Νέας Μηχανιώνας. Σήμερα υπηρετούν μαζί με την Διευθύντρια μόνο 10 Γενικοί γιατροί. Μόλις το ένα τρίτο δηλαδή του στοιχειωδώς απαιτούμενου για το Δήμο Θερμαϊκού που έχει πραγματικό πληθυσμό 70.000 κάτοικων. Αριθμός που τουλάχιστον διπλασιάζεται το καλοκαίρι.
Αυτός ο αριθμός γιατρών δεν επιτρέπει την παρουσία 2 εφημερευόντων ειδικών γιατρών τις καθημερινές ήμερες (όπως επιβάλλεται από την κίνηση στα επείγοντα , άλλα και την ανάγκη να υπάρχει 2ος γιατρός για συνοδεία σοβαρού περιστατικού με το ΕΚΑΒ) και το κενό καλύπτεται μερικώς με ειδικευόμενους της Γενικής Ιατρικής, που κάνουν το τμήμα εκπαίδευσης τους στο ΚΥ, κάτι το οποίο όμως έχει ημερομηνία λήξης σύντομη καθώς δεν δηλώνονται παρά ελάχιστοι νέοι γιατροί για να εκπαιδευτούν στην ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής. Ο ανεπαρκέστατος αυτός αριθμός των 10 υπηρετούντων μόνιμων γιατρών δεν επιτρέπει επίσης την καθημερινή παρουσία ειδικευμένου Γενικού Ιατρού στα Περιφερικά Ιατρεία που υπάγονται στο ΚΥ (Περαίας, Επανομής , Νέων Επιβατών , Πλαγιαρίου) τα οποία εξυπηρετούν πολύ μεγάλο πληθυσμό.
Τραγικές είναι οι ελλείψεις και στα ασθενοφόρα του ΚΥ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μόνο 1 οδηγός ο οποίος συνταξιοδοτείται στο τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι πολύ λίγες από τι 3 καθημερινές 8ωρες βάρδιες καλύπτονται μηνιαίως και τα περισσότερα περιστατικά πέφτουν στις πλάτες του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης με ότι αυτό σημαίνει στην καθυστέρηση αντιμετώπισης.