Ανεπιθύμητοι και οι φασίστες και όσοι τους κάνουν πλάτες

Φωτογραφία

Το νεοναζιστικό φίδι επιχειρεί να ξαναβγεί από την τρύπα του. Το κάλεσμα για πανευρωπαϊκή φιέστα των ναζί στο σημείο της δολοφονίας των δύο χρυσαυγιτών στο Νέο Ηράκλειο, αυτό επιβεβαίωσε.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Όπως και η αναβαθμισμένη επανεμφάνιση ακροδεξιών ομάδων στο δρόμο. Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, ο κόσμος του αγώνα οφείλει μαζικά, ενωτικά και ριζοσπαστικά να μην αφήσει σπιθαμή ζωτικού πολιτικού χώρου στους φασίστες. Και η τελική απαγόρευση αυτής της φιέστας υπό την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος ήταν το πρώτο βήμα. 
Αντιφασιστικό μήνυμα
Από την πρώτη στιγμή κάτοικοι, συλλογικότητες, σωματεία, φορείς και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του Νέου Ηρακλείου καταδίκασε τη διοργάνωση της φασιστοσύναξης, καθιστώντας σαφές ότι οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή. Πρόκειται για ένα πολύ καλό αντανακλαστικό της τοπικής κοινωνίας και του κόσμου του κινήματος απέναντι σε ό,τι πιο μαύρο κυκλοφορεί στην περιοχή. Άλλωστε όλοι ξέρουν ότι η επανάκαμψη της ρατσιστικής βίας το τελευταίο διάστημα σε μετανάστες, αλλά και μαθητές του Νέου Ηρακλείου, μόνο προοίμιο ενός μεγαλύτερου κακού μπορεί να θεωρηθεί. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό που επιτεύχθηκε συλλογικά η απαγόρευση της διεξαγωγής της. Όμως είναι μια νίκη μισή.
Γιατί την ίδια στιγμή η ελληνική αστυνομία με μια αδιανόητη απόφαση απαγόρευσε κάθε είδους διαδήλωση εκείνη την ημέρα, επιχειρώντας να καταστείλει και τις κινηματικές εκφράσεις του κόσμου απέναντι στους νεοναζί. Με λίγα λόγια η ελληνική αστυνομία και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αξιοποίησαν το επιχείρημα του κινδύνου της δημόσιας ασφάλειας, για να θάψουν το συντριπτικά πλειοψηφικό αντιφασιστικό πρόταγμα των κατοίκων του Νέου Ηρακλείου. Σαν άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι αξιοποίησαν τη θεωρία των δύο άκρων, προκειμένου να μην υπάρξουν μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις.
Αστυνομικό παρακράτος
Πρόκειται για μια απόφαση σκάνδαλο. Την καλύτερη απάντηση απέναντι σε αυτή τη φαρσοκωμωδία έδωσε η ίδια η Μάγδα Φύσσα, πάνω στη σκηνή της αντιφασιστικής συναυλίας που διοργανώθηκε το Σάββατο της 28ης Οκτωβρίου στην κεντρική πλατεία του Νέου Ηρακλείου: «Ούτε βήμα πίσω». Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η αστυνομία είχε αφήσει ανενόχλητους περίπου 30 φασίστες με μηχανάκια να περάσουν νωρίς από το χώρο της συναυλίας φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα, κρατώντας ελληνικές σημαίες και βρίζοντας όποιον έβλεπαν μπροστά τους. Είναι η ίδια αστυνομία που στο τέλος της συναυλίας οδήγησε στο νοσοκομείο μια 16χρονη κοπέλα επιφέροντάς της βαρύτατα τραύματα στο κεφάλι σε παρακείμενο δρόμο.
Η 16χρονη μαθήτρια μεταφέρθηκε στο Γεννηματάς όπου οι γιατροί κατήγγειλαν ότι ένας άνθρωπος της ασφάλειας ήταν διαρκώς παρών ενώ ισχυρή αστυνομική παρουσία υπήρχε στο νοσοκομείο. Η αστυνομία μάλιστα κατάσχεσε το κινητό του θύματος μέσα από τα χέρια της μητέρας του όπως ανέφερε ο πατέρας του κοριτσιού στους εφημερεύοντες γιατρούς. Σχεδόν αμέσως δημιουργήθηκε το αφήγημα από συνδικαλιστές αστυνομικούς ότι η κοπέλα δεν χτυπήθηκε από την αστυνομία, αλλά από μια πέτρα που τη βρήκε στο κεφάλι. Όμως ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Πάνος Παπανικολάου, είναι κατηγορηματικός. Σε ανάρτησή του αναφέρει πως σκόπιμη πλήξη επί της κεφαλής τόσο ισχυρή που επιφέρει κάταγμα θόλου κρανίου ή/και ενδοκρανιακό αιμάτωμα, συνιστά απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και όχι «πρόκληση σωματικής βλάβης». 
Ανάγκη απάντησης
Η συναυλία που διοργανώθηκε στο Νέο Ηράκλειο, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Ηράκλειο δεν είναι ένα «ακροδεξιό γκέτο» όπως θέλουν να πιστεύουν πολλοί ακόμη και μέσα στο αντιφασιστικό κίνημα, αλλά μια γειτονιά όπου σύλλογοι γονέων, σωματεία, μαζικοί φορείς και κάτοικοι, δήλωσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι διάδοχοι των χρυσαυγιτών στο δρόμο και στην πολιτική είναι ανεπιθύμητοι. Πλήθος νεολαίων, εργαζομένων και ανθρώπων της γειτονιάς πλημμύρισαν την κεντρική πλατεία από νωρίς την ημέρα της συναυλίας. Μουσική, πολιτικά κείμενα, αντιφασιστικά συνθήματα και αφίσες για την Παλαιστίνη δημιούργησαν μια εικόνα με σαφές πολιτικό μήνυμα. Αυτό το μήνυμα καλούμαστε να ισχυροποιήσουμε και να κεντρικοποιήσουμε το επόμενο διάστημα, όχι στρατιωτικοποιώντας την αντιπαράθεση με τους φασίστες, ούτε μετατρέποντας τον αντιφασιστικό αγώνα σε υπόθεση λίγων και ειδικών.
Αντίθετα πρέπει να γίνει ένα ανοιχτό κάλεσμα στην κοινωνία να τους φράξει το δρόμο. Σε αυτή την κατεύθυνση έγινε προσπάθεια να στηθεί και η ακύρωση της φασιστοσύναξης την 1η Νοέμβρη εμπλέκοντας οργανικά κομμάτια της περιοχής και όχι αυτόκλητους σωτήρες. Το αν αυτή η προσπάθεια κρίθηκε από επιτυχία είναι σχετικό, καθώς για ακόμη μία φορά υπήρξε έλλειψη συνεννόησης και κοινής προσπάθειας, μετά και από την απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Το ΚΚΕ ενώ είχε αποφασίσει να στηρίξει ανοιχτά την αντιφασιστική κινητοποίηση της 1ης Νοέμβρη καλώντας στη λεωφόρο Ηρακλείου λίγο πιο χαμηλά από το σημείο της φιέστας των ναζί, τελικά άλλαξε το κάλεσμά του για την πλατεία Σημηριώτη στη Νέα Ιωνία, αλλά και το περιεχόμενο της κινητοποίησης, ισχυριζόμενο ότι καλεί κυρίως για τα όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη. Από την άλλη, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά άλλαξε το κάλεσμά του για τον σταθμό ΗΣΑΠ του Νέου Ηρακλείου.
Η πολυδιάσπαση των καλεσμάτων στην πραγματικότητα, υπήρξε βούτυρο στο ψωμί της αστυνομίας, ως προς τη διαχείριση της κατάστασης. Όπως και η επιλογή μερίδας του αντιφασιστικού χώρου να ρίξει το βάρος στην περιφρούρηση και όχι στη μαζικοποίηση. Όμως, αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε, από την όλη συζήτηση, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής διεμήνυσε με κάθε τρόπο ότι δεν επιθυμεί το Νέο Ηράκλειο, να γίνει ένας πόλος έλξης για πάσης φύσεως φασίστες και νεοναζί. Αυτό το απέδειξε η στήριξη της κινητοποίησης από πλήθος τοπικών φορέων. Χαρακτηριστικά παραθέτουμε το απόσπασμα ανακοίνωσης του Συλλόγου Γονέων του 4ου ΓΕΛ της περιοχής: «Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων στέκεται πάντοτε απέναντι σε κάθε είδους φασιστικές συμπεριφορές και δράσεις και αντίστοιχα στηρίζει κάθε αντιφασιστική πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου τόσο τα παιδιά μας, όσο και εμείς να ζούμε και να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στην πόλη μας». 
Μαζί με αυτούς τους αγωνιζόμενους ανθρώπους πρέπει το επόμενο διάστημα να βρεθούμε ξανά στο δρόμο. Μόνο έτσι οι φασίστες δεν θα τολμήσουν να ξαναβγούν από το καβούκι τους.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία