Μαζικός ενωτικός αγώνας η απάντηση των υγειονομικών
Το απεργιακό διήμερο 29-30 Νοέμβρη θύμισε παλιές μέρες μαζικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, όπως οι μεγάλες κινητοποιήσεις επί υπουργείας Άδωνι Γεωργιάδη το 2013-14, όπως η μεγάλη κινητοποίηση εν μέσω πανδημίας τον Ιούνη του 2020. Μάλιστα εκτός από την κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας, μεγάλα ήταν και τα ποσοστά συμμετοχής στην ίδια την απεργία, ειδικά στα νοσοκομεία της Περιφέρειας.
Γιατροί, με μεγάλη παρουσία των νέων ειδικευόμενων γιατρών αλλά και φοιτητών Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και την Ιατρική Σχολή της Πάτρας, γιατροί από την περιφέρεια (Αγρίνιο, Ζάκυνθο κ.α.). Εργαζόμενοι-ες στα δημόσια νοσοκομεία με πανό από τον Ευαγγελισμό, το Δρομοκαΐτειο, τον Ερυθρό, το Ασκληπιείο, το Αττικόν, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής – Δαφνί, το Θριάσιο, το Αγλαΐα Κυριακού κ.ά. Εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας με το Σωματείο εργαζομένων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ.). Μαζική παρουσία είχαν και οι εργαζόμενοι στην Απεξάρτηση, με πανό από το ΚΕΘΕΑ και το 18 Άνω. Αλληλέγγυοι από άλλους συνδικαλιστικούς χώρους (ΠΑΜΕ, ΜΑΧΗ, Παρεμβάσεις, Ταξική Πορεία κ.ά.) και παρατάξεις και από συλλόγους συνταξιούχων όπως της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ). Αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες από κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς. Όλοι μαζί βροντοφώναξαν την αναγκαιότητα να δοθούν λεφτά για την υγεία και όχι για εξοπλισμούς και απαίτησαν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία -και συνολικά τις δημόσιες δομές υγείας- γιατρών, νοσηλευτριών και λοιπού προσωπικού, απαίτησαν τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Όλοι μαζί διεκδίκησαν αυξήσεις στους μισθούς, πληρωμή των εφημεριών στην ώρα τους και αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης, διεκδίκησαν να μην υπάρξει μετάβαση των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν τα νοσοκομεία σε ιδιώτες και να μην εκποιηθεί στους ιδιώτες οποιαδήποτε δομή υγείας, ψυχικής υγείας και απεξάρτησης κ.α.
Καμιά μάχη δεν πάει χαμένη. Πολύ περισσότερο η συγκεκριμένη μάχη που είχε και αποτέλεσμα τη δέσμευση του υπουργού Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη για αποφασιστική ενίσχυση της ωριαίας αποζημίωσης των εφημεριών από 1/1/2024. Μια πολύ μικρή δέσμευση σε σχέση με το σύνολο των αιτημάτων που οι υγειονομικοί πρέπει να τη δουν ως την αρχή για να πιέσουν ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση και να αποσπάσουν πλέον όχι μόνο δεσμεύσεις αλλά και πράξεις. Άλλωστε λίγες μέρες μετά την κινητοποίηση ο ίδιος υπουργός αποφάσισε να μην προχωρήσει όπως γινόταν μέχρι τώρα σε ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού για ένα χρόνο. Ανακοίνωσε ανανεώσεις των συμβάσεων των επικουρικών για 6 μήνες και του λοιπού προσωπικού για 2 και 3 μήνες ανάλογα την περίπτωση.
Κινητοποιήσεις
Αντίστοιχα μαζικές με την κινητοποίηση της Πέμπτης 30 Νοέμβρη στο Υπουργείο Υγείας ήταν και η μοτοπορεία των γιατρών την προηγούμενη μέρα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Αθήνας και οι τοπικές δράσεις στα νοσοκομεία αλλά και δράσεις σε γειτονιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κινητοποίηση και πορεία στο Περιστέρι από εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Δυτικής Αθήνας και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής, φορείς και δημοτικές παρατάξεις, συλλόγους συνταξιούχων και γυναικών. Πάνω από 400 άνθρωποι διαδήλωσαν απαιτώντας -εκτός από τα κεντρικά αιτήματα- και την στελέχωση των τοπικών κέντρων υγείας και την επιστροφή σε αυτά 11 νοσηλευτριών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αττικόν. Οι τοπικές κινητοποιήσεις (αντίστοιχες και επίσης πολύ μαζικές είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα και σε νησιά του Αιγαίου) δείχνουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν δεσμούς αγώνα των εργαζομένων στη δημόσια υγεία με τον κόσμο της γειτονιάς και να ξαναφέρουν στο προσκήνιο την απαίτηση για δωρεάν και δημόσια υγεία για όλους. Μια επόμενη τέτοια τοπική κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη στην πλατεία του Αγίου Νικολάου της Κρήτης.
Στη συνάντηση μάλιστα των εργαζομένων με τον υπουργό Υγείας, ο υπουργός για να καθησυχάσει όλους μας ανακοίνωσε ξανά, όπως και οι προκάτοχοί του, ότι άμεσα θα προκηρυχθούν 1.500 θέσεις γιατρών, εκ των οποίων οι 250 θα αφορούν θέσεις επίκουρων καθηγητών στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Θέσεις πουν υπόσχεται εδώ και 5 χρόνια η ΝΔ και που όσο δεν υπάρχει ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την υγεία (για να «κλέψουμε» ένα παλιό σύνθημα από τους αγώνες εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών, τουλάχιστον 15% του προϋπολογισμού θα πρέπει να δοθεί για τη δημόσια υγεία), δεν πρόκειται να γίνουν εύκολα. Ακόμη όμως κι αν γίνουν δεν αρκεί για να καλυφθούν τα κενά.
Αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ ξεκάθαρα ότι ένας τρόπος υπάρχει για να δικαιωθούν τα αιτήματα των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, τα αιτήματα όλων μας. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Διατηρώντας πλήρως τα χαρακτηριστικά της ενότητας. Άλλωστε αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη και η μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι-ες στην Απεξάρτηση και την ψυχική υγεία (βλέπε σελ…). Με τα χαρακτηριστικά της απεύθυνσης σε φορείς κάθε γειτονιάς. Με απεργίες που δεν καλούν σε «αγωνιστική γυμναστική» περπατώντας τους δρόμους της Αθήνας, αλλά καλούν τον κόσμο συγκεκριμένα να δώσει τη μάχη μπροστά στα κέντρα των εξελίξεων που είναι το Υπουργείο Υγείας και η βουλή. Εκεί, στο Υπουργείο Υγείας, καλεί και την Παρασκευή 8/12 στις 10.30 το πρωί η ΠΟΕΔΗΝ, που πραγματοποιεί παράλληλα πεντάωρη στάση εργασίας για να υπερασπιστεί το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν στο δημόσιο σύστημα υγείας.