Εκλογές στις 19 Μάη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Ο ι παλιότερες γενιές μηχανικών θυμούνται ίσως το ΤΕΕ ως ένα φορέα που μπορούσε να είναι και ενίοτε ήταν στο πλευρό τους, επιστημονικά και επαγγελματικά. Οι νεότερες γενιές αντίθετα θα δυσκολευόταν να περιγράψουν, τι ακριβώς κάνει το ΤΕΕ και γιατί μιλάμε για αυτό. Η πραγματικότητα είναι ότι πλέον το ΤΕΕ κάνει πολλά για τους λίγους και λίγα για τους πολλούς, καθώς έχει ουσιαστικά εκφυλιστεί σε κυβερνητικό βραχίονα. Έχει μετατραπεί σε ένα παρα-υπουργείο που υπηρετεί ένα αναπτυξιακό μοντέλο των κερδών των λίγων, στις πλάτες της δουλειάς των πολλών.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική, ως ΑΡιστερή ΑΓωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ.), μέσα και έξω από τα όργανα του ΤΕΕ, αγωνιζόμαστε για να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του κλάδου και τις κοινωνικές ανάγκες που άπτονται του επιστημονικού μας αντικειμένου. Αγωνιζόμαστε για να βάζουμε φρένο στη διολίσθηση του ΤΕΕ, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των μηχανικών της εργασίας από το επιμελητήριο τους, αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας από τον τεχνικό κλάδο της χώρας.
Το ΤΕΕ σήμερα
Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε το ΤΕΕ σήμερα με μία μόνο λέξη, αυτή μάλλον θα ήταν η λέξη μηχανισμός. Ένας μηχανισμός που πρώτα και κύρια παράγει εξάρτηση και εκβιασμό σε οικονομικό επίπεδο. Αυτό το καταφέρνει, έχοντας μετατραπεί σε αναθέτουσα αρχή της κυβέρνησης, εντάσσοντας στον προϋπολογισμό του, την εκπόνηση δημοσίων έργων. Χαρακτηριστικά, το 2024 ο προϋπολογισμός του ΤΕΕ ανέρχεται σε 1,356 δις ευρώ, σχεδόν διπλάσιος από τα 0,744 δις ευρώ του 2023 και υπερτριπλάσιος από τα 0,42 δις ευρώ του 2022.
Συγκεκριμένα το ΤΕΕ προσδίδει στα κυβερνητικά δημόσια έργα, τη «νομιμοποίηση» του θεωρητικά ανεξάρτητου επιμελητηρίου και σε αντάλλαγμα μοιράζει τα χρήματα αυτά με αδιαφάνεια, στη βάση ενός αναπτυξιακού μοντέλου εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, των κυβερνητικών πολιτικών και των συντεχνιακών συμφερόντων της διοίκησης του ΤΕΕ. Όλο αυτό επιφέρει ως συνέπειες τη γιγάντωση των μεγάλων εταιριών του κλάδου έναντι των μικρομεσαίων και τον οικονομικό εκβιασμό των ελεύθερων επαγγελματιών στη βάση του «ή είσαι μαζί μας ή μένεις εκτός μοιράσματος της πίτας».
Ταυτόχρονα, οι πραγματικές ανάγκες του τόπου για ουσιαστική αναβάθμιση του τεχνικού υποβάθρου και των υποδομών, αφήνονται στην τύχη τους, καθώς ο σχεδιασμός γίνεται από τα (πολύ) πάνω προς τα κάτω. H πλειοψηφία των μηχανικών, που γνωρίζει από χέρι τις προκλήσεις και τις ανάγκες, δεν έχει κανένα σχεδόν λόγο μέσα στο ΤΕΕ. Άμεση συνέπεια όλων των παραπάνω είναι η κατάπτωση μεγάλου μέρους των μηχανικών και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σε γραφειοκρατικούς ρόλους μέσα από τη δουλειά τους, μακριά από το επιστημονικό τους αντικείμενο και παρόλο που διαθέτουν κατάρτιση, γνώση και εμπειρία.
Φυσικά το ΤΕΕ σήμερα απέχει συστηματικά και εκκωφαντικά από κάθε ζήτημα που αφορά τον κλάδο των μηχανικών αλλά και ευρύτερα την κοινωνία. Πώς παρενέβη το ΤΕΕ, έστω και την επομένη του σιδηροδρομικού εγκλήματος των Τεμπών; Τι είχε να πει για την προαναγγελθείσα πλημμυρική καταστροφή στη Θεσσαλία και τι έκανε για να υποστηρίξει την όποια αποκατάσταση; Πώς υποστήριξε τον κλάδο απέναντι στο κατάφωρα άδικο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης; Πώς προστάτεψε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα απέναντι στην παράνοια του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Τι έκανε το ΤΕΕ για τις ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών, για την απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών, για την ενεργειακή κρίση, για την προστασία του περιβάλλοντος και για τόσα άλλα θέματα; Η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών ξέρει ότι για τα θέματα που μας «καίνε» καθημερινά, το ΤΕΕ είναι άφαντο.
Όλα τα παραπάνω, εδράζονται και προϋποθέτουν τη συστημική απαξίωση των διαδικασιών του ΤΕΕ. Καμία λογοδοσία, αραίωση διαδικασιών και προ-αποφασισμένες κατευθύνσεις χωρίς συζήτηση σε μια σειρά από θέματα, είναι η κανονικότητα του ΤΕΕ σήμερα. Η δημοκρατία, η διαφάνεια και η δημόσια διαβούλευση είναι εξάλλου διαχρονικοί εχθροί των συντεχνιακών μηχανισμών και αυτό οι συστημικές δυνάμεις μέσα στο ΤΕΕ το γνωρίζουν καλά.
Το αντιπαράδειγμα του ΑΡΑΓέΣ
Σε όλα τα παραπάνω, ως ΑΡΑΓέΣ προσπαθήσαμε μέσα από τη συμμετοχή μας στα όργανα του ΤΕΕ, να βάλουμε ένα φρένο. Με συνεχείς παρεμβάσεις καταγγείλαμε τη στάση τη Διοίκησης σε μια σειρά από θέματα, ενημερώνοντας όλους τους συναδέλφους. Υπερασπιζόμενες/οι τα συμφέροντα όλων των κατηγοριών συναδέλφων, θέσαμε προς συζήτηση τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων την μηχανικών, της επαναφοράς των ελάχιστων αμοιβών, της απαξίωσης των τεχνικών υπηρεσιών του Δημοσίου, του Εξοικονομώ, του νέου φορολογικού, αλλά και ζητήματα που αφορούν όλη την κοινωνία όπως η ακρίβεια, το περιβάλλον και οι τιμές στο ρεύμα.
Με δική μας πρωτοβουλία επίσης το ΤΕΕ συζήτησε και πήρε θετικές αποφάσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, υπέρ των πυρόπληκτων της Β. Εύβοιας και των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων και της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Τέλος υπερασπιζόμενοι το ενιαίο 5ετές πτυχίο σπουδών μηχανικού, έχουμε συμβάλει, μαζί με άλλες δυνάμεις στο ΤΕΕ, στο μπλοκάρισμα της εγγραφής αποφοίτων κολλεγίων, κάτι που η απερχόμενη διοίκηση πλέον καλοβλέπει.
Αλλά η δράση μας, έτσι όπως την αντιλαμβανόμαστε, στην υπηρεσία της κοινωνίας, δε σταμάτησε στη θεσμική παρέμβαση στο ΤΕΕ. Τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε μαζί με τα κινήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή στο όνομα της ενεργειακής μετάβασης. Βρεθήκαμε στο πλάι των κινημάτων υπεράσπισης των δημόσιων χώρων. Επισκεφτήκαμε τη Θεσσαλία και Βόρεια Εύβοια, συνδράμοντας από τη μεριά μας στο να σταθούν οι πληγέντες στα πόδια τους και φέραμε τα αιτήματά τους στο ΤΕΕ. Ταχθήκαμε μαζί με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους της δικαιοσύνης μετά το έγκλημα των Τεμπών, ζητώντας δημόσιο και ασφαλή σιδηρόδρομο.
Θέλουμε στο ΑΡΑΓέΣ να συναντηθούμε οι φωνές αμφισβήτησης και ριζοσπαστικής σκέψης, για να καταφέρουμε να κάνουμε και πολύ περισσότερα.
Η επόμενη μέρα
Τα επόμενα χρόνια προμηνύουν ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο μας. Το πλάνο κυβέρνησης και διοίκησης ΤΕΕ βασίζεται στην υποτίμηση της δικής μας εργασίας και άσκησης επαγγέλματος, με σκοπό τη συγκέντρωση κερδών στα χέρια λίγων. Βασίζεται επίσης στην καταστροφή του περιβάλλοντος, καταπατώντας κάθε έννοια προστασίας, καθώς και στην ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων αγαθών, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής της κοινωνίας.
Απέναντι σε αυτή την πρόκληση θεωρούμε αναγκαία την ανάπτυξη ενός κύματος αμφισβήτησης από τον τεχνικό κλάδο της χώρας, που θα βάλει εμπόδια και θα μπορέσει να πετύχει νίκες υπέρ όλων των συναδέλφων και κατ’ επέκταση υπέρ των κοινωνικών αναγκών. Εμείς ως ΑΡΑΓέΣ θα συνεχίσουμε τη δράση μας και για αυτό συμμετέχουμε στις εκλογές του ΤΕΕ με την προσδοκία και την πεποίθηση ότι θα εκφραστεί αυτό το κύμα αμφισβήτησης. Θεωρούμε όμως, ότι οι προκλήσεις είναι πλέον τέτοιες που χρειάζονται θαρραλέα βήματα για ανατροπή του σκηνικού στο ΤΕΕ.
Στις εκλογές του ΤΕΕ, στις 19 Μαΐου, οι δυνάμεις της ΑΡιστερής ΑΓωνιστικής Ενωτικής Συσπείρωσης ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ. πρέπει να ενισχυθούν, για να δυναμώσουν οι πραγματικές αντιστάσεις στην κυβερνητική πολιτική για τον κλάδο μας και για να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για τη ριζοσπαστική αλλαγή του ΤΕΕ, που έχουν ανάγκη και αξίζουν οι μηχανικοί και η κοινωνία.