Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Να μην περάσει η απόλυση του Δημ. Αντωνίου

(ολόκληρο στο Rproject.gr)

Της Ελένης Τόλη

Σ ε μια άνευ προηγουμένου κίνηση έχουν προχωρήσει οι πρυτανικές αρχές και η διοίκηση του ΕΚΠΑ: μετά από 19 ολόκληρα χρόνια εργασίας στις βιβλιοθήκες του ΕΚΠΑ με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις, δρομολογείται η απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου, μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΟΔΠΤΕ). Αν αυτό τελικά επιβληθεί, θα είναι πρωτοφανές για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, μια και δεν έχει υπάρξει άλλο περιστατικό απόλυσης συνδικαλιστή εκλεγμένου σε δευτεροβάθμιο όργανο.
Είναι μια πρωτοφανής και ξεκάθαρα εκδικητική κίνηση που αποσκοπεί στο να τρομοκρατήσει όσους υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να περιορίσει τη συνδικαλιστική δράση. 
[...] Υλοποιώντας την απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου διοικητικών του ΕΚΠΑ και μαζί με συνδικαλιστές από άλλα σωματεία του χώρου (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ) καθώς και συλλόγους φοιτητών, συμμετείχε στις 12 Φεβρουαρίου 2024 στον συμβολικό αποκλεισμό του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το ΚΛΕΙΔΙ (Κέντρο Λειτουργείας και Διαχείρισης Δικτύου). Λίγες μόνο μέρες μετά τού ανακοινώθηκε η αναστολή της σύμβασης (άρα διακόπηκε η μισθοδοσία του από τις 19 Μαρτίου) και παράλληλα δρομολογήθηκε η απόλυσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ίδια κινητοποίηση έχουν κληθεί σε ΕΔΕ 13 μέλη του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ, που περιλαμβάνουν όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, το προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και δύο ακόμα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ. Για την ίδια κινητοποίηση, αλλά και για δηλώσεις υποστήριξης στον αγώνα των εργαζόμενων και φοιτητών του ΕΚΠΑ που έκανε την επόμενη μέρα, ασκήθηκε δίωξη από τον αντιπρύτανη εναντίον του Παντελή Βαϊνά, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. [...]
Δεκάδες σύλλογοι και σωματεία έχουν μέχρι τώρα υπογράψει ψηφίσματα διαμαρτυρίας για την απόλυση και έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Δημήτρη Αντωνίου, ο οποίος διώκεται για μια συνδικαλιστική του δήλωση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε απόλυση για συνδικαλιστικούς λόγους ούτε στο ελληνικό πανεπιστήμιο, ούτε και πουθενά αλλού. Οι συμβασιούχοι που εργάζονται στο ΕΚΠΑ είναι χιλιάδες, καλύπτουν θέσεις διοικητικές, ερευνητικές, στις βιβλιοθήκες, στις οικονομικές υπηρεσίες, και συμβάλουν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο ότι το ΕΚΠΑ αναγνωρίζεται ως ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο παγκοσμίως. Είναι καιρός να ξανανοίξει το θέμα των επισφαλώς εργαζομένων σε μεγάλους τομείς του δημοσίου. Τα δευτεροβάθμια και τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα θα φέρουν τεράστια ευθύνη, αν δεν κινητοποιηθούν για να εμποδίσουν την απόλυση του Δημήτρη Αντωνίου. Δεν είναι «άλλος έναν συμβασιούχος, τι να κάνουμε, έληξε η σύμβαση μετά από 19 χρόνια συνεχών ανανεώσεων», είναι ενεργό συνδικαλιστικό στέλεχος του ΕΚΠΑ και για το λόγο αυτό διώκεται. Η δίωξη είναι απειλητική και προς παραδειγματισμό για όλο το εργατικό κίνημα, όχι μόνο για το ΕΚΠΑ. Δεν αφορά μόνο την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (που κάθε άλλο παρά μικρό θέμα είναι βέβαια) αλλά είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη και εντάσσεται πλήρως στην κυβερνητική πολιτική η οποία βγάζει παράνομους όλους τους αγώνες και ποινικοποιεί συνδικαλιστικές αντιδράσεις ακόμη και σε ατομικό επίπεδο (π.χ. αντίθεση στην αξιολόγηση στο Δημόσιο), θέλοντας να τρομοκρατήσει κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια.

Απόπειρα να κόψουν τις αυξήσεις σε συμβασιούχους των δήμων
Της Ελένης Χριστοπούλου, εργαζόμενης με σύμβαση στο δήμο Καλλιθέας

Με μια πρωτοφανή απόφαση κατόπιν κυβερνητικής υπόδειξης το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λίγες μέρες πριν φτάσει στο τέλος του ο φετινός Μάρτης ειδοποίησε όλους τους δήμους της χώρας να παγώσουν τις αυξήσεις στους συμβασιούχους εργαζόμενούς τους που μπόρεσαν με ασφαλιστικά μέτρα και προσωρινές διαταγές να παραμείνουν στη δουλειά τους. Μάλιστα ο κατήφορος της κυβέρνησης ήταν τέτοιος που οδήγησε σε γνωμοδότηση ότι οι δήμοι πρέπει να παρακρατήσουν στην επόμενη μισθοδοσία τα λεφτά που είχαν πάρει ως αυξήσεις οι εργαζόμενοι.
Αντί να ζητήσουν συγνώμη που δώσανε αυξήσεις ψίχουλα στα 40 ευρώ το μήνα, ζητούσαν και το βόδι. Δηλαδή την αναδρομική επιστροφή των αυξήσεων από την Πρωτοχρονιά του 2024 και μετά. Αρχικά η ηγεσία της ΠΟΕ – ΟΤΑ απέναντι σε αυτή τη μεγάλη αδικία δεν ξεκίνησε να οργανώνει κινητοποιήσεις και προσπάθησε να πάρει δεσμεύσεις μόνο από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ότι θα επιληφθεί του ζητήματος. Μάλιστα με ανακοίνωσή της καλούσε τους εργαζόμενους στη μισθοδοσία των δήμων να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά τονίζοντας ότι δεν πρέπει να εκτελούν τη διαταγή. Χωρίς όμως και να βγάλει μια απεργιακή δράση που να τους καλύπτει.
Η πίεση όμως από την αγανάκτηση που προκάλεσε στους συμβασιούχους αυτή η απόφαση, ανάγκασε την ηγεσία της Ομοσπονδίας να καλέσει σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 1 Απρίλη, έξω από το Γενικό Λογιστήριο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αρκετοί συμβασιούχοι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από αρκετούς δήμους. Η κινητοποίηση οδήγησε στη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα δοθεί εντολή στους δήμους να παγώσει το ζήτημα των αναδρομικών για τους συμβασιούχους με ασφαλιστικά μέτρα. Αυτό είναι μια καταρχήν θετική εξέλιξη αλλά το ζήτημα να παραμείνουν στη δουλειά και να πάρουν αυξήσεις της προκοπής παραμένει.
Οι συμβασιούχοι σε κάθε δήμο χρειάζεται είτε μέσα από τα σωματεία είτε μέσα από επιτροπές όπου τα σωματεία δεν αναλαμβάνουν αυτή τη σοβαρή ευθύνη, να μπουν μπροστά στον αγώνα με βασικά αιτήματα τη μονιμοποίησή τους και τις αυξήσεις στους μισθούς και να οργανώσουν δράσεις σε κάθε δήμο και κινητοποιήσεις κεντρικά.

Μικρή αλλά σημαντική νίκη στο ΨΝΘ
Μια μικρή αλλά πολύ σημαντική νίκη πέτυχαν με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Στο νοσοκομείο επικράτησε αναβρασμός καθώς το τέλος των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για 35 καθαρίστριες έμοιαζε βέβαιο ότι θα συνοδευόταν με την απόλυσή τους.
Η διοίκηση του νοσοκομείου με βάση τις κυβερνητικές εντολές που έχουν δοθεί από το 2019 που εκλέχθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να δώσει την καθαριότητα του νοσοκομείου σε εργολαβική εταιρεία. Όμως οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ιδιαίτερα αυτή της Παρασκευής 29 Μάρτη. Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας πληροφορήθηκαν ότι με σχετική απόφαση του Υπουργείου Υγείας και με δέσμευση του αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου η σύμβαση των υπαλλήλων στην καθαριότητα παρατείνεται για τρεις μήνες.
Οι εργαζόμενες δηλώνουν αποφασισμένες να μην επαναπαυθούν. Τους τρεις μήνες που έχουν μπροστά τους χρειάζεται να συνεχίσουν να οργανώνουν δράσεις και κινητοποιήσεις. Παραστάσεις διαμαρτυρίας, Στάσεις εργασίας, απεργίες πρέπει να μπουν στην ημερήσια διάταξη. Να παλέψουν αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες για τη μονιμοποίησή τους. Η κυβέρνηση έδωσε την τρίμηνη παράταση για να κερδίσει χρόνο σε μια στιγμή που ζορίζεται από διάφορους παράγοντες και κυρίως από την αντίδραση στις ακραίες πολιτικές της.
Στο πλευρό τους πρέπει να σταθούμε όλοι. Ιδιώτες σημαίνει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για όλους μας. Είναι χαρακτηριστό ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κοστίζουν μόλις 835.000 το χρόνο στο νοσοκομείο. ο αρχικός διαγωνισμός για τον εργολάβο ανερχόταν στο 1.190.000 ενώ η τελική σύμβαση προβλέπεται να κοστίσει παραπάνω, με τη Διοίκηση να αρνείται την ανακοίνωση του νέου υψηλότερου ποσού. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα και όλοι μαζί χρειάζεται να παλέψουμε να μείνουν όλες οι καθαρίστριες στη δουλειά.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία