Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Έρχεται η διάλυση της Ψυχικής Υγείας
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που διαλύει την Ψυχική Υγεία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του Μάη και κατά πάσα πιθανότητα θα φτάσει στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση αμέσως μετά το Πάσχα. Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των οργανισμών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης και δημιουργεί ένα ενιαίο δίκτυο όλων των φορέων ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να στραφούν οι πάσχοντες -πού αλλού;- στον ιδιωτικό τομέα. 
Παρά το ότι όλες οι ιδιωτικοποιήσεις την τελευταία 25ετία έχουν αποτύχει, οι κυβερνήσεις επιμένουν στον ίδιο δρόμο που στους από κάτω φέρνει από πιο ακριβά πληρωμένες υπηρεσίες, χαμηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους, μέχρι και νεκρούς (βλέπε το ατύχημα στα Τέμπη). Αντίθετα στις εταιρείες και τους ιδιώτες που εμπλέκονται φέρνει κέρδη, πολλά κέρδη. Αυτός είναι ο στόχος και της Ψυχιατρικής αντιμεταρρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα προετοιμάζονται και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση που είχαν παγώσει προσωρινά. Κινητοποιήσεις που στον πρώτο γύρο είχαν καταφέρει να καθυστερήσουν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή. Ήδη την Τετάρτη 24 Απρίλη δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου των «Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία», «Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές», «Συντονισμός για τη Δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση» και «Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18Άνω». Στη συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καταγγελία όσων ήδη αναφέραμε, δόθηκε εικόνα και για όσα προβλέπονται για την απεξάρτηση. Εκεί θέλουν να ιδρύσουν επίσης έναν ενιαίο οργανισμό για όλα τα υπάρχοντα προγράμματα απεξάρτησης με στόχο να καταργήσουν τα υπάρχοντα στεγνά προγράμματα. Καθώς επίσης και η περαιτέρω υποστελέχωση των ήδη υποστελεχωμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
Την Παρασκευή 25 Απρίλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί» που αποφασίστηκε μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων και δράσεων ώστε οι εργαζόμενοι να σταματήσουν για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση.

Στον αέρα οι εισφορές των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα
Ο  νόμος Γεωργιάδη που προβλέπει τη μετατροπή αλληλοβοηθητικών ταμείων σε επαγγελματικά ξεκινάει να εφαρμόζεται. Σε αυτά τα επτά ταμεία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και το Ταμείο Αυτασφάλειας της Εθνικής Τράπεζας. Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του νομοσχεδίου και της μετατροπής του Ταμείου σε επαγγελματικό, ακολουθώντας τις προσταγές της νεοφιλελεύθερης λογικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυστυχώς στο πλευρό της διοίκησης της τράπεζας στάθηκαν οι συνδικαλιστές όχι μόνο της ΔΑΚΕ αλλά και των ΠΑΣΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι μαζί βάζουν σε κίνδυνο το εφάπαξ των εργαζομένων στην Εθνική. Κι αυτό γιατί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών και όχι παροχών το εφάπαξ των εργαζομένων θα εξαρτάται από το πόσο καλά ή όχι θα πάνε οι διεθνείς αγορές. Ο κίνδυνος να εξαερωθούν τα εφάπαξ των εργαζομένων είναι αντίστοιχος με αυτά που έπαθε το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων με τα δομημένα ομόλογα.
Το επιχείρημα που προβάλλουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ κατά του αναδιανεμητικού συστήματος (ότι υπάρχει ανεργία και χαμηλοί μισθοί και άρα δεν μπορούν να υπάρξουν μεγάλες εισφορές) είναι τραγικό γιατί οδηγεί σε υποχώρηση από το πάγιο αίτημα για προσλήψεις και ταυτόχρονα βοηθάει να ανοίξει ο ατομικός δρόμος για την ασφάλιση των εργαζομένων. Ξέχασαν βέβαια οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ ότι η Εθνική δεν έχει χασούρα (όπως έχουν οι εργαζόμενοι σε αυτή, από τη συρρίκνωση των μισθών τους και την ακρίβεια). Αντίθετα, έχει τεράστια κέρδη που το 2023 έφτασαν το 1,2 δισ. ευρώ.
Ο λόγος πέφτει τώρα στους εργαζόμενους της Εθνικής που αγωνιστικά πρέπει να διεκδικήσουν τη σωτηρία του Ταμείου τους.

Μεγάλη άνοδο της Αριστεράς στο ΕΚΠΑ
Άνοδο σε έδρες και ποσοστά για τις δύο παρατάξεις της Αριστεράς κατέγραψαν οι εκλογές του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Πανεπιστημίου Αθηνών – Συνεργαζόμενοι πήρε 87 ψήφους και 3 έδρες από 46 ψήφους και 1 έδρα το 2022 και η ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) παίρνει 75 ψήφους και 2 έδρες από 52 ψήφους και 1 έδρα το 2024.
Μεγάλες χαμένες των εκλογών ήταν οι δύο παρατάξεις που διοίκησαν το Σύλλογο τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες μάλιστα κατέβηκαν ενωμένες στις φετινές εκλογές. Η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ) και η Ανεξάρτητη Πανεπιστημιακή Έκφραση (που κάλυπτε χώρο από ΠΑΣΚΕ κ.ά.) είχαν το 2022 συνολικά 220 ψήφους και 7 έδρες (5 και 2 αντίστοιχα). Κατέβηκαν σε αυτές τις εκλογές σε ενιαίο ψηφοδέλτιο ως Ανεξάρτητη Ενωτική Πανεπιστημιακή Παρέμβαση και πήραν 133 ψήφους και 4 έδρες (έχασαν δηλαδή 87 ψήφους και 3 έδρες).
Ο κύριος λόγος που καταγράφουν άνοδο οι δυνάμεις της Αριστεράς είναι οι κινητοποιήσεις στήριξης του αγώνα ενάντια στο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και οι κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή, μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και μέλους της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων Δ. Αντωνίου. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. τα τελευταία 2 χρόνια σύρθηκε σε αυτές τις κινητοποιήσεις μέσα από τα κοινά κείμενα, πλαίσια και προτάσεις που κατέβασαν στις Γενικές Συνελεύσεις οι παρατάξεις της Αριστεράς. Οι παρατάξεις που μέχρι τις 23 Απρίλη είχαν την πλειοψηφία στις εκλογές δεν έβγαλαν ούτε διακήρυξη ούτε κατέθεσαν θέσεις και προτάσεις και τιμωρήθηκαν από τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο.
Τα αποτελέσματα δίνουν στις δυνάμεις της Αριστεράς τη δυνατότητα να συγκροτηθεί προεδρείο με αγωνιστική αριστερή πλειοψηφία με 5 από τις 9 έδρες. Ήδη η Πρωτοβουλία Εργαζομένων με ανακοίνωσή της καλεί τη ΔΑΣ να συνεργαστούν σε αυτή την κατεύθυνση με άξονα τον αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία, τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, τις μαζικές προσλήψεις προσωπικού, τις αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία