Δράση για την Παλαιστίνη!

Φωτογραφία

Στην επέτειο του ενός χρόνου πολέμου στη Γάζα, το κίνημα αλληλεγγύης έδειξε ότι διατηρεί δυνατότητες κινητοποίησης στο δρόμο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Πάνος Πέτρου

Δυστυχώς δεν έγινε εφικτή μια κοινή διαδήλωση, που θα ενοποιούσε τον κόσμο που κινητοποιήθηκε στη διαδήλωση στις 5 Οκτώβρη, στις τοπικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ την ίδια μέρα και στη διαδήλωση στις 7 Οκτώβρη. Ξεχωρίζουμε την τελευταία, όπου το ηθικό-πολιτικό βάρος μιας σημαδιακής επετείου που έχει καταγραφεί πλατιά, συνέβαλε σε μια διαδήλωση που η μαζικότητα και η μαχητικότητα θύμιζε εκείνη της 15ης Μάη, επετείου της Νάκμπα. 
Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, η δράση αντίστασης και αλληλεγγύης εκφράστηκε σε πολλές επιμέρους μάχες και πήρε διάφορες μορφές, με σταθερό σημείο αναφοράς την πεισματική επιμονή και προσήλωση των σαββατιάτικων συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα στις 12 μ. 
Είναι σε εξέλιξη καμπάνιες συλλογής υπογραφών. Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων συγκεντρώνει υπογραφές που απαιτούν να υλοποιηθεί άμεσα η ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής (του 2015) για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, να αποσυρθεί κάθε υποστήριξη (στρατιωτικής, οικονομικής, διπλωματικής) στο Ισραήλ όσο συνεχίζει τη στρατιωτική κατοχή, να υπάρξει κατάπαυση πυρός στη Γάζα. 
Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας συγκεντρώνει υπογραφές για την επείγουσα έκκληση GazaSOS, που ζητά μέτρα όπως κυρώσεις και εμπάργκο για να σταματήσει η διευκόλυνση του φρικιαστικού σχεδίου «Starve or Surrender» («Λιμοκτονήστε ή παραδοθείτε») που απειλεί από τις αρχές Οκτώβρη τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Γάζας.
Είναι επίσης σε εξέλιξη σημαντικές προσπάθειες υλικής αλληλεγγύης και στήριξης του Παλαιστινιακού λαού. Η οικονομική εξόρμηση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων, τα έσοδα του φετινού Φεμινιστικού Φεστιβάλ ενίσχυσαν οργανώσεις Παλαιστινίων γυναικών και άλλες Παλαιστινιακές κοινωνικές οργανώσεις που στηρίζουν το λαό της Γάζας. 
Η ζεστή ανταπόκριση του κόσμου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνα-Παλαιστίνη (από τις 17 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου) δείχνει τη διάθεση πολλών ανθρώπων να ακούσουν παλαιστινιακές φωνές και να μάθουν παλαιστινιακές ανθρώπινες ιστορίες, να εξοικειωθούν με έναν πολιτισμό του οποίου η ίδια η ύπαρξη αποτελεί πράξη αντίστασης και μέσο διεκδίκησης της ανθρωπιάς που επιχειρεί να τους στερήσει η Κατοχή και η σιωνιστική προπαγάνδα. 
Στις 11 Νοέμβρη, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας θα κληθεί εκ νέου να συζητήσει ψήφισμα που κατέθεσε η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα και στηρίζεται στην κατεπείγουσα έκκληση SOS Gaza, μιας και σε προηγούμενη συνεδρίαση ο Δούκας «επιφυλάχθηκε για περαιτέρω διαβούλευση». Τέτοιες πρωτοβουλίες θα είναι χρήσιμο να αναληφθούν κι από άλλες δημοτικές παρατάξεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και να οργανωθούν με μεγαλύτερη συστηματικότητα, δημοσιότητα, ενεργοποίηση δυνάμεων και κινητοποίηση μέσα κι έξω από τα δημοτικά συμβούλια, για να πάρει το ζήτημα την έκταση που το αναλογεί.  
Συνεχίζεται και η κινητικότητα ενάντια στο καλλιτεχνικό ξέπλυμα του Ισραήλ. Η έκθεση Wanderlust/all passports υποχρεώθηκε να αποσύρει την διαφήμιση της Πρεσβείας του Ισραήλ ως χορηγού επικοινωνίας της έκθεσης, μετά από δημόσιες αντιδράσεις. Η συλλογικότητα «Artists Against Genocide and Artwashing GR» προχώρησε σε ενημερωτική παρέμβαση στα εγκαίνια, για να αναδείξει άλλες σκοτεινές όψεις της έκθεσης, όπως οι χορηγίες πολεμικών βιομηχανιών και εταιρείας προμήθειας καυσίμων με σταθμούς ανεφοδιασμού στο Ισραήλ, η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, η εργαλειοποίηση της έκθεσης από επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα μέλη της συλλογικότητας δέχτηκαν προπηλακισμούς από security, ενώ μια από τις εικαστικούς ανακοίνωσε την απόσυρση της συμμετοχής της από την έκθεση. 
Το κίνημα δίνει και μάχες υπεράσπισης των ανθρώπων που παίρνουν θέση. Η πειθαρχική δίωξη της Ελευθερίας Παλαιστίδου, δασκάλας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου, επειδή ανάρτησε στο χώρο του σχολείου εικαστική δημιουργία  μαθητών και μαθητριών της για την ειρήνη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και το αίτημα για ελευθερία στην Παλαιστίνη, είναι μια πρόκληση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Ο Παρθενώνας» συγκεντρώνει ψηφίσματα και καλεί σε έμπρακτη στήριξη και σε συγκέντρωση στις 7 Νοέμβρη, ενώ καλεί επίσης «όλους/-ες τους συναδέλφους/-ισσες να μιλήσουν με τα παιδιά και να οργανώσουν δράσεις στήριξης του Παλαιστινιακού λαού και των λαών που δοκιμάζονται». 
Να μπλοκάρουμε 
τη συνεργασία

Τα σημάδια ενεργοποίησης δυνάμεων μέσα στο εργατικό κίνημα είναι ελπιδοφόρα και μπορεί να βρει συνέχεια. Με πιο εμβληματική την κινητοποίηση των ναυτεργατών της Cosco που μπλόκαρε την αποστολή κοντέινερ με πυρομαχικά στο Ισραήλ, αλλά και αποφάσεις σωματείων (ΔΕΠ Παντείου, Ένωση Σκηνοθετών-Δημιουργών) υπέρ του Παλαιστινιακού λαού και κατά της διευκόλυνσης του Ισραήλ από την ελληνική κυβέρνηση, χρειάζεται να μεγαλώσει η ανταπόκριση στο κάλεσμα των Παλαιστινιακών εργατικών συνδικάτων «προς τους εργάτες του κόσμου» να αναλάβουν δράση ενάντια στην ισραηλινή πολεμική μηχανή. 
Άλλωστε η ερευνητική προσπάθεια δημοσιογράφων, κινηματικών συλλογικοτήτων, μελών και φίλων του BDS Greece φέρνει διαρκώς στην επιφάνεια νέες όψεις ή υπενθυμίσεις της ελληνικής συνενοχής. Πλάι σε γνωστούς ενόχους όπως η Energean και η Elbit, προστέθηκαν η Motor Oil και η Intracom Defense. Ενώ πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι σε ελλαδικό έδαφος τρέχουν προγράμματα «αναψυχής» για τους στρατιώτες των IDF, οι οποίοι γεμίζουν μπαταρίες κι επιστρέφουν φρεσκαρισμένοι στη Γάζα για να συνεχίσουν τα εγκλήματα πολέμου. 
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, δυνάμεις του κινήματος συζητούν την ανάγκη αναβάθμισης των τακτικών, όπως η εκδήλωση-σεμινάριο στον πολυχώρο Somoud, όπου συλλογικότητες που δρουν στην Ελλάδα αντάλλαξαν εμπειρίες με διεθνείς συλλογικότητες που έχουν συσσωρεύσει εμπειρίες «παρενοχλητικής» δράσης αλλά και καταστολής. 
Αυτός ο πλούτος δράσεων κι εμπειριών χρειάζεται να συνδυαστεί και να συντονιστεί δημιουργικά και πολλαπλασιαστικά. Η έρευνα και η στοχοθεσία πάνω σε όψεις της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας (στη λογική του διεθνούς κινήματος BDS), η ακτιβίστικη διάθεση της πολιτικής ανυπακοής ή της συμβολικής δράσης που επιχειρούν δυνάμεις να «μεταφέρουν» από τη διεθνή εμπειρία, η ενεργή στήριξη τέτοιων τακτικών από τη δύναμη του εργατικού κινήματος, η συνέχεια των δράσεων στην αλληλεγγύη και στον πολιτισμό, οι δράσεις εξωστρεφούς  προπαγάνδας -αν λειτουργήσουν συνδυαστικά και συντονισμένα- μπορούν να χτίσουν το κίνημα αλληλεγγύης που απαιτεί το μέγεθος του εγκλήματος και των προκλήσεων στη Γάζα…
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία