Η κρίση του Ολάντ και το κίνημα

Φωτογραφία

Ο Φρανσουά Ολάντ συγκλονίζεται από σκάνδαλα, αλλά το κίνημα δεν έχει κατορθώσει να αξιοποιήσει την αδυναμία του και να αντεπιτεθεί.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Αυτό εκφράστηκε την 1η Μάη, όπου έγιναν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις: μία από τα μετριοπαθή συνδικάτα που στηρίζουν τις αντιμεταρρυθμίσεις του Ολάντ και μία από τα πιο αγωνιστικά που αντιδρούν, αλλά παραμένουν σε κατάσταση σοκ από τη διάψευση των προσδοκιών (αυταπατών) που είχαν για τους Σοσιαλιστές. Η εικόνα αυτής της κατάστασης στα συνδικάτα εξηγεί σε ένα βαθμό και την επιτυχημένη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εθνικού Μετώπου (FN) και το δημοσκοπικό καλπασμό της Μαρίν Λε Πεν.
Το βάρος της αντίστασης πέφτει στη γαλλική Αριστερά. Με αφορμή τα σκάνδαλα του Ολάντ, με αιχμές κατά της λιτότητας και των αντεργατικών πολιτικών, ως απάντηση στην προσπάθεια του FN να εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος στο «πολιτικό σύστημα», το Αριστερό Μέτωπο κάλεσε σε διαδήλωση «για την 6η Δημοκρατία» στις 5 Μάη στο Παρίσι. Τη διαδήλωση στήριξαν το NPA και συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις. Ήταν μια «κόκκινη» πολιτική-εργατική διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 150.000 άνθρωποι. Ήταν η δεύτερη αντίστοιχη κίνηση (μετά τη διαδήλωση ενάντια στην Ευρωσυνθήκη), με την Αριστερά να επιδιώκει να βρει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα συγκεντρώνουν δυνάμεις στο δρόμο…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία