διεθνή

Δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι νεκροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Γάζα ήταν 52 και οι τραυματίες έφταναν τους 2.400!

Ο Τραμπ βάζει και πάλι το Ιράν στο στόχαστρο

Η  ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και θα επαναφέρουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του θα εντείνει τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και απειλεί να πυροδοτήσει έναν πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή και πιθανώς στον πλανήτη.

Και όμως γυρίζει

Αγγλία: Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στο Λονδίνο, μετά το κάλεσμα της TUC (το βρετανικό αντίστοιχο της γενικής συνομοσπονδίας) για ένα «Νιου Ντιλ για τους εργαζόμενους». Η κινητοποίησε ζητούσε αύξηση του κατώτατου μισθού, ανατροπή των αντισυνδικαλιστικών νόμων που δυσκολεύουν την προκήρυξη απεργίας, αύξηση χρηματοδότησης για υγεία-παιδεία-κοινωνικές υπηρεσίες μέσω της πάταξης της μεγάλης φοροδιαφυγής. Οι μισθολογικές αυξήσεις κυριάρχησαν στις απαιτήσεις των διαδηλωτών, καθώς το εργατικό εισόδημα περνά τη χειρότερη φάση πτώσης-στασιμότητας τους τελευταίους δύο αιώνες. Η προσμονή μιας κυβέρνησης Κόρμπιν επίσης ήταν σημείο αναφοράς. Αφενός λειτουργεί ενθαρρυντικά για έναν κόσμο το ότι διατυπώνει αιτήματα που ελπίζει ότι θα υλοποιηθούν. Αφετέρου όμως, οι παγίδες που κρύβει μια εκλογική αναμονή «ως ότου έρθει ο Κόρμπιν» είναι τεράστιες...

Γαλλία: Ο δρόμος αποδοκιμάζει το «έργο» του πρώτου χρόνου της προεδρίας Μακρόν και το τσουκάλι βράζει

Με άξονα την αποφασιστική αντίσταση των σιδηροδρομικών ενάντια στο σχέδιο καλυμμένης ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων και αίτιο τη διάχυτη λαϊκή δυσφορία για τα αλλεπάλληλα μέτρα αποδόμησης του κοινωνικού κράτους, ένα πλατύ λαϊκό κίνημα ογκώνεται στη Γαλλία, στοχεύοντας στην απόκρουση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και στον περιορισμό της παντοδυναμίας της προεδρικής και γενικότερα της εκτελεστικής εξουσίας.

Ιταλία: Προς κυβερνητική συμμαχία σοκ

Μετά από εβδομάδες άκαρπων προσπαθειών μεταξύ όλων των κομμάτων, που έδειχναν να καταλήγουν σε νέες κάλπες στην Ιταλία, τελικά η Λίγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων πάτησαν αιφνιδιαστικά γκάζι στις μεταξύ τους επαφές και δείχνουν έτοιμοι να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Η Καταλονία απέκτησε πρόεδρο, αλλά οι εξελίξεις θα κριθούν στο κινηματικό επίπεδο

Πέντε μήνες μετά τις καταλανικές εκλογές της 21ης Δεκέμβρη και μετά από τις συνεχείς αρνήσεις της ισπανικής κυβέρνησης να αποδεχτεί τους υποψήφιους που προτάθηκαν για την προεδρία (Πουιτζντεμόντ, Γιόρδι Σάντσες , Γιόρδι Τουρούλ κ.ά.), το καταλανικό κοινοβούλιο εξέλεξε πρόεδρο.

Η Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής

Το Ισραήλ δολοφονεί, οι Παλαιστίνιοι επιμένουν

Ο Ζοζέφ Νταχέρ για την επανάσταση και την αντεπανάσταση στη Συρία

Παρουσίαση της ομιλίας του Σύρου μαρξιστή στην εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα στις 26/4

Και όμως γυρίζει

Κορέα: Η συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Μουν Τζε Ιν ήταν ισχυρή συμβολικά. Θερμό κλίμα, χειραψίες, περίπατος ένθεν κι ένθεν των συνόρων, φύτεμα «δέντρου της ειρήνης». Έδειχνε ειλικρινής προσπάθεια (και καλά προετοιμασμένη) και όχι απλή «διπλωματική ευγένεια» (μεταξύ των ηγετών δύο τυπικά εμπόλεμων ακόμα κρατών). Οι διακηρύξεις τους είναι ακόμα πιο φιλόδοξες: Αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου, συμφωνία ειρήνης, μετατροπή της «Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης» ανάμεσα στις δύο χώρες σε «Ζώνη Ειρήνης» και για τους δύο λαούς, επανενώσεις οικογενειών, κ.ά. Αν αφορούσε τους δύο λαούς το ζήτημα, θα ήμασταν αισιόδοξοι: ότι βρέθηκαν δύο ηγέτες να ακούσουν το τμήμα της κοινής γνώμης που επιθυμεί ειρηνική συνύπαρξη και να αγνοήσουν τους φιλοπόλεμους. Αλλά ένα ζήτημα που αφορά τη θέση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό, τον ανταγωνισμό στην περιοχή κ.λπ. μας υποχρεώνει να περιμένουμε πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και για τη φύση της συμφωνίας αλλά και για το αν αυτή θα υλοποιηθεί τελικά...

Συρία: Κυνικές πρόβες όπλων, ιμπεριαλιστικοί τσαμπουκάδες και υποκρισία

Το χτύπημα κατά της Συρίας από ΗΠΑ-Αγγλία-Γαλλία αποτελεί μνημείο ιμπεριαλιστικού κυνισμού. Σε μια επίθεση 60 λεπτών, περίπου 100 πύραυλοι εξαπολύθηκαν ενάντια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ερευνητικά κέντρα σε συριακό έδαφος.

Η παλαιστινιακή αντίσταση μέσα από τα μάτια της Σιρίν Ισάουι

Αποτελεί τραγική ειρωνεία το ότι η αιματηρή καταστολή της παλαιστινιακής «ημέρας της γης» είχε εν μέρει προβλεφθεί στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μόλις μια μέρα πριν στο Πολυτεχνείο από την «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό». Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Σιρίν Ισάουι, παλαιστίνια ακτιβίστρια, δικηγόρος και πρώην πολιτική κρατούμενη του σιωνιστικού κράτους.

Γαλλία: Το νέο πολύμορφο κίνημα ενάντια στην πολιτική Μακρόν

Στη Γαλλία, σε λιγότερο από ένα χρόνο, η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν και του πρωθυπουργού Φιλίπ νομοθέτησε σωρεία αντιλαϊκών μέτρων, που αναδομούν όλα τα επίπεδα της γαλλικής κοινωνίας, ακυρώνοντας ή περιορίζοντας δημοκρατικές κοινωνικές κατακτήσεις πολλών δεκαετιών. Ο κύριος μοχλός για την επιβολή του νεοφιλελεύθερου προγράμματος είναι το αυταρχικό συνταγματικό πλαίσιο της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας και τα θεσμικά παρακλάδια του.

Και όμως γυρίζει

Παλαιστίνη: Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν. Η Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής συνεχίζεται επί μέρες και θα συνεχιστεί ως την επέτειο της Νάκμπα (της καταστροφής του 1948). Μια σκηνή για κάθε παλαιστινιακό οικισμό που διαλύθηκε από το σιωνιστικό κράτος και επίμονες μαζικές διαδηλώσεις στο φράχτη της Γάζας, παρά τη «Ματωμένη Παρασκευή» (όταν ελεύθεροι σκοπευτές μακέλεψαν την πρώτη κινητοποίηση). Από τη μία πλευρά, παιδιά με αυτοσχέδιες «πανοπλίες», δεκάδες λάστιχα που καίγονται για να λειτουργήσει ο μαύρος καπνός ως «ασπίδα», ράπερς που τραγουδούν για την ελευθερία με φόντο τις διαδηλώσεις... Από την άλλη, ελεύθεροι σκοπευτές πάνω στο φράχτη, χημικά αέρια και φανατικοί ακροδεξιοί σιωνιστές που πιάνουν υψώματα και «απολαμβάνουν το θέαμα». Νέοι Παλαιστίνιοι μάρτυρες προστίθενται σε κάθε διαδήλωση, ανάμεσά τους ένας ρεπόρτερ: Για να μην αναμεταδίδονται οι εικόνες που ντροπιάζουν το Ισραήλ, δολοφονούνται αυτοί που τις αναμεταδίδουν. Η «διεθνής κοινότητα» σιωπά. Αλλά οι Παλαιστίνιοι επιμένουν...

Βραζιλία: Σε κίνδυνο η δημοκρατία και όχι απλά ο Λούλα

Η ποινική δίωξη κατά του πρώην προέδρου Λούλα εξελίσσεται σε μια μάχη που ξεπερνά τον ίδιο. Πιο ασφαλές κριτήριο αποτελούν οι τοποθετήσεις Βραζιλιάνων αγωνιστών, που έδωσαν μάχες ενάντια στις κυβερνήσεις του PT (Κόμμα των Εργατών) όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά καταλαβαίνουν το επίδικο.

Καταστολή και αντίσταση στην Καταλονία

Η κατάσταση βαθιάς κρίσης και αστάθειας στην οποία από καιρό έχει εισέλθει το καταλανικό και κατ’ επέκταση το ισπανικό πολιτικό σύστημα δεν αποτελεί πλέον νέα είδηση.

Η απεργία των σιδηροδρομικών στη Γαλλία: Μια κρίσιμη μάχη που πρέπει να γενικευτεί

Η  γαλλική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μία εκτεταμένη επίθεση εναντίον των ανδρών και γυναικών που εργάζονται στους σιδηροδρόμους, αλλά και γενικότερα εναντίον του τομέα των δημόσιων σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

Και όμως γυρίζει

ΗΠΑ: Η Πορεία για τις Ζωές μας, με αφορμή το μακελειό στο σχολείο του Πάρκλαντ, κατέβασε 800.000 νεολαίους στην Ουάσινγκτον, ενώ μαζικές διαδηλώσεις έγιναν σε εκατοντάδες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ. Το μαθητικό κίνημα αντιμετωπίζεται ως «υποκινούμενο» από τα δεξιά ΜΜΕ, που δεν έχουν διστάσει να χλευάσουν ακόμα και τους επιζώντες της επίθεσης, που πρωτοστατούν στην πρωτοβουλία. Αν και το Δημοκρατικό Κόμμα επιχείρησε να προσφέρει «τεχνογνωσία», ενώ κάποια τμήματα των «φιλελεύθερων» ελίτ διευκόλυναν τη συμμετοχή στην Ουάσινγκτον, η πανεθνική έκρηξη των μαθητών δεν είναι ούτε «υποκινούμενη», ούτε «ευκολάκι». Τα βάζουν με το πανίσχυρο λόμπι που υπερασπίζεται διαχρονικά την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Φυσικά η ριζοσπαστική Αριστερά επιχειρεί να ριζοσπαστικοποιήσει το κίνημα, ανοίγοντας τα θέματα της στρατιωτικοποίησης του αμερικανικού κράτους γενικότερα. Λίγες μέρες μετά, άλλη μια δολοφονία μαύρου από μπάτσους στο Σακραμέντο και οι κινητοποιήσεις του Black Lives Matter που ακολούθησαν, ήρθαν να υπογραμμίσουν την αναγκαία ενότητα των αγώνων...

Γαλλία: Να οργανώσουμε τη σύγκλιση των αντιστάσεων ενάντια στον Μακρόν

Η ημέρα της 22ης Μάρτη ήταν μια πραγματική επιτυχία.

Δράση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Καταλονία

Τους μήνες μετά τις εκλογές, το «καταλανικό ζήτημα» έδειχνε να έχει μπει στον πάγο.

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Το Ισραήλ δολοφονεί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι συνένοχη

Η πτώση του Αφρίν

Το Αφρίν τελικά έπεσε, παρά τη σθεναρή αντίσταση των πολιτοφυλακών του, όσο ο καιρός και η μορφολογία του εδάφους ήταν με το μέρος τους. Δεν είχαν απάντηση στο πυροβολικό και την αεροπορία, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της μάχης, κι ευθύνονται για τις μαζικές δολοφονίες αμάχων.

Βραζιλία: Οργή για τη δολοφονία της Μαριέλ

Η  Μαριέλ Φράνκο, μέλος του PSOL στη Βραζιλία, δολοφονήθηκε με 4 σφαίρες, μαζί με τον οδηγό της Άντερσον Πέδρο Γκόμες.

Και όμως γυρίζει

ΗΠΑ: Η απεργία των εκπαιδευτικών στη Δυτική Βιρτζίνια νίκησε. Ήταν ένας υποδειγματικός αγώνας, που έχτισε κοινωνικές συμμαχίες (με γονείς και μαθητές), που αψήφησε τον χαρακτηρισμό του ως «παράνομος», που αρνήθηκε την πρόταση της συνδικαλιστικής ηγεσίας για «πάγωμα» των κινητοποιήσεων, που επέμεινε μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή: Στη συγκέντρωση στο Καπιτώλιο, τη μέρα της σχετικής συζήτησης, τα νέα για «αποδοχή των αιτημάτων» έγιναν δεκτά με την απαίτηση να το δουν σε μορφή νομοσχεδίου. Η παρουσίαση του νομοσχεδίου έγινε δεκτή με την απαίτηση να το δουν ψηφισμένο-υπογεγραμμένο. Το πιο σημαντικό είναι ότι ένα σύνθημα που ακούστηκε την ώρα των έξαλλων πανηγυρισμών, όταν τελικά επικυρώθηκαν οι αυξήσεις, «Πρώτα εμείς – Μετά η Οκλαχόμα!», γίνεται πράξη. Όχι μόνο στην Οκλαχόμα, αλλά και στην Αριζόνα, και στο Κεντάκι, και στο Τζέρσεϊ, οι εκπαιδευτικοί συζητούν για απεργία…

Ρωσικές εκλογές: Επιβεβαίωση της κυριαρχίας Πούτιν και της ανυπαρξίας αντιπολιτεύσεων

Η νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία θεωρούνταν εξαρχής δεδομένη. Δεν υπήρξε καν κάποια συστηματική προεκλογική καμπάνια, ενώ ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπήκε καν στον κόπο να συμμετέχει στα προεκλογικά ντιμπέιτ με άλλους υποψηφίους.

Οι επιχειρηματίες βλέπουν πιο «ζεστά» τον Κόρμπιν

Βρίσκοντας τον προσανατολισμό μας σε ένα νέο τοπίο

Και όμως γυρίζει

Γερμανία: Πέρασε και τον τελευταίο σκόπελο η ηγεσία του SPD στο δρόμο προς τη συγκυβέρνηση με τη Δεξιά. Στο εσωκομματικό δημοψήφισμα, με σκορ 66%-34%, τα μέλη του κόμματος ενέκριναν την προγραμματική συμφωνία στην οποία είχε καταλήξει η ηγεσία με τους Χριστιανοδημοκράτες. Τα ίδια τα ηγετικά στελέχη δηλώνουν έκπληξη από το εύρος της νίκης τους. Το ζητούμενο είναι πλέον πώς θα κινηθεί η αριστερή πτέρυγα που έδωσε σκληρή μάχη ενάντια στη συγκυβέρνηση και τι θα κάνει ο Κέβιν Κιούνερτ, επικεφαλής της Νεολαίας, που εμφανίστηκε ως το νέο «αστέρι» της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας κατά την εσωκομματική διαπάλη…

Ιταλικές εκλογές: Οι νέοι συσχετισμοί και η επόμενη μέρα

Μια πολιτική κρίση πρωτόγνωρη ακόμα και για την ταραχώδη κοινοβουλευτική παράδοση της Ιταλίας

Η ιταλική Αριστερά και οι εκλογές της 4ης Μάρτη

Στις 4 Μάρτη στην Ιταλία ψηφίζουμε για την εκλογή κοινοβουλίου με ένα νέο εκλογικό σύστημα που προβλέπει την εκλογή του 1/3 των βουλευτών με πλειοψηφικό και μονοεδρικό σύστημα και τα 2/3 με ένα αναλογικό σύστημα και με τον φραγμό του 3%.

Και όμως γυρίζει

Γαλλία: Ολοκληρώθηκε η ρήξη του Φλοριάν Φιλιπό, άλλοτε δεξί χέρι της Λεπέν, με το Εθνικό Μέτωπο. Πέντε μήνες μετά την αποχώρησή του (βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών «σκληρών» της παλιάς φρουράς για την αποτυχία στο δεύτερο γύρο, ενώ ο ίδιος διαφώνησε με τη στροφή της Λεπέν σε έναν πιο «μαλακό» ευρωσκεπτικισμό), ίδρυσε και επίσημα το κίνημα «Πατριώτες», με σύνθημα «Frexit!». Γρήγορα. Ο Φιλιπό θα επιχειρήσει μόνος του να υλοποιήσει τη φιλοδοξία που είχε για το FN: τη διαμόρφωση ενός «πατριωτικού ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος, ούτε αριστερά, ούτε δεξιά». Φυσικά οι θέσεις του απέναντι π.χ. στη μετανάστευση αρκούν για να αποκαλύψουν τι πολιτικό πρόσημο έχουν πάντοτε αυτοί οι «πατριωτισμοί» που δηλώνουν «ούτε αριστερά, ούτε δεξιά»…

Βόμβες, παζάρια και απειλές στην «πυριτιδαποθήκη» της Συρίας

Βδομάδες μετά την έναρξη της επιχείρησης με το οργουελικό όνομα «Κλάδος Ελαίας», τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Ο «χάρτης» των πολιτικών δυνάμεων στην Ιταλία

Στο δρόμο για τις εκλογές στις 4 Μάρτη

Και όμως γυρίζει

Γερμανία: Μετά τις κυλιόμενες στάσεις εργασίας, το IG Metal (που οργανώνει 4 εκατομμύρια μεταλλεργάτες) κλιμάκωσε με 24ωρες απεργίες σε μια σειρά επιχειρήσεις, καθώς οι διαπραγματεύσεις έφταναν σε αδιέξοδο (το συνδικάτο ζητά αυξήσεις 6% και δυνατότητα επιλογής μειωμένου ωραρίου εργασίας με μερική μισθολογική αποζημίωση, για εργαζόμενους που έχουν να προσέξουν παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς). Καθώς η «Ε.Α.» πήγαινε στο Τυπογραφείο, , οι δύο πλευρές (υπό την απειλή απεργίας διαρκείας, για πρώτη φορά στον κλάδο μετά το 2003) φαίνονταν να καταλήγουν σε καταρχήν συμβιβασμό στη Βάδη-Βυρτεμβέργη ο οποίος μένει να φανεί αν θα «επεκταθεί» πανεθνικά. Περιμένοντας τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, και το συνδικάτο και οι εργοδότες περιγράφουν «ισοπαλία»…

Κυπριακές εκλογές: Το αποτέλεσμα αναμενόμενο, οι αγώνες το ζητούμενο

Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή με νικητή τον αρχηγό του μεγαλύτερου δεξιού κόμματος, του Νίκου Αναστασιάδη και ηττημένο τον Σταύρο Μαλά που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ. Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αναμενόμενο.

«Αδιέξοδα» στην Καταλονία

Η δημόσια συζήτηση στην Καταλονία και για την Καταλονία συνεχίζει να κυριαρχείται από το ερώτημα: «Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος μετά τις εκλογές της 21ης Δεκέμβρη;».

Αφρίν: Βόμβες και διπλωματία σε βάρος των αμάχων

Η μάχη του Αφρίν έχει ήδη προκαλέσει καταστροφή στην περιοχή –σε νεκρούς αμάχους, σε εκτοπισμένους πληθυσμούς, πολλοί εκ των οποίων είχαν ήδη εκτοπιστεί προηγουμένως από τις εστίες τους και είχαν καταφύγει στο Αφρίν για ασφάλεια…

Επικίνδυνη ανάφλεξη στη Συρία, με απρόβλεπτες συνέπειες

Νέα ανάφλεξη στη Συρία μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης κατά των κουρδικών θέσεων σε συριακό έδαφος.

Προς «Μεγάλο Συνασπισμό» στη Γερμανία, στο φόντο απεργιών

Η πίεση της «εθνικής υπευθυνότητας» (που στη Γερμανία πήρε διαστάσεις «ευρωπαϊκής υπευθυνότητας») διέλυσε τη βραχύβια «αντιδεξιά» τοποθέτηση του SPD.

Και όμως γυρίζει

Κορέα: Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στη Νότια Κορέα έχουν αποκτήσει πολιτικό συμβολισμό. Η Β. Κορέα κλήθηκε να συμμετάσχει, οι δύο αποστολές (Βόρειας και Νότιας) θα βαδίσουν με κοινή σημαία ενοποίησης, ενώ θα υπάρξει κοινή ομάδα στο γυναικείο χόκεϊ. Πέρα από τους συμβολισμούς, έχει ανοίξει μια συζήτηση για απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών. Τα ερωτηματικά είναι ακόμα πολλά. Οι σκληροπυρηνικοί εθνικιστές νοτιοκορεάτες (τους οποίους «ξεχνούν» συνήθως τα δυτικά ΜΜΕ), έδειξαν τις διαθέσεις τους, διαδηλώνοντας ενάντια στην επίσκεψη διάσημης τραγουδίστριας από τη Β. Κορέα. Κυρίως, μένει να φανεί αν η Σεούλ παίζει ρόλο «καλού μπάτσου» (ένα σενάριο που καταδικάζει τις επιφανειακές κινήσεις καλής θέλησης σε αποτυχία) ή αν υπάρχει ειλικρινής διάθεση επαναπροσέγγισης, έξω από την αμερικανική ατζέντα για την περιοχή…

Τυνησία: Ξεσηκωμός ενάντια στη φτώχεια

Ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων εξαπλώθηκε από τις αρχές Γενάρη στην Τυνησία. Στο κέντρο της Τύνιδας (λεωφόρος Μπουργκίμπα), στις φτωχογειτονιές που είναι απλωμένες στα προάστιά της, σε πάρα πολλές πόλεις -ιδιαίτερα στις «ξεχασμένες» περιοχές που βρίσκονται στην ενδοχώρα κι όχι στα σχετικά πιο εύπορα παράλια- κατέβηκαν στους δρόμους κυρίως νεολαίοι διαδηλωτές, φοιτητές και άνεργοι.

Καταλανικό ζήτημα: Βαθαίνει η αβεβαιότητα

Καμία ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει για το μέλλον της καταλανικής κοινωνίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ακραία καταστολή του Ισπανικού Κράτους απέναντι στον καταλανικό λαό, με αποκορύφωμα τη φυλάκιση των πρώην μελών της καταλανικής κυβέρνησης και την απειλή 30ετούς φυλάκισης για τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Πουιτζντεμόντ και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται στην εξορία, έχει οδηγήσει σε απόλυτο αδιέξοδο.

Οι εκλογές στην Κύπρο και η προοπτική της Αριστεράς

Η Κύπρος μετά τη 5ετή διακυβέρνηση του Αναστασιάδη, κατά την οποία εφαρμόστηκαν πιστά και πρόθυμα όλα τα μνημονιακά μέτρα δοσμένα από την τρόικα σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ντόπια αστική τάξη, φαίνεται έστω και στα χαρτιά να περνάει σε μια σχετική οικονομική σταθερότητα.

Καταλονία: Το μπλοκ της ανεξαρτησίας και η Αριστερά μπροστά σε νέες προκλήσεις

Οι εκλογές της 21ης Δεκέμβρη στην Καταλονία, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έφεραν «τη λύση» στο καταλανικό πρόβλημα. Απλώς έδωσαν μια μικρή παράταση χρόνου στις πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός Καταλονίας, ούτως ώστε να ανασυγκροτηθούν και να ανανεώσουν την επιχειρηματολογία τους.

Ιταλία: Potere Al Popolo, μια νέα δύναμη στην Αριστερά

Μια νέα δύναμη γεννιέται στην ιταλική Αριστερά. Και το όνομά της Potere Al Popolo (Δύναμη, Εξουσία στο Λαό).

Και όμως γυρίζει

Ονδούρα: Η νοθεία υπέρ του εκλεκτού της ημι-δικτατορίας Ορλάντο Ερνάντεζ επικυρώθηκε στις εκλογές στην Ονδούρα, ενώ οι νεκροί των διαδηλώσεων ενάντια στη νοθεία έχουν φτάσει τους 35. Οι ΗΠΑ έχουν ρίξει όλες τους τις πιέσεις στις πιο μετριοπαθείς προσωπικότητες της Συμμαχίας Ενάντια στη Δικτατορία, με στόχο να σταματήσουν να αμφισβητούν το αποτέλεσμα. Οι κινητοποιήσεις όμως συνεχίζονται μέχρι σήμερα, και ο Νασράλα (ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και πραγματικός νικητής των εκλογών), αλλά και ο Σελάγια (που είχε ανατραπεί στο πραξικόπημα του 2009 και αποτελεί «πνευματικό ηγέτη» του αντιδικτατορικού κινήματος) προς το παρόν επιμένουν ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να παραδώσει την εξουσία ο Ερντάντεζ...

Τι συμβαίνει στο Ιράν;

Το κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασε στα τέλη Δεκέμβρη στο Ιράν αποτέλεσε αντικείμενο διαφωνιών ακόμα και ως προς το μέγεθός του. Αλλού οι αριθμοί φούσκωναν ανεξέλεγκτα και γινόταν λόγος για «εξέγερση», ενώ αλλού γραφόταν υποτιμητικά ως «λίγες χιλιάδες ανθρώπους».

Ο παλαιστινιακός λαός και το κίνημα αλληλεγγύης απέναντι στην πρόκληση Τραμπ και στο Ισραήλ

Αναγνώριση της Ιερουσαλήμ: Πρελούδιο αντιδραστικών σχεδιασμών

Καταλονία: Προεκλογικές και μετεκλογικές αβεβαιότητες

1.Η πολιτική σημασία των καταλανικών εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου (21Δ) και το σκηνικό πόλωσης στο οποίο διαδραματίζονται συνυπάρχουν με μια εκλογική εκστρατεία που φαίνεται σαν επίλογος, εξελισσόμενος με ταχύτητα αντιπαραβαλλόμενη με την επιτάχυνση που βιώθηκε τις μέρες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Ένας επίλογος ο οποίος, στην πραγματικότητα, είναι επίσης το καθοριστικό προοίμιο ενός επόμενου σταδίου.

Και όμως γυρίζει

Αυστρία: Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και η ακροδεξιά συμμετέχει στη νέα αυστριακή κυβέρνηση, και μάλιστα ως ισχυρός εταίρος του παραδοσιακού δεξιού κόμματος. Ένας κρυπτοφασίστας, ο Στράχε, αναλαμβάνει την αντικαγκελαρία, ενώ το κόμμα του αναλαμβάνει 6 από τα 14 υπουργεία, μεταξύ των οποίων τα Άμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών. Ο νέος υπουργός Άμυνας φέρεται να έχει διασυνδέσεις με τις αυστριακές νεοναζιστικές οργανώσεις. Ο Στράχε αναλαμβάνει και το καινούργιο υπουργείο «Προστασίας της πατρίδας», με τον όρο «Heimatschutz» να αποδίδει και την αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία (Homeland Security), αλλά και μια εθνικιστική παράδοση που υιοθέτησαν οι αυστριακές φασιστικές δυνάμεις του Μεσοπολέμου. Το ευχάριστο, σε μια κατά τα άλλα τρομακτική εξέλιξη, είναι ότι η ορκωμοσία έγινε σε κλοιό διαδηλωτών, οι οποίοι ετοιμάζουν και νέες αντικυβερνητικές-αντιφασιστικές διαδηλώσεις...

Διεθνής συνάντηση αλληλεγγύης στην Καταλονία, Βαρκελώνη 16-17/12/2017

Χτίζουμε τη Δημοκρατία - αλληλεγγύη στην Καταλονία

Σε κλίμα σκληρής καταστολής οι καταλανικές εκλογές στις 21 δεκέμβρη

Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία

Pages