διεθνή

Αυτό το φύλλο της «Ε.Α.» τυπωνόταν (5/4) καθώς ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση των γαλλικών συνδικαλιστικών ηγεσιών με την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν. Μια συνάντηση που ο σύντροφος Λεόν Κρεμιέ χαρακτήριζε ως «δίχως κανένα νόημα, εκτός αν επιφυλάσσει θετικές ή αρνητικές εκπλήξεις». Η συνάντηση αυτή γινόταν την παραμονή της -από καιρό ανακοινωμένης- 11ης «Μέρας Δράσης» της διασυνδικαλιστικής επιτροπής στις 6 Απρίλη. 
 

Μετά από δύο συνεχόμενες θητείες του κατά κοινή ομολογία πιο διαπλεκόμενου προέδρου από την ίδρυση του κράτους έως τώρα, Νίκου Αναστασιάδη, η πλειοψηφία όσων ψήφισαν κατάφερε να εκλέξει τον υποψήφιο που ο απερχόμενος είχε ορίσει ως διάδοχό του, τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 ρίχτερ (και 7,6 λίγες ώρες αργότερα) έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τις 54.000 – περισσότεροι από 46.000 εντοπίζονται στην Τουρκία. 
 

Στον ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αξίζει να σταθούμε και στο πώς ο πόλεμος επηρεάζει το εσωτερικό των δύο εμπόλεμων χωρών, καθώς ένα πράγμα μόνο είναι σίγουρο: αποκλείεται μια επιστροφή στο προπολεμικό «στάτους κβο».

Στο φόντο της αναθέρμανσης της εργατικής αντίστασης στην Ευρώπη, η Γαλλία συγκεντρώνει -για άλλη μια φορά- τα βλέμματα, όπου διεξάγεται η «μητέρα των μαχών», ενάντια στην απόπειρα Μακρόν να αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τα χρόνια εισφορών που απαιτούνται για να είναι πλήρης η σύνταξη. 
 

Ο απερχόμενος πρόεδρος Αναστασιάδης έκλεισε μια δημόσια ομιλία του σε -φαινομενικά τουλάχιστον- ανύποπτο χρόνο και χώρο με έναν τρόπο που ξεσήκωσε αντιδράσεις. 

Λίγο μετά το 20ό συνέδριο του ΚΚ Κίνας, που χαρακτηρίστηκε από την κατοχύρωση της παντοδυναμίας του Σι Γινπίνγκ (βλ. σελ. 26-27), ο Πρόεδρος της Κίνας βρέθηκε αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο κύμα λαϊκής αμφισβήτησης στα 10 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.