διεθνή

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία επεφύλασσε μια σχετική παγωμάρα, καθώς διέψευσε τις προβλέψεις και ανοίγει πλέον όλα τα ενδεχόμενα (εκλογικά και εξωκοινοβουλευτικά) στην προσπάθεια του Μπολσονάρο να παραμείνει στην εξουσία.
 

Μετά από μια σχετική ανάπαυλα τον Σεπτέμβρη, οι απεργίες επιστρέφουν στη Βρετανία, δικαιώνοντας τις εκτιμήσεις όσων προέβλεπαν ότι το απεργιακό «καλοκαίρι της δυσαρέσκειας» θα έχει συνέχεια μέσα στο φθινόπωρο. 
 

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία επιβεβαίωσε τις σκοτεινές προβλέψεις για νίκη της συνασπισμένης (ακρο)Δεξιάς με πρωτιά των Φρατέλι Ντ’ Ιτάλια, του κόμματος που έχει τις ρίζες του στις διαδοχικές μεταλλάξεις του παλιού MSI (μεταπολεμικοί νοσταλγοί του Μουσολίνι).

Η  εξέγερση στο Ιράν έχει προκαλέσει διεθνή προσοχή και μεγάλη συζήτηση, για σωστούς και λάθος λόγους. 
 

Στο προηγούμενο φύλλο της «Ε.Α.», παρουσιάσαμε αναλυτικά την ξεχωριστή φύση της απειλής που αποτελεί ο Μπολσονάρο στη Βραζιλία, τη δυναμική που δημιουργεί η επανενεργοποίηση του Λούλα αλλά και τη στρατηγική «ταξικής συνεργασίας» την οποία υιοθέτησε ο ηγέτης του PT, όπως και το διάλογο γύρω από την απόφαση του PSOL να μην επιχειρήσει να κατεβάσει μια δική του υποψηφιότητα στις εκλογές. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην τελική ευθεία προς τις κάλπες του Οκτώβρη. 
 

H Βραζιλία μετρά αντίστροφα για τις εθνικές εκλογές του φθινοπώρου (2 Οκτώβρη). Στο φόντο άλλων εκλογικών αποτελεσμάτων στη Λατινική Αμερική (Κολομβία, Περού, Χιλή), όπου υπήρξαν νίκες της Αριστεράς αλλά και πολωτική ενίσχυση της ακροδεξιάς, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι κάλπες στη μεγαλύτερη δύναμη της υπο-ηπείρου. Ιδιαίτερα καθώς αυτή βγαίνει από την θητεία του Μπολσονάρο.

Η νίκη του Γκουστάβο Πέτρο στις προεδρικές εκλογές στην Κολομβία είναι ένα ιστορικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο βάλτωμα, που μοιάζει με την προσωρινή νηνεμία πριν το ξέσπασμα μιας καταιγίδας. Είναι σαφές ότι όλες οι πλευρές ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, που αφορούν την κλιμάκωση, αλλά και τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου. 
 

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, αναδείχθηκε πρώτος ο Γκουστάβο Πέτρο, επικεφαλής ενός πλατιού συνασπισμού της Αριστεράς, συγκεντρώνοντας 8,5 εκατ. ψήφους και λίγο πάνω από 40%. 

Μετά από αρκετές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, κυρίως με τους Πράσινους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Ανυπότακτη Γαλλία, η αριστερή οργάνωση της οποίας ηγείται ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, πέτυχε μια εκλογική συμμαχία για τις ερχόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στις 12 και 19 Ιούνη που θα εκλέξουν τους 577 αντιπρόσωπους στην Εθνοσυνέλευση. 
 

Καθώς έχουν συμπληρωθεί πάνω από 2 μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάποια πράγματα έχουν γίνει σαφή, αλλά πλέον δίνουν τη θέση τους σε νέα ερωτήματα. 
 

Ο Απρίλης στην Παλαιστίνη ήταν γεμάτος από ειδήσεις που υπενθυμίζουν ότι μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη ανά πάσα στιγμή. Οι αιτίες είναι γνωστές και μόνιμες: Αφενός, το Ισραηλινό σχέδιο εποικιστικής αποικιοκρατίας παραμένει απολύτως ενεργό, προχωρώντας καθημερινά σε νέες επιθέσεις και προκλήσεις. Αφετέρου, η πρόσφατη διαπίστωση του Μουσταφά Μπαργούτι ότι όλα αυτά «δεν έχουν κάμψει την παλαιστινιακή αντίσταση». 
 

Δεν έχει υπάρξει ευρωπαϊκό προηγούμενο τέτοιου μεγέθους κατάρρευσης και των δύο μεγάλων κομμάτων. Η Γαλλία έχει αποκτήσει έναν ολοκαίνουργιο πολιτικό χάρτη όπου αποτυπώνεται μια «τριχοτόμηση» της χώρας.

Η ανακοίνωση ενός νέου συμφώνου ασφαλείας ανάμεσα στα Νησιά του Σολομώντα και την Κίνα χτύπησε καμπανάκια στους κύκλους της άρχουσας τάξης της Αυστραλίας. Η συμφωνία θα μειώσει το βαθμό στον οποίο η κυβέρνηση των Νησιών του Σολομώντα στηρίζεται στην Αυστραλία για τη διασφάλιση της εγχώριας ασφάλειας και θα ενισχύσει τη σχέση της με την Κίνα -μια εμφανής πρόκληση για την αυστραλιανή και αμερικανική κυριαρχία στον Ειρηνικό.  
 

Ο σύγχρονος νεοφιλελευθερισμός συναντά την παλιά προσπάθεια του Ναπολέοντα του Τρίτου να εκδιώξει την επικίνδυνη «πλέμπα» από το Παρίσι και το gentrification συναντά πρακτικές που θυμίζουν Κράτος του Ισραήλ.