διεθνή

Οι εκλογές στη Γερμανία έχουν πάντοτε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα φέτος, όπου μετά από την 15ετή ηγεμονική παρουσία της Μέρκελ, επικρατεί μεγάλη ρευστότητα. Η Χριστιανοδημοκρατία βρίσκεται σε πιο επισφαλή θέση από το πρόσφατο παρελθόν, με αποτέλεσμα πολλές δημοσκοπικές διακυμάνσεις (τελευταία εξέλιξη η αιφνίδια «πρωτιά» του SPD για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια) και αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της κάλπης. Στο επόμενο φύλλο της «Ε.Α.» θα επανέλθουμε, έχοντας τη γνώση των αποτελεσμάτων. Προς το παρόν, αναδημοσιεύουμε αυτό το άρθρο από την εφημερίδα Red Flag. Εστιάζει στους Γερμανούς Πράσινους, που ανεξαρτήτως τελικής κατάταξης, αναμένεται να συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας το βράδυ των εκλογών και να αποτελέσουν κεντρικό «παίκτη» στις συζητήσεις συγκρότησης κυβέρνησης. Αλλά δίνει και μια σύντομη εικόνα για την κατάσταση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων στην τελική ευθεία προς την κάλπη. 
Τη μετάφραση έκανε η Στέλλα Μούσμουλα.

Από την πρώτη μέρα της πτώσης της Καμπούλ, ξεκίνησε μια συντονισμένη μιντιακή επιχείρηση έμμεσου ξεπλύματος του 20ετούς πολέμου. Καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιχειρήσει κανείς να ωραιοποιήσει άμεσα την κατάσταση στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια, η μέθοδος που επιλέχθηκε υπήρξε πιο έμμεση: μια υπέρμετρη και διάχυτη «ανησυχία» για το «τι θα γίνει τώρα». 
 

Σύμφωνα με το θρύλο, ο Μουλάς Ομάρ ίδρυσε τους Ταλιμπάν όταν είδε δύο ισλαμιστές πολέμαρχους να διεξάγουν μάχη με τεθωρακισμένα με επίδικο το ποιος από τους δύο θα κακοποιούσε σεξουαλικά ένα νεαρό αγόρι. 

Η επόμενη μέρα του Αφγανιστάν απασχολεί ήδη τη διεθνή συζήτηση, τόσο από τη γεωπολιτική σκοπιά, όσο και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της πολύπαθης χώρας. 
 

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που κάνουν επισφαλή την εκτίμηση ότι «οι Ταλιμπάν επέστρεψαν» και ότι θα έχουμε μια επανάληψη της περιόδου 1996-2001. 
 

Δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή των κυπριακών βουλευτικών εκλογών και μιας και η σκόνη τους έχει πλέον κατακάτσει, πάμε να δούμε ποια είναι τα συμπεράσματα για την αριστερά και για τον κόσμο της εργασίας και ποια είναι τα πιθανά σενάρια συμμαχιών μέχρι τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2023. 

Μαζικές διαδηλώσεις, απεργίες και αποκλεισμοί συνεχίζουν να συγκλονίζουν την Κολομβία, για εβδομάδες μετά την πρώτη λαϊκή νίκη -την απόσυρση ενός μέτρου φορολόγησης των φτωχότερων που αποτέλεσε την αφορμή του ξεσηκωμού. Οι διαδηλωτές πέτυχαν και μια δεύτερη νίκη. Ένα προωθούμενο νομοσχέδιο ενίσχυσης των ιδιωτών στην υγεία τελικά καταψηφίστηκε υπό το βάρος των σε εξέλιξη κινητοποιήσεων. 
 

«Αυτή η διαδικασία [...] έχει σχεδιαστεί για να δώσει “νομιμοποίηση” στην Παλαιστινιακή Αρχή και στο στάτους κβο που δημιούργησαν οι Συμφωνίες του Όσλο, αντί μιας εκκίνησης της διαδικασίας ανασυγκρότησης της PLO»

Η προσπάθεια συνδικαλισμού στην μονάδα της Amazon στο Μπέσεμερ της Αλαμπάμα κατέληξε σε ήττα. Με 1.798 εργαζόμενους να ψηφίζουν κατά της δημιουργίας σωματείου, έναντι 738 υπέρ, δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα η καταμέτρηση των 505 ψηφοδελτίων που είχαν τεθεί «στην άκρη» ως αμφισβητούμενα.