Ισπανικές εκλογές 26 Ιούνη: Κοινό ψηφοδέλτιο Podemos - Ενωμένης Αριστεράς

Ύστερα από κάποιες μέρες επίσημων συνομιλιών και πολλούς μήνες διαδικασιών ηγεσίας και βάσης την 9η Μάη, ανακοινώθηκε η προσυμφωνία της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida) και του Podemos, που τυπικά επικυρώνεται και από τη βάση των δύο κομμάτων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Η επίσημη ημερομηνία ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων για τις εκλογές είναι η 13η Μάη, είναι όμως σε όλες-ους γνωστό ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την 26η Ιούνη. Μετά τις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις και την ανικανότητα των συστημικών κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση, η επανάληψη των εκλογών ήταν η μόνη λύση. Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι οι εκλογές σημαίνουν απαραίτητα και κέρδισμα χρόνου, αφού το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα πιο δραματικό για τα κόμματα της Δεξιάς και των Σοσιαλιστών. Πολλές δημοσκοπήσεις προβάλλουν το συνδυασμό Podemos - ΕΑ ως δεύτερη δύναμη, ενώ κάποιες αναλύσεις βλέπουν τη δυνατότητα ακόμα και πρωτιάς για το ψηφοδέλτιο της Αριστεράς. Το εκλογικό πρόγραμμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες, ενώ ήδη έχει συμφωνηθεί ότι το ψηφοδέλτιο θα περιλαμβάνει τα λογότυπα και των δύο κομμάτων καθώς και ότι η ΕΑ θα πάρει το ένα έκτο των εδρών στο ισπανικό κοινοβούλιο. Ανοιχτό παραμένει σε ποια θέση στην εκλογική λίστα θα βρίσκεται ο Αλμπέρτο Γκαρσόν της ΕΑ, με δεδομένο ότι η πρώτη ανήκει στον Πάμπλο Ιγκλέσιας, η τρίτη στον Ερεχόν και η δεύτερη θα δοθεί, το πιο πιθανό, σε κάποια γυναίκα. Στις μέχρι τώρα συζητήσεις φαίνεται δυστυχώς ότι οι θέσεις της ΕΑ για έξοδο από το ΝΑΤΟ, για εθνικοποίηση των τραπεζών κ.λπ. δεν θα συμπεριληφθούν στο κοινό εκλογικό πρόγραμμα. 
Η συνεργασία του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς είναι καλό νέο. Ήταν κάτι που πολλές αγωνίστριες και πολλοί αγωνιστές περίμεναν από καιρό, παρά το γεγονός ότι συνήθως η απάντηση μελών του Podemos ήταν πως δεν ήθελαν μια συνεργασία με την «παλιά» Αριστερά. Παρ’ όλα αυτά, έφτασε ο καιρός που η Ενωμένη Αριστερά φαίνεται να βρίσκεται πολύ περισσότερο κοντά στα κινήματα. Ιδρυτική πράξη αυτής της συνεργασίας ήταν άλλωστε τα κινηματικά ψηφοδέλτια της Unidad Popular στις δημοτικές εκλογές τον Μάη του 2015. Στο Διαδίκτυο αγωνιστές-ριες σε ολόκληρο το ισπανικό κράτος υποδέχθηκαν το νέο με ενθουσιασμό. Ανοίγεται έτσι άλλο ένα παράθυρο ευκαιρίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα και για μια αριστερή διακυβέρνηση. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να ξοδευτεί σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τα κόμματα του συστήματος, ούτε σε παρακλήσεις στους Σοσιαλιστές και άλλα συστημικά κόμματα για κυβερνήσεις συνεργασίας. Η εμπειρία της Ελλάδας θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη μια και η τιμή της Αριστεράς σήμερα παίζεται στην Ισπανία. Ο κίνδυνος μιας συνεργασίας με τους Σοσιαλιστές είναι υπαρκτός και δεν θα πρέπει να αφεθεί ως συζήτηση για μετά τις εκλογές. 
Καθώς πλησιάζει η επέτειος του κινήματος της 15ης Μάη (15Μ), η κραυγή του ισπανικού λαού, που το 2011 φώναζε περήφανα «Δεν μας αντιπροσωπεύουν», μπορεί να βρει δικαίωση με μια ενωμένη Αριστερά που θα μπορέσει μαζί με το λαό και για το λαό να ολοκληρώσει το ρήγμα με το καθεστώς του 1978 και να κάνει τους εφιάλτες των ευρωπαϊκών ελίτ πραγματικότητα. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία