Κίνημα κατά των πλειστηριασμών: Ενωτικές, δυναμικές κινητοποιήσεις

Το Σάββατο 4 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 1η πανελλαδική συγκέντρωση και συνέλευση τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων κατά των πλειστηριασμών. Ήταν η ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που ξεκίνησε στις αρχές του φθινοπώρου και σηματοδοτεί μια νέα δυνατή ώθηση του κινήματος μπροστά στην ενορχηστρωμένη επίθεση κυβέρνησης, τραπεζών και δανειστών στη λαϊκή στέγη και περιουσία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Στέλιος Φαζάκης

Η κυβέρνηση πιέζεται να δείξει συνέπεια στα στενά χρονικά πειθώρια της τρίτης αξιολόγησης, η οποία πρέπει να κλείσει πριν τα Χριστούγεννα και περιλαμβάνει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Η πραγματοποίηση της πανελλαδικής συγκέντρωσης είχε δυσκολίες. Όχι λόγω των αποστάσεων, αλλά γιατί σε κάθε περιοχή το τοπικό κίνημα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σε κάποιες περιοχές το πολιτικό πλαίσιο της παρέμβασης είναι πιο ξεκάθαρα αριστερό και ριζοσπαστικό, ενώ αλλού οι σύντροφοι είναι λίγοι και δίνουν δύσκολους αγώνες. Επίσης τη διοργάνωση είχαν αναλάβει η «Ενωτική Πρωτοβουλία Κατά των Πλειστηριασμών» και ο «Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής» που έχουν διαφορετικές πολιτικές αναφορές, κινηματικές τακτικές και ιστορία, αλλά κατάφεραν να βάλουν μπροστά από τις όποιες διαφορές, τη μεγάλη ανάγκη της συγκυρίας για συνεννόηση. Αυτή ήταν μια δευτερεύουσα αλλά πάρα πολύ σημαντική επιτυχία σε μια εποχή που η απογοήτευση συχνά οδηγεί στη διάσπαση των αγωνιστικών δυνάμεων.
Διαδήλωση
Παρά τον άσχημο καιρό το μεσημέρι του Σαββάτου, η προσέλευση στα Προπύλαια ήταν μεγάλη και η πορεία ξεκίνησε μαζική, ενωτική και αποφασιστική με το κοινό πανό στην κεφαλή: «Προστασία της λαϊκής κατοικίας- περιουσίας, ΟΧΙ στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς». Η διαδήλωση κατέβηκε την Πανεπιστημίου, πέρασε μέσα από την Ομόνοια, διέσχισε όλη την Αθηνάς και βγήκε από την Ερμού στο Σύνταγμα. Η «περίεργη» αυτή διαδρομή έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν τα συνθήματα δυνατά σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα και ζωντανά σημεία της πόλης. Έδωσε και σ’ εμάς που συμμετείχαμε την ευκαιρία να κάνουμε τη δική μας «σφυγμομέτρηση» για την ανταπόκριση του κόσμου στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών. Το ξάφνιασμα μιας μεγάλης διαδήλωσης μέσα από το εμπορικό κέντρο έδινε τη θέση του στο χαμόγελο της αισιοδοξίας ότι κάτι μπορεί να γίνει ενάντια στην ολοένα μεγαλύτερη εξαθλίωση.
Η συνέλευση
Μετά το τέλος της πορείας ξεκίνησε η προγραμματισμένη συνέλευση στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. Η συμμετοχή ήταν κι εκεί μαζική με πάνω από 50 τοπικά κινήματα, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, και δεκάδες αγωνιστές. Μετά από κατάθεση πολλών προτάσεων και ιδεών για τη συνέχεια της προσπάθειας, αποφασίστηκε η συγκρότηση του «Πανελλαδικού Δικτύου Συλλογικοτήτων και Πρωτοβουλιών Κατά των Πλειστηριασμών» για να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και συντονισμός δράσεων ανάμεσα σε όλους. Το Δίκτυο δε θα έχει συντονιστικό όργανο με αποφασιστικό ρόλο. Οι αποφάσεις θα παίρνονται στις κατά τόπους συλλογικότητες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια συμμετοχής στο κοινό μέτωπο ακόμα περισσότερων φορέων, συλλόγων, σωματείων, δήμων κ.λ.π. Επίσης να καταδείξουμε ακόμα πιο έντονα τον αρπακτικό ρόλο των τραπεζών.
Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης έφτασε και ένα ακόμα μήνυμα νίκης και αισιοδοξίας. Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθήνας είχε μόλις αποφασίσει την αποχή από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του 2017.

21 Νοέμβρη: Παναττική διαμαρτυρία στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενάντια στις ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και την έναρξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από το δημόσιο.
22 Νοέμβρη: Πανελλαδική μέρα δράσης με συγκεντρώσεις/πολύμορφες δράσεις σε εφορίες/κεντρικά καταστήματα τραπεζών και πορεία στα Ειρηνοδικεία για τη ματαίωση των πλειστηριασμών (συμβατικών ή ηλεκτρονικών).

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία