Και όμως γυρίζει

Συρία:
Ενώ στην Συρία τον τόνο δίνει πλέον ο πόλεμος και οι διεθνείς ανταγωνισμοί, μια απεργία πείνας στις φυλακές της Χομς, υπενθυμίζει την τραγική μοίρα των πρωταγωνιστών της εξέγερσης του 2011. Στα κελιά του Άσαντ υπολογίζεται πως υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι. Πεντακόσιοι από αυτούς, που κρατούνται επειδή συμμετείχαν στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, με την απεργία πείνας τους θυμίζουν ποιοι είναι: Αυτοί που «υποφέραμε από την καταπίεση, την αδικία και την τυραννία». Αυτοί που «πάντοτε αντιμετωπιζόμασταν ως ο αδύναμος κρίκος σε κάθε διαπραγμάτευση, που ήμασταν το τελευταίο θέμα που απασχολούσε κάθε τοπική ή διεθνή συνάντηση». Αυτοί που βλέπουν ότι «οι υποσχέσεις όλων των πλευρών που συμμετέχουν στην σύγκρουση και την κρίση στην Συρία αποδείχτηκαν μάταιες».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Λίβανος
Η παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Χαρίρι, απειλεί με βαθιά κρίση το Λίβανο, καθώς τρίζει η συνοχή της κυβερνητικής συμμαχίας (όπου συνυπάρχουν το σιϊτικό φιλο-ιρανικό μπλοκ γύρω από τη Χεζμπολά με το σουνιτικό φιλο-σαουδαραβικό μπλοκ του Χαρίρι). Μια κρίση πιθανά ενορχηστρωμένη από τους Σαούντ, που μάλλον επιδιώκουν να μετατρέψουν το Λίβανο σε πεδίο σύγκρουσης με την Τεχεράνη, της οποίας ο περιφερειακός ρόλος αυξάνεται διαρκώς (σε Ιράκ, Συρία). Άλλωστε οι καταγγελίες για «επικείμενη δολοφονία του Χαρίρι» διαψεύδονται από όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Λιβάνου και μάλλον στρώνουν το έδαφος για μια –καταρχήν- προπαγανδιστική επίθεση ενάντια στο ρόλο του Ιράν και της Χεζμπολά στο Λίβανο…

Σαουδική Αραβία
Εντελώς ξαφνικά, ένα κύμα μαζικών συλλήψεων στη Σαουδική Αραβία έστειλε στη φυλακή δεκάδες πρίγκηπες, αξιωματικούς του στρατού, επιχειρηματίες και στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Πίσω από το πρόσχημα της καμπάνιας «ενάντια στη διαφθορά», μάλλον ξεσπά ένας άγριος εσωτερικός ανταγωνισμός με τον Πρίγκηπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν που ανέβηκε πρόσφατα στην εξουσία να επιχειρεί να εδραιώσει την θέση του. Μια μέρα μετά, οι αντάρτες Χούθι, εξαπέλυσαν πύραυλο από την Υεμένη που έφτασε κοντά σε αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Ριάντ, μεταφέροντας στιγμιαία τον πόλεμο (οι Σαούντ έχουν ισοπεδώσει με βάρβαρους βομβαρδισμούς την Υεμένη) στην «καρδιά» του Βασιλείου. Δύο διαφορετικά περιστατικά, που με την χρονική τους εγγύτητα συμπυκνώνουν την κρίση που έχει να διαχειριστεί η σαουδαραβική ελίτ…

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία