Μεροληπτικά...

ΒΓΗΚΕ Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ; Καθεστωτικά ΜΜΕ, αστοί οικονομολόγοι και πολιτικοί, θριαμβολογούν τις τελευταίες μέρες για το «κατόρθωμα» της Κύπρου να βγει από το τριετές μνημονιακό πρόγραμμα. Τι όμως ξεχνούν να μας πουν όσοι υμνούν την κυπριακή «επιτυχία»; α) Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εποπτεύουν και θα αξιολογούν την πορεία της κυπριακής οικονομίας μέχρι την αποπληρωμή του 75% του δανείου που έλαβε από την τρόικα και φτάνει συνολικά τα 10 δισ. ευρώ (όπως ακριβώς και στην Πορτογαλία, που ο προϋπολογισμός τελεί υπό την έγκριση των Βρυξελλών παρά την τυπική απουσία προγράμματος στήριξης). Συνεπώς, οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. οι ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών) και η λιτότητα στα δημοσιονομικά διατηρούνται για πολλά ακόμη χρόνια. β) Το πρωί της 15ης Μάρτη του 2013, οι καταθέσεις του κόσμου στις τράπεζες κουρεύτηκαν μέχρι και 47% σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελώντας παράδειγμα για όλη την Ευρωζώνη. Παράλληλα η ανεργία στο νησί εκτοξεύθηκε στο 16%, μισθοί και συντάξεις ψαλιδίστηκαν, «έκτακτα» χαράτσια στη φορολογία μονιμοποιήθηκαν. Με μνημόνια ή χωρίς, η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία και η πολιτική αναδιανομής πλούτου και εισοδήματος προς όφελος του κεφαλαίου είναι η ενιαία γραμμή πανευρωπαϊκά. Και αυτή την αλήθεια τη γνωρίζουν καλά οι κάθε είδους «κυπριολόγοι». Άλλο θέλουν να μας πουν: Φρένο στις κοινωνικές αντιστάσεις, πλατιά συναίνεση του πολιτικού προσωπικού για την εφαρμογή του μνημονίου Τσίπρα, περιθωριοποίηση κάθε φωνής που αμφισβητεί την υποταγή στο «μονόδρομο» από τη σκοπιά των εργαζομένων και της Αριστεράς.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

ΤΟ «ΤΥΡΑΚΙ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup στις 7/3, ο Ντάισελμπλουμ έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα του χρέους λέγοντας ότι η σχετική συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Είναι κάτι που έκανε «επίτηδες», όπως ομολόγησε λίγο αργότερα κι ενώ κάποιο μικρόφωνο είχε μείνει κατά λάθος ανοιχτό, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Μάλλον στην ανάγκη «καλοπιάσματος» του ΔΝΤ, του οποίου τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα θέλουν για διάφορους λόγους οι ευρωηγεσίες, στόχευε η θέση αυτή. Την επόμενη μέρα στο Ecofin, ο Σόιμπλε φρόντισε να μετριάσει τις κυβερνητικές προσδοκίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επί του παρόντος η όποια συζήτηση δεν θα γίνει επί της ουσίας, αλλά για λόγους πρεστίζ». Με το Προσφυγικό να έχει μετατραπεί σε απειλητικό παράγοντα για τη συνοχή της ΕΕ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καίγεται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ., η κουβέντα (και όχι η διαγραφή) για το κρατικό χρέος (που εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 191,6% του ΑΕΠ το 2016!) μοιάζει το ιδανικό «τυράκι» για την επιτάχυνση της ψήφισης των αντεργατικών μέτρων, τον εγκλεισμό χιλιάδων προσφύγων σε κέντρα κράτησης και τις απελάσεις μεταναστών, όπως προτάσσει η ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης-φρούριο. 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκουν όσο γίνεται γρηγορότερα να κλείσουν τις τρεις μεγάλες εκποιήσεις-φιλέτα στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού: Λιμάνι Πειραιά, πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού - παραλία Αγίου Κοσμά, και χερσόνησο Βουλιαγμένης. Στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που καταστρέφουν το περιβάλλον και χαρίζουν δημόσια αγαθά σε συμφέροντα, αντιδρούν έντονα φορείς και κινήσεις κατοίκων από όλο το παραλιακό μέτωπο. Για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό, οι επιτροπές αγώνα των τριών επίμαχων περιοχών καλούν σε ανοιχτή συνάντηση τις συλλογικότητες που είναι αντίθετες με τις εκποιήσεις, προκειμένου να σχεδιάσουν από κοινού ενωτικές κινητοποιήσεις. Η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 19/3, στις 6 μ.μ., στο χώρο του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α., στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο. 

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Παράταση για έναν ακόμη μήνα (μέχρι 15/4) πήρε η εξαίρεση των «κόκκινων» δανείων –στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων– από την πώλησή τους σε ιδιωτικές εταιρείες και funds. Η κυβέρνηση επιδιώκει εξαίρεση για μια τριετία από την πώληση των δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία. Στις σχετικές διαπραγματεύσεις, το κουαρτέτο πιέζει φυσικά για την πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων όλων των κατηγοριών. Ανάλογες πιέσεις ασκούν και οι τραπεζίτες, απειλώντας ότι χωρίς εύκολους πλειστηριασμούς θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση που θα ανοίξει το δρόμο για «κούρεμα» καταθέσεων, όπως ορίζει πλέον η σχετική νομοθεσία. Η εκχώρηση των «κόκκινων» δανείων στα «κοράκια» είναι μία από τις βασικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της διαβόητης «αξιολόγησης». Ακόμα ένα αδιέξοδο δηλαδή στα ήδη υπάρχοντα. Αυτά παθαίνεις όταν πασχίζεις να τιμήσεις την υπογραφή σου στα μνημόνια της ντροπής...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία