ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: Την Ελλάδα ως «πόλο σταθερότητας» στο κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής αστάθειας προέβαλε ο Νίκος Κοτζιάς στις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρεξ Τίλερσον, και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ. Ο Ν. Κοτζιάς φέρεται, μάλιστα, να παρουσίασε στον Τίλερσον έναν χάρτη της ευρύτερης περιοχής, όπου υπήρχε ζωγραφισμένο ένα τρίγωνο. Στην κορυφή βρισκόταν η Ουκρανία και στις δύο κάτω γωνίες η Λιβύη (αριστερά) και τα κράτη της Συρίας και του Ιράκ (δεξιά), με την Ελλάδα στη μέση, ως μοναδική χώρα σταθερότητας. Η γεωπολιτική αναβάθμιση του ελληνικού καπιταλισμού είναι ύψιστη προτεραιότητα για το Μαξίμου. Η κυβέρνηση Τσίπρα οικοδομεί συστηματικά τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με επίκεντρο τη διπλωματία των υδρογονανθράκων και των ΑΟΖ, πάντα σε στενή συνεργασία με τον αμερικανικό παράγοντα και πάντα με κατεύθυνση τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την πρόσβαση στα επίμαχα κοιτάσματα, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια μεθόδευση για τους λαούς της γειτονιάς μας. Ο Τίλερσον άλλωστε γνωρίζει άριστα τα ενεργειακά θέματα, καθώς, πριν γίνει υπουργός, ήταν διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobile, που παρεμπιπτόντως είναι και η εταιρεία που κέρδισε μετά από διεθνή διαγωνισμό (μαζί με την Qatar Petroleum) τα δικαιώματα έρευνας και αξιοποίησης του θαλάσσιου «οικοπέδου 10» της κυπριακής ΑΟΖ.

ΠΟΛΕΜΟΧΑΡΗΣ ΚΥΝΙΣΜΟΣ
Προς επιβεβαίωση ότι οι τυχοδιώκτες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο του δυτικού ιμπεριαλισμού στο Αιγαίο και ότι υποστηρίζουν αντιδραστικά καθεστώτα στην περιοχή, υπάρχουν μερικά ακόμα στοιχεία. Όπως γράφει ο Θάνος Μωριάτης στην εφημερίδα «REAL NEWS», την Κυριακή 21/3, σε άρθρο του για την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον: «στην παρατήρηση του Αμερικανού ομολόγου του ότι πρέπει να σταθεροποιήσουμε την Αίγυπτο, ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε ότι η Ελλάδα στα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει θέσει 18 βέτο, ώστε να μην καταδικαστεί η Αίγυπτος για τα ανθρώπινα δικαιώματα»! Τι αποκάλυψε δηλαδή ο ίδιος ο Κοτζιάς; Ότι η αιματοβαμμένη χούντα του Σίσι, που δολοφονεί, φυλακίζει και βασανίζει τους πολιτικούς της αντιπάλους, έχει την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, όταν ακόμα και τα (νεοφιλελεύθερα και ρατσιστικά) επιτελεία της ΕΕ αναγκάζονται να καταδικάσουν τις ωμότητές της. Φαίνεται ότι για τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ οι «δουλειές» με τους υδρογονάνθρακες και η «πάση θυσία» αποτροπή των προσφυγικών ροών έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις ανθρώπινες ζωές και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Σε τέτοια βάθη εγκληματικού κυνισμού έχουν βυθιστεί. Την ίδια ώρα, υπό την καθοδήγηση του Καμμένου, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό έχει όλο και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις ασκήσεις και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μάρτη αρχίζει η κοινή άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ (πέρα από τις παραδοσιακές κοινές αεροπορικές ασκήσεις των «3») με την κωδική ονομασία «Noble Dina», ενώ τον επόμενο μήνα η νατοϊκή επιχείρηση «Sea Guardian» θα περάσει υπό ελληνική διοίκηση. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση «υπερασπίζεται την ειρήνη στο Αιγαίο»...

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
Νωρίς το πρωί της 13ης Μάρτη πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση της Βίλας Ζωγράφου (που κατέληξε σε 7 συλλήψεις), αλλά και του κτιρίου στην οδό Αλκιβιάδου, όπου στεγάζονταν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι. Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση, στο χώρο φιλοξενούνταν περίπου 130 πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι, αφού οδηγήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη για εξακρίβωση στοιχείων, αφέθηκαν στην Ομόνοια μέσα στη νύχτα, βρίσκοντας τελικά καταφύγιο σε άλλες καταλήψεις στέγης στην Αθήνα. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν ένοικοι και εθελοντές του χώρου φιλοξενίας προσφύγων στην Αλκιβιάδου, πολλά υπάρχοντα ταλαιπωρημένων ανθρώπων πετάχτηκαν στα σκουπίδια ή κατασχέθηκαν με σκοπό να μεταπωληθούν, άγνωστο σε ποιους. Ο ανταγωνισμός με τον Άδωνι και τον Μητσοτάκη στην επιβολή της ατζέντας «νόμου και τάξης» και η αντιμετώπιση των θυμάτων του πολέμου και της φτώχειας με μέτρα αποτροπής και εγκλεισμού σε στρατόπεδα-φυλακές αποτελούν πια μόνιμα χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής. Κάθε εγχείρημα που προωθεί την ανοιχτή φιλοξενία των προσφύγων ραγίζει τον «ρεαλισμό» της ρατσιστικής αντιμετώπισης των προσφύγων και προφανώς ενοχλεί τους κυβερνητικούς υμνητές της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Η καταστολή της αλληλεγγύης των «από κάτω» δεν θα περάσει!