ΟΡΓΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: Με μια μαζική κινητοποίηση, την Τρίτη 4/4, οι οργανώσεις των συνταξιούχων απάντησαν δυναμικά στη συνεχιζόμενη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των δικαιωμάτων τους. Ανάμεσα στα αιτήματα των συγκεντρωμένων ήταν η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, η απόδοση των συντάξεών τους στο ακέραιο, η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης και όσων παροχών υγειονομικής περίθαλψης τους έχουν αφαιρεθεί. Κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζουν νέο «μαχαίρι» στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ. Μοναδική διαφωνία τους είναι αν η αφαίρεση 1,8 δισ. ευρώ από τις τσέπες των συνταξιούχων θα εφαρμοστεί το 2019 ή το 2020. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς αναμένεται να επιφέρει μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 7% ως 35% σε περίπου 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους. Και μάλιστα όταν κατά την περίοδο των μνημονίων (2010-2016) οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ, εξαιτίας των απανωτών μειώσεων. Για τους νέους συνταξιούχους οι συντάξεις θα είναι μειωμένες έως 30%, λόγω και του νέου τρόπου υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που θα προστίθεται στα «ψίχουλα» της εθνικής σύνταξης, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 60.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από τον Μάιο του 2016, όταν ψηφίστηκε το έκτρωμα Κατρούγκαλου. Πώς να μην έχεις μετά τον Σουρνάρα να ζητά σύνταξη στα 70 και ακόμα μεγαλύτερη περιστολή της κρατικής συνταξιοδοτικής δαπάνης, προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών...

 

ΠΑΡΤΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Παρά το ολιγοήμερο «αντάρτικο» του Π. Σκουρλέτη και μερικών άλλων στον ΣΥΡΙΖΑ, που όμως γρήγορα πειθάρχησαν στην προτεραιότητα παραμονής στις κυβερνητικές καρέκλες, η κυβέρνηση συμφώνησε στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2017, ενώ μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι μονάδες πρέπει να έχουν περάσει στους ιδιώτες παραγωγούς (Elpedison, Ήρων, Μυτιληναίος, πιθανά σε σύμπραξη με ξένους καπιταλιστές). Η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την αποδοχή της πώλησης λιγνιτικών μονάδων, κρύβεται πίσω από την πρόσφατη απόφαση του ευρωδικαστηρίου σχετικά με τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Όμως, αν δεν εκδηλωθούν σοβαρές αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι από το φθινόπωρο στο τραπέζι θα μπει και η πώληση υδροηλεκτρικών εργοστασίων (η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή καθιστά δαπανηρά τα στερεά καύσιμα). Το πάρτι της εκποίησης του δημόσιου πλούτου δεν περιορίζεται όμως μόνο στην ενέργεια. Κάτω από την πίεση να κλείσει η αξιολόγηση, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να γίνει δημόσια πρόσκληση για πρόσληψη στρατηγικών συμβούλων για την «αξιοποίηση» των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου και ειδικότερα του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 35% των ΕΛΠΕ, του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, του 25% της ΕΥΑΘ, του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 5% του ΟΤΕ.

ΚΚΕ
Μια μέρα νωρίτερα από το προβλεπόμενο και με ομόφωνη ψήφιση της εισήγησης και του κλεισίματος της ΚΕ, όπως και της Πολιτικής Απόφασης, ολοκληρώθηκε το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ. Όπως αναμενόταν, η νέα και μεγαλύτερη ΚΕ (69 μέλη) εξέλεξε Γ.Γ. τον Δ. Κουτσούμπα. Ουσιαστικές διαφωνίες πάνω στη συζήτηση δεν εκφράστηκαν από τους συνέδρους (πλην μιας ομιλήτριας). Άλλωστε, η όποια εσωκομματική διαφωνία στη γραμμή της «κοινωνικής συμμαχίας-λαϊκής εξουσίας» έχει εξαλειφθεί από το προηγούμενο Συνέδριο. Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, στα καθίσματα της πρώτης σειράς βρέθηκαν τόσο ο Ν. Βούτσης (πρόεδρος της βουλής, σπάζοντας όμως το πολυετές «εμπάργκο» του Κόμματος απέναντι στους «ανανεωτικούς»), όσο και οι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά, Καμίνης και Μώραλης(!), που μάλλον καμία σχέση δεν έχουν με την αντικαπιταλιστική πάλη. Ανάλογη «θεσμική αβρότητα» εκδηλώθηκε από μεριάς ΚΚΕ και στα εγκαίνια του Μουσείου του Ν. Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Η εκμετάλλευση της μνήμης μιας σημαντικής μορφής του κομουνιστικού κινήματος (που οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα γιατί αρνήθηκε να προδώσει τις ιδέες του και να συμβιβαστεί) από τον Α. Τσίπρα φαίνεται πως δεν ήταν σοβαρός λόγος για να απέχει ο Δ. Κουτσούμπας από το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, το ΚΚΕ αρνείται ακόμα και να συζητήσει με τους «οπορτουνιστές» της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ.