ΜΕΤΑ: Αναγκαία η ρήξη με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό!

Φωτογραφία

Το τοπίο όπως διαμορφώνεται από τις τελευταίες εξελίξεις δεν αφήνει ούτε ένα περιθώριο για να μην οργανωθούν, με γρήγορα βήματα, νέοι αγώνες από τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Τα μαζικά συλλαλητήρια του τριημέρου (48ωρη γενική απεργία και Πρωτομαγιά) χρωματίστηκαν από την έλλειψη μαζικών μπλοκ από ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία. Οι εργαζόμενοι αποδεικνύουν με τη στάση τους αυτή ότι τα συνδικάτα έπρεπε να έχουν προχωρήσει νωρίτερα σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Επίσης ότι όσες κορόνες και αν βγάζουν ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι εργαζόμενοι δεν ξεχνάνε την ταύτισή τους με το «ναι» στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούλη. Αντίστοιχα δεν πρόκειται να δείξουν εμπιστοσύνη σε συνδικαλιστικές παρατάξεις που είναι οι πολιτικές εκφράσεις της τωρινής μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κάτι που είναι ορατό και από εκλογικές διαδικασίες και αποτελέσματα σε σωματεία το τελευταίο εξάμηνο. 
Το ΜΕΤΑ τα τελευταία χρόνια είχε συμβάλει καθοριστικά στο σπάσιμο των δεσμών των εργαζομένων με δυνάμεις του κυβερνητικού γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, όχι μόνο γιατί αποτέλεσε στα μάτια του κόσμου τη δύναμη που εξέφραζε πολιτικά το σταμάτημα των πολιτικών της λιτότητας (μέσω ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και ως παράταξη συνεπής με τη μάχη ενάντια στα μνημόνια, μέσω της στήριξης που έδωσε σε αγώνες όπως αυτός των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και με πρωτοβουλίες και προτάσεις όπως η απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση στο Δημόσιο.
Πρωτοβουλία ανασυγκρότησης
Αυτήν τη συνεπή μάχη ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και υπέρ της κοινής δράσης της Αριστεράς στα συνδικάτα θέλουν να εκφράσουν τα μέλη και τα στελέχη του ΜΕΤΑ, 310 ως τώρα, που υπογράφουν την πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του ΜΕΤΑ. Μέλη και στελέχη από όλους τους χώρους και κλάδους, που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να γίνουν μία ακόμη συνδικαλιστική παράταξη που το πρωί θα καλεί σε αγώνες και το μεσημέρι θα τριγυρίζει στα σαλόνια και τα γραφεία των υπουργών και της κυβέρνησης.
Προφανώς τα στελέχη του ΜΕΤΑ από τον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτοαποκαλούνται σε ανακοίνωση που βγάλανε και με την οποία εγκαλούν όσους έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του ΜΕΤΑ, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν αντιλαμβάνονται τις μάχες ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας, όπως φαίνεται από τη διακήρυξη που κυκλοφόρησαν και στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ως αναπόσπαστο κομμάτι της μάχης και ενάντια στην κυβέρνηση που τις επιβάλλει και τις εφαρμόζει. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί εγκαλούν το γραμματέα του ΜΕΤΑ και όσα μέλη της Εκτελεστικής του Επιτροπής δεν συγκαλούν τα όργανα, όταν σε αυτά τα όργανα τα ίδια στελέχη αρνήθηκαν επανειλημμένα τη διαγραφή από το ΜΕΤΑ κυβερνητικών στελεχών. Στελεχών που από τη μάχη του συνδικαλιστικού κινήματος βρέθηκαν σε θέσεις όπως υποδιοικητές νοσοκομείων, σύμβουλοι υπουργών και υπουργείων κ.ά. Επίσης δεν εξηγούν επαρκώς γιατί όταν είχαν συγκληθεί αυτά τα όργανα δεν δέχονταν τη διαγραφή μελών του ΜΕΤΑ που είχαν υπογράψει και δηλώνουν ανοιχτά ή μέσω αρθρογραφίας τη συμμετοχή τους στο συνδικαλιστικό σχήμα που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τη «Συμμαχία». 
Αν μη τι άλλο, πριν επικαλεστεί κάποιος τη σύγκληση οργάνων μιας παράταξης οφείλει να σέβεται το καταστατικό και τις διακηρυγμένες αρχές της και όχι να τα καταπατά και να στηρίζει μάλιστα όσους τα καταπατούν.
Ταξικός συνδικαλισμός
Το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του ΜΕΤΑ οφείλει να προχωρήσει και θα προχωρήσει. Οφείλει να προχωρήσει με τους εργαζόμενους που αγωνιούν καθημερινά για το πώς θα ζήσουν έχοντας να αντιμετωπίσουν την εξαθλίωση από τις μνημονιακές πολιτικές και της σημερινής κυβέρνησης. Οφείλει να προχωρήσει συμβάλλοντας στην προσπάθεια ενοποίησης των δυνάμεων της Αριστεράς και αγωνιστών στα συνδικάτα, που θέλουν να οργανώσουν σοβαρά και όχι στα λόγια την αντίσταση στο Μνημόνιο 3 και στους υπόλοιπους μνημονιακούς νόμους. Οφείλει να προχωρήσει αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστικές παρατάξεις είναι χρήσιμα, όταν είναι εκφραστές μιας πολιτικής που έχει πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όχι τις βουλές της κυβέρνησης, των δανειστών και των εργοδοτών.
Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει δημόσια στήριξη στην πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του ΜΕΤΑ και από αγωνιστές της Αριστεράς, από συνδικαλιστές επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων, από αγωνιστές από τον καλλιτεχνικό χώρο, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ. Με αυτές τις κατευθύνσεις το ΜΕΤΑ οργανώνει εκδήλωση-συζήτηση για την ανασυγκρότηση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος την Τετάρτη 18 Μάη, στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία