Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Αυτές τις μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το οποίο προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Κατά δήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, πρόκειται για προσπάθεια να περιοριστούν τα αυξανόμενα κρούσματα βίας κατά μεταναστών και ευπαθών ομάδων. Γνωρίζουμε βέβαια πως οι νόμοι, όσο αυστηροί και αν είναι, δεν καθορίζουν την πρακτική των εντεταλμένων οργάνων της πολιτείας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Για παράδειγμα, ο ήδη υφιστάμενος –πιο ελαφρύς– αντιρατσιστικός νόμος είχε ως αποτέλεσμα τη δίωξη μόνο ενός ρατσιστή για επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα τα τελευταία χρόνια, με καταγεγραμμένες πάνω από 1.000 περιπτώσεις επιθέσεων σε μετανάστες. Παρ’ όλα αυτά, αν πρόκειται έστω και ένας μετανάστης παραπάνω να καταγγείλει τέτοιου είδους επιθέσεις, σπάζοντας το φόβο, δεν θα πούμε όχι. Να μην ξεχάσει πάντως η κυβέρνηση να συλλάβει πρώτο από όλους τον αρχιρατσιστή Φαήλο Κρανιδιώτη!

***

Σαν απαραίτητο συμπλήρωμα στην άγρια εκμετάλλευση που βιώνουμε όλοι σήμερα, ντόπιοι και μετανάστες, έρχεται η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός του κράτους: νεκροί διαδηλωτές (Κοτσαρίδης, το 2011), ποινικές καταδίκες συνδικαλιστών, επειδή καλούσαν σε απεργία (ΠΟΕ-ΟΤΑ) και πρόσφατα πυροβολισμοί κατά απλήρωτων διαμαρτυρόμενων εργατών από τους τρομοκράτες μπράβους της Μανωλάδας. Οι ξεδιάντροποι ακροδεξιοί υπερασπιστές των Μνημονίων προσπαθούν να δικαιολογήσουν με το ρατσισμό κάποια από τα εγκλήματα αυτά. «Οι μετανάστες είναι παράνομοι, δεν δικαιούνται να μιλούν, αυτοί είναι το πρόβλημα». Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για τα ίδια κυβερνητικά θρασίμια που τους κρατούν στην παρανομία. Για να προστατέψουν τους μεγαλοεργοδότες, θέλουν να μας πουν ότι φταίνε τα… θύματα!

***

Διαβάζουμε αυτές τις μέρες στις εφημερίδες εκτενή άρθρα για το θάνατο του «διακεκριμένου», «καταξιωμένου» κλπ ποινικολόγου Αλέξανδρου Κατσαντώνη, που «υπήρξε από τους κορυφαίους της ποινικής επιστήμης, με διεθνείς και ευρωπαϊκές διακρίσεις και αναγνώριση πέραν των ελληνικών συνόρων» και μπλα μπλα μπλα… Όλοι οι γραφιάδες όμως ξεχνούν μια μικρή λεπτομέρεια. Ότι ο Α. Κατσαντώνης ήταν από τους πρώτους που συνεργάστηκαν με τη χούντα.

***

Ο 25χρονος χρυσαυγίτης Βαγγέλης Στεφανάκης, που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την 23χρονη φίλη του Φαίη Μπλάχα, αφού κρυβόταν για πάνω από δέκα μέρες, αποφάσισε να παραδοθεί στον ανακριτή. Εννοείται ότι η αστυνομία δήλωσε πως δεν μπορούσε να τον εντοπίσει, παρά το γεγονός ότι πολλοί τον είδαν εκείνες τις μέρες να κυκλοφορεί ανενόχλητος στη Νέα Μάκρη...

***

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» ανακοίνωσαν διαγωνισμό αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού σκίτσου, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν τα βραβευμένα σκίτσα στο ημερολόγιο του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών για το 2014. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 17 Απριλίου του 2013 και λήγει στις 31 Μαΐου του 2013.

***

Τρεις ομοφυλόφιλοι έφηβοι έχουν πεθάνει ως τώρα σε ένα στρατόπεδο της Νότιας Αφρικής, μετά από μια σειρά βασανιστηρίων. Οι έφηβοι φαίνεται να οδηγούνται εκεί με την υπόσχεση ότι θα αποβάλουν τη θηλυπρέπεια τους και θα γίνουν «κανονικοί άνδρες». Αυτά εν έτει 2013.

***

Μισό σχεδόν αιώνα μετά την ψήφιση της Πράξης των Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964, η οποία καταργούσε το φυλετικό διαχωρισμό στα σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους των ΗΠΑ, οι μαθητές ενός σχολείου της κομητείας Ουίλκοξ της Τζόρτζια αποφάσισαν να γράψουν ιστορία. Την περασμένη εβδομάδα λευκοί και μαύροι μαθητές χόρεψαν μαζί, αμφισβητώντας ανοιχτά το διαχωρισμό που ίσχυε τόσα χρόνια στο σχολικό τους χορό. Ήταν πια καιρός!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία