Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Στην πολύπαθη περιοχή της Αχαρνών συνελήφθησαν δυο ακροδεξιοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης, 14 Μαΐου 2013, πυρπόλησαν μαζί με συνεργούς τους το μπαρ αλλοδαπού στην οδό Λεμεσού 14, σπάζοντας τη τζαμαρία του και περιλούζοντάς το με εύφλεκτο υλικό. Οι δύο συλληφθέντες των ρατσιστικών ταγμάτων εφόδου είναι οι «αθώοι κάτοικοι» που είχαν ξυλοφορτωθεί από αντιφασίστες κατά την αντιφασιστική μοτοπορεία στις 30/9/2012. Τα μπουμπούκια της περιοχής πέριξ της Αχαρνών αφέθηκαν τελικώς ελεύθερα μετά τον ορισμό τακτικής δικάσιμου, με τον εισαγγελέα να τους ασκεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος, παρότι σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα του εμπρησμού από πρόθεση και φθορά ξένης περιουσίας. Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν μας έκανε εντύπωση!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
επιμέλεια: Έλενα Παπαγεωργίου

***
Μεγάλη έκπληξη περίμενε τους χρυσαυγίτες στο Αγρίνιο στις 19 Μάη. Έκαναν το λάθος να θελήσουν να καταθέσουν στεφάνι, αλλά τους περίμενε σύσσωμη η Αριστερά και οι αντιφασιστικές κινήσεις της περιοχής, για να τους εμποδίσουν. Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» ήταν η οργάνωση που είχε κάνει δημόσια έκκληση για αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου.
***

Η πορεία, την Κυριακή 19/5, στην Πάτρα ενάντια στο φασισμό, την καταστολή και τις συγκεντρώσεις μίσους της Νεοναζιστικής Συμμορίας Χρυσής Αυγής ήταν μαζικότατη, με παρουσία 700 ατόμων. Ήταν μια πολιτική κινητοποίηση που κύλησε ομαλά και με ιδιαίτερο παλμό. Η ενωμένη δράση της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου έδωσε μια πολύ καλή απάντηση, διαψεύδοντας τις φήμες που πρόβαλαν την σύγκρουση σαν αυτοσκοπό.
***

Το Σάββατο, 18 Μάη, η ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησε εξόρμηση στους δρόμους της Νίκαιας και του Κορυδαλλού, με περίπου 30 μέλη της. Στη φασιστοπαρέλασή τους συνάντησαν στην πλατεία Αγ. Γεωργίου Κορυδαλλού σύντροφο του ΣΥΡΙΖΑ Κορυδαλλού και της ΚΑΡ, τον αναγνώρισε ο επικεφαλής τους, ο οποίος συμμετείχε στο φασιστικό χτύπημα εναντίον συντρόφων μας πριν από 3 εβδομάδες. Τον έδειξε στην ομάδα τους, λέγοντας, «ήταν κι αυτός μαζί με τους άλλους που τους την είχαμε πέσει». Οι τραμπούκοι επιχείρησαν να κινηθούν εναντίον του με τις παλουκοσημαίες τους, αλλά μιας και ήταν μέρα μεσημέρι σε κατάμεστη πλατεία και κόσμο γύρω, τους σταμάτησε ο επικεφαλής τους, μετρώντας προφανώς τις συνέπειες. Η απόπειρα εκφοβισμού δεν περνάει, όμως είναι ηλίου φαεινότερο πως η αντιφασιστική δράση στη Νίκαια απαιτεί συνέχεια, συντονισμό και διεύρυνση.
***

Το Σάββατο, 25 Μάη, στις 6 μμ στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα της κρίσης: μέτωπα, προβλήματα και αγώνες», με ομιλητές τους Χαλίντ Ν. (Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών), Αγγελική Σεραφείμ (Ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών) και Γιάννη Μουζάλα (Γιατροί του Κόσμου). Η εκδήλωση γίνεται στη μνήμη του εθελοντή του Κυριακάτικου και της Ομάδας Δικηγόρων, Σαράντη Θεοδοσίου.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία