Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Αφέθηκε ελεύθερη η αγωνίστρια μετανάστρια Sanaa Taleb που κρατούνταν πάνω από 12 μήνες στα κρατητήρια του Ελληνικού. Εκκρεμεί η δίκη της που έχει αναβληθεί για τις 31 Μάη με τις κατηγορίες που της φόρτωσαν ύστερα από την αντίσταση στην απέλασή της. «Αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα στην απέλαση και το θάνατο, διαλέγω το θάνατο» είχε πει κάποτε με νόημα. Και κέρδισε τη μάχη. Τη μάχη να ζήσει ελεύθερη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, 8 Ιταλοί, 2 Αυστριακοί και 1 Γερμανός συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στην οποία συγκεντρώθηκαν πάνω από 600 άτομα για να διαδηλώσουν εναντίον των σχεδίων της Αυστρίας να σηκώσει φράχτη στο πέρασμα Μπρένερ, στα σύνορα με την Ιταλία. H Ευρώπη-φρούριο μας τρέμει...

***

Αυτή την Πρωτομαγιά, καθώς νεοναζί παρέλαυναν στο δρόμο, η Μαρία Τερέζα Τες Άσπλουντ στάθηκε μπροστά τους και σήκωσε τη γροθιά της. Η ακτιβίστρια κοίταξε κατάματα τους αρχηγούς της νεοναζιστικής οργάνωσης χωρίς ίχνος φόβου ή δισταγμού. Δεν αντάλλαξε κουβέντα με κανέναν από τους άντρες που προχωρούσαν προς το μέρος της, καθώς η αστυνομία την απομάκρυνε μέσα σε λίγα λεπτά. Εκείνη τη στιγμή η γυναίκα αυτή έγινε σύμβολο. Αντιφασιστικό σύμβολο.

***

Απολυμένοι μετανάστες εργάτες του ομίλου Saudi Bin Laden στη Σαουδ. Αραβία, πυρπόλησαν οχήματα της εταιρείας ύστερα από διαδήλωση που έγινε ως απάντηση στις 50.000 απολύσεις μεταναστών εργατών στις οποίες προχώρησε ο όμιλος με συνολικό εργατικό δυναμικό 200.000 άτομα. Η εταιρεία είχε δώσει στους απολυμένους εργάτες μόνιμη visa εξόδου για να φύγουν από τη χώρα, αλλά πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να φύγουν, ενώ άλλοι παραμένουν απλήρωτοι έως και έξι μήνες. Το ότι οι εργάτες εξεγέρθηκαν στο σκοταδιστικό καθεστώς, στο πιο άγριο μοντέλο θεσμοθετημένης εκμετάλλευσης της μεταναστευτικής εργατικής δύναμης, στην «καρδιά» της αντίδρασης στον αραβικό κόσμο, είναι εξαιρετικά νέα. Και έχει πολλά να μας διδάξει για τη συλλογική μας δύναμη, όταν αποφασίσουμε και επιλέξουμε να την εκφράσουμε στη βάση των κοινών μας ταξικών συμφερόντων.

***

Σήμα συναγερμού έρχεται από την Αυστρία, όπου στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων ήρθε στην πρώτη θέση με 36,7%. Οι υποψήφιοι των δύο παραδοσιακά μεγάλων κομμάτων (το δεξιό OVP και το σοσιαλδημοκρατικό SPO) καταποντίστηκαν (από 11,2% το καθένα), εμφανίστηκαν ισχυροποιημένοι ο υποψήφιος των Πρασίνων (20,4%) και μία ανεξάρτητη (18,5%), αλλά κυρίως ωφελημένη από την πολιτική κρίση βγήκε η ακροδεξιά. Ο ηγέτης του κόμματος, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία στο ρατσισμό, αλλά και την προπαγάνδα ενάντια στους «τεμπέληδες του Νότου». Η άνοδος της ακροδεξιάς πάτησε στη σκληρή αντιπροσφυγική γραμμή που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Στράχε προεκλογικά απαιτούσε να ζητήσει συγνώμη από το κόμμα του, καθώς «έχει υιοθετήσει όλες μας τις απαιτήσεις». Όταν χρησιμοποιεί κανείς τα επιχειρήματα της ακροδεξιάς, το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύεται τελικά το γνήσιο τέκνο της...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία