Μικρά Αντιρατσιστικά

Έντεκα νεκροί σε ναυάγιο κοντά στην Καλόλιμνο. Και πίσω από τους αριθμούς τραγικές ιστορίες: Ο μικρός 10χρονος Ιμπραήμ που είδε τη μάνα του να πνίγεται και βρέθηκε μόνος σε έναν ξένο τόπο ξημερώματα και βρεγμένος στο λιμάνι της Καλύμνου. Η μάνα με τα δυο έφηβα αγόρια που θέλει αλλά δεν μπορεί να κλάψει τον άντρα της που πνίγηκε. Ο νιόπαντρος νεαρός που σπαράζει γιατί έχασε τη νεαρή γυναίκα του… Όσες σημαίες κι αν δώσει στο μικρό Αμίρ ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορέσει να ξεπλύνει το αίμα από τα χέρια του.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Οι πρόσφυγες που μένουν στον Ελαιώνα απέχουν εδώ και βδομάδες από το φαγητό, διαμαρτυρόμενοι για την πολύ κακή ποιότητα του. Μόνο οι οικογένειες που έχουν πολλά παιδιά συνεχίζουν να το παίρνουν λόγω της απόλυτης φτώχειας τους. Εξάλλου, το φορτηγό που φέρνει το φαγητό παρκάρει για λίγη ώρα έξω από το στρατόπεδο και όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Το υπόλοιπο πετιέται στα σκουπίδια. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Τα χρήματα που παίρνει κάθε πρόσφυγας είναι 90€ το μήνα –και μάλιστα συνεχίζουν να τα παίρνουν γιατί έκαναν διαμαρτυρία όταν προσπάθησαν να τους τα μειώσουν. Με αυτά τα ελάχιστα χρήματα πρέπει, εκτός από τα προσωπικά τους είδη, να επισκευάζουν τους οικίσκους τους αν πάθουν κάτι και να αγοράζουν και φιάλες υγραερίου για να μαγειρεύουν (αρχικά τους τις έδιναν δωρεάν αλλά και αυτές τους τις έκοψαν, υποσχόμενοι δήθεν ότι θα τους δώσουν περισσότερα χρήματα). Κλείνοντας να πούμε το εξής: για πρώτη φορά στην πόρτα του στρατοπέδου μας ρώτησαν πού ακριβώς πάμε, μας κράτησαν τις ταυτότητες μας και σημείωσαν την ώρα εισόδου και εξόδου μας, παρά το γεγονός ότι έχουμε άδεια να μπαίνουμε μέσα ως εθελοντές του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών. Φαίνεται πως, όσο χειροτερεύουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, τόσο λιγότερο θέλουν να έχουν αυτοί επαφή με τον έξω κόσμο. Τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα τους περάσει!

***

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο προστατευόμενος μάρτυρας «Α» επιβεβαίωσε όλες τις προγενέστερες καταθέσεις των επώνυμων μαρτύρων για την οργανωμένη εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια της υπεράσπισης να αποδείξει την δήθεν ύπαρξη τρίτου προσώπου/«υποβολέα» στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου βρίσκεται και καταθέτει ο μάρτυρας. Τελικά αποδείχτηκε ότι επρόκειτο απλά για ηχώ της φωνής του μάρτυρα «Α». Η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, απευθύνθηκε στις δύο παριστάμενες δικαστικές και εισαγγελικές λειτουργούς, την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Αλεξάνδρα Κοσμά, και την Πταισματοδίκη Ξανθούλα Νουλέλλη, οι οποίες ρητά και κατηγορηματικά δήλωσαν ότι εντός της αίθουσας στην οποία βρίσκεται ο προστατευόμενος μάρτυρας παρίστανται μόνον οι ίδιες και κανείς άλλος. 

***

Η Ευγ. Κουνιάκη, μέλος της ομάδας των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, γρονθοκοπήθηκε από τους χρυσαυγίτες στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει στο αίμα, έχοντας μόλις κατεβεί από τρόλεϊ προκειμένου να εισέλθει στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Το τάγμα εφόδου που επιτέθηκε στη μέση του δρόμου εισβάλλοντας στο τρόλεϊ, χτύπησε συνολικά τρεις γυναίκες και, σύμφωνα με μαρτυρία, ξυλοκόπησε και έναν επιβάτη που είχε στοχοποιήσει. Η Χρυσή Αυγή επιχείρησε και πάλι να συγκαλύψει την εγκληματική της δράση, διαψεύδοντας την επίθεση, για να έρθει στη συνέχεια να την «καρφώσει» η επικεφαλής του τάγματος εφόδου στον Αγ. Παντελεήμονα και υποψήφια βουλευτής της οργάνωσης, Θέμις Σκορδέλη, χαιρετίζοντας τους «συναγωνιστές» της για την ενέργεια…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία