Νέα από τις σχολές

Πάτρα: Τις προηγούμενες βδομάδες πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις σε αρκετές σχολές, όπου πάρθηκαν αποφάσεις τόσο ενάντια στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, που αναμένεται να φέρει πολλές αλλαγές στο πανεπιστήμιο, όσο και ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία που θα πραγματοποιηθεί, σε περίπτωση που κατατεθεί το νομοσχέδιο. Η Αριστερή Ενότητα Μηχανολόγων Μηχανικών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση την Πέμπτη 17/3 με τίτλο «Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες – Αντίσταση στην Ευρώπη-φρούριο». Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλητή από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση. Το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον στους φοιτητές, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, με διάφορους φοιτητικούς συλλόγους να συγκεντρώνουν τρόφιμα για τους πρόσφυγες.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

ΦΛΣ Αθήνας

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τη Φιλοσοφική... Τα δίδακτρα εξαπλώνονται σιγά-σιγά στα διάφορα τμήματα του ΕΚΠΑ, με πρώτο και κύριο το Τμήμα Ψυχολογίας (δίδακτρα επιβάλλονται σε όλα τα μεταπτυχιακά του, με το πιο δημοφιλές μάλιστα από αυτά –Κλινική Ψυχολογία– να ανέρχεται στα 10.000 ευρώ). Το ζήτημα του καθαρισμού της σχόλης εξακολουθεί, παρά την περσινή κλιμάκωση των αντιδράσεων (καθηγητές, Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου), να στηρίζεται σε εργολαβίες.
Με όλα αυτά να αποτελούν την παρούσα αναιμική καθημερινότητα της σχολής, έχουν καλεστεί και συνεχίζουν να καλούνται Γενικές Συνελεύσεις, οι οποίες ωστόσο λόγω έλλειψης απαρτίας δεν πραγματοποιούνται και γι’ αυτό ο φοιτητικός σύλλογος δεν μπορεί να πάρει αγωνιστική απόφαση συμμετοχής στα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να καλούνται με βάση τους δύο κεντρικούς κινηματικούς άξονες της συγκυρίας, που δεν είναι άλλοι από το ασφαλιστικό και το προσφυγικό.
Ωστόσο, όσον αφορά στις δυνάμεις της φοιτητικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει αρχίσει να παγιώνεται η λογική της αναγκαιότητας μιας ενιαιομετωπικής συμπόρευσης μεταξύ των σχημάτων της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ. Συγκεκριμένα, στη Φιλοσοφική έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κοινές διαδικασίες με πλούσια πολιτική κουβέντα για κοινές δράσεις, καθώς και κοινό εκλογικό κατέβασμα στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές. Η ΑΡΕΝ Φιλοσοφικής έχει προγραμματίσει στο πλαίσιο του 4ήμερου αντιρατσιστικής δράσης (18-21 Μάρτη) και συγκεκριμένα για τις 21 Μάρτη μια εκδήλωση-συζήτηση για το ζήτημα του προσφυγικού, την οποία θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση του έργου του Αριστοφάνη «Ειρήνη» με αντιπολεμικό περιεχόμενο. 

Νομική Αθήνας
Στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για τη μετωπική συμπόρευση της φοιτητικής Αριστεράς και ενόψει των φοιτητικών εκλογών, στο ΦΣ Νομικής πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή κοινή διαδικασία των περισσότερων αριστερών δυνάμεων της σχολής. Στη συζήτηση ανοίχτηκαν τα κυρίαρχα ζητήματα της περιόδου (ασφαλιστικό, προσφυγικό, νομοσχέδιο Φίλη, σύμπλευση φοιτητικής Αριστεράς) και από τη διαδικασία πέρασαν τουλάχιστον 80 άτομα. Στην ανοιχτή αυτή διαδικασία καλούσαν η Αριστερή Ενότητα, η ΡΑΠΑΝ ΣΑΦΝ (ΕΑΑΚ), το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας και η ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ ΕΑΑΚ. Μπήκε ένας σχεδιασμός για κοινές δράσεις το επόμενο διάστημα, ενώ απώτερος σκοπός είναι η υπέρβαση των διαφωνιών και η συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς προκειμένου να χτιστούν δυναμικές και μαζικές αντιστάσεις στις καταστροφικές πολιτικές που είναι μπροστά μας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία