Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Αγώνες για τους συμβασιούχους σε όλο το Δημόσιο

Ο ι μάχες συμβασιούχων και όχι μόνο εργαζομένων στο δημόσιο ενάντια στις απολύσεις αλλά και στην απλήρωτη εργασία συνεχίζονται. 
Στο Δήμο Αγίας Παρασκευής προχωράνε σε 24ωρη απεργία την Πέμπτη 9 Νοέμβρη με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την ανάκληση της απόλυσης συναδέλφισάς τους στο δήμο που είχε προσληφθεί από τους Προσωρινούς Πίνακες του ΑΣΕΠ καθώς και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σε 8 εργαζόμενες στην καθαριότητα του ΝΠΔΔ ΠΑΟΔΑΠ. Η κυβέρνηση με την «κουτσή» νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 24 του Ν. 4479/2017 για τους εργαζόμενους συμβασιούχους με παρατάσεις, αφήνει περιθώρια σε Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου να μην εγκρίνουν τα εντάλματα πληρωμής, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι για περισσότερο από τρεις μήνες.
Ταυτόχρονα προσπαθώντας να εμφανίσει στους δανειστές ότι πετυχαίνει τους στόχους για μείωση των εργαζομένων με συμβάσεις και συνολικά του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο, κωλυσιεργεί προκλητικά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπει ο νόμος για την μονιμοποίηση των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί από τους «Προσωρινούς Πίνακες», με αποτέλεσμα οι Δήμαρχοι να προχωρούν στην απόλυσή τους. 
Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και με την ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών ως τις 31 Δεκέμβρη του 2018. Ήδη σύμφωνα με καταγγελίες σωματείων εργαζομένων από Νοσοκομεία της Κρήτης, παρατηρείται άρνηση και κωλυσιεργία στην υπογραφή ενταλμάτων πληρωμής  μισθοδοσίας σε επικουρικούς εργαζόμενους και γιατρούς που οι συμβάσεις τους υπερβαίνουν το 24μηνο. Διοικήσεις νοσοκομείων αξιοποιώντας την άρνηση των παρέδρων καλούν αυτούς τους επικουρικούς να υπογράψουν νέες συμβάσεις όχι μέχρι τις 31-12-2018 όπως προβλέπει ο νόμος αλλά μέχρι την ημερομηνία που ο καθένας επικουρικός συμπληρώνει 24μηνο. Επίσης δεν έχει ακόμη λυθεί το πώς θα πληρώνονται επικουρικοί που η θητεία τους στα δημόσια νοσοκομεία έχει ξεπεράσει το 24μηνο και φτάνει ακόμη και τα 3 και 4 χρόνια.
Πριν από την κινητοποίηση των εργαζομένων του δήμου Αγίας Παρασκευής είχε προηγηθεί η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου. Περίπου 100 εργαζόμενοι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι από τις αρχές του επόμενου έτους καθότι, όπως ενημέρωσε το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου (ΣΕΣΥΑ), δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και στην επικείμενη προκήρυξη για προσωπικό ορισμένου χρόνου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποκλειστούν με την προβολή του τρίμηνου κωλύματος. 
Σε ρεπορτάζ του Βασίλη Μορέλλα για το Rproject.gr από την κινητοποίησή τους, η πρόεδρος του ΣΕΣΥΑ, Ειρήνη Ζάμη δήλωσε: «Μόνο φέτος έχουν κα­θυ­στε­ρή­σει την πλη­ρω­μή των μι­σθών μας τέσ­σε­ρις φορές για 2-3 μήνες κάθε φορά, ενώ αυ­θαί­ρε­τα δεν μας κα­τα­βάλ­λουν τους πλή­ρεις μι­σθούς, δεν μας δί­νουν όσα δι­καιού­μα­στε (π.χ. άδειες αναρ­ρω­τι­κές, υπε­ρω­ρί­ες) αντί­θε­τα και με τη σύμ­βα­ση. Φέτος πρώτη φορά μας πα­ρα­κρά­τη­σαν μέρος των απο­δο­χών μας με δι­καιο­λο­γία τις ανα­κλή­σεις αδειών που είχαν χο­ρη­γη­θεί το… 2014-2016. Αυτό έγινε την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα. Εντω­με­τα­ξύ, οι συν­θή­κες ερ­γα­σί­ας μας είναι πάρα πολύ δύ­σκο­λες, ει­δι­κά στα νησιά, με τον πολύ με­γά­λο φόρτο, τις αι­τή­σεις ασύ­λου που συσ­σω­ρεύ­ο­νται. Οι συμ­βα­σιού­χοι που διο­ρί­στη­καν τε­λευ­ταία χρό­νια είναι πε­ρισ­σό­τε­ροι από τους τα­κτι­κούς υπαλ­λή­λους της υπη­ρε­σί­ας (αο­ρί­στου ή μό­νι­μους), πάνω από 300 ένα­ντι 250 πε­ρί­που. Και οι προ­σφυ­γι­κές αφί­ξεις αυ­ξά­νο­νται τους τε­λευ­ταί­ους μήνες».
Οι απολύσεις δεν σταματούν εδώ. Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην απόλυση 2 αναπληρωτρών εκπαιδευτικών που πάσχουν μάλιστα από αυτοάνοσο (μη ιάσιμο) νόσημα. Η φερόμενη αιτία απόλυσης των δύο εκπαιδευτικών (σε Οινόφυτα Βοιωτίας και Κύθηρα) είναι ότι δεν προσκόμισαν έγκαιρα τα απαραίτητα από το ΚΕΠΑ πιστοποιητικά. Ξεχνώντας όχι μόνο ότι για την καθυστέρηση ευθύνονται τα αρμόδια ΚΕΠΑ και οι ελλείψεις που έχουν σε προσωπικό αλλά και ότι η κυβέρνηση ως «Αριστερή» που δηλώνει θα έπρεπε να δείξει περισσότερη ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα. 
Εφαρμογή όμως άγριας νεοφιλελεύθερης μνημονιακής λιτότητας και ευαισθησία δεν μπορούν να πάνε πακέτο. Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί τους εκπαιδευτικούς σε κινητοποίηση έξω από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά την Παρασκευή 10 Νοέμβρη με αίτημα την επαναπρόσληψη της εκπαιδευτικού που εργαζόταν στα Κύθηρα.

 

ΕΥΔΑΠ: Stop στις απολύσεις – Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ με στόχο να μην περάσουν οι απολύσεις 23 υδρονομέων, με τελευταία την στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Χολαργό. Απολύσεις που η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θέλουν να περάσουν για να προχωρήσουν όλο το σχεδιασμό για την ιδιωτικοποίηση του βασικότερου δημόσιου αγαθού, του νερού.
Είναι η ίδια διοίκηση που πιστή στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης έφερε για πρώτη φορά τις ατομικές συμβάσεις στην ΕΥΔΑΠ για τις καθαρίστριες και προσπαθεί να κάνει την ΕΥΔΑΠ άντρο των εργολάβων που τρέφονται από τα λεφτά που πληρώνουμε όλοι στην ΕΥΔΑΠ (οι ανοιχτές εργολαβίες στο δίκτυο ύδρευσης έχουν κόστος 4,5 εκ. ευρώ ανά τομέα).
Ο δικαστικός αγώνας των 23 υδρονομέων διαρκεί 8 χρόνια με στήριξη κυρίως της αριστερής παράταξης ΣΕΚΕΣ και όλων των παρατάξεων της Αριστεράς τον τελευταίο χρόνο. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας της ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ) μόνο μετά από την έντονη πίεση που έφεραν, οι κινητοποιήσεις που στην ουσία στήριξαν οι παρατάξεις της Αριστεράς αλλά και οι συναντήσεις με κόμματα και φορείς για να γίνει γνωστός ο αγώνας των 23 υδρονομέων, έφτασε να προστεθεί στην υπεράσπισή τους. Και ακόμη και τώρα που οι υδρονομείς, παρά τη θετική τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου είναι στον αέρα, γιατί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να βρει τρόπο να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση (επικαλείται μη νόμιμη πρόσληψή τους μέσω ΑΣΕΠ), η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ σε ανακοίνωσή της, τις εκφράζει τις ευχαριστίες της. Ξεχνώντας βέβαια ότι μιλάμε για τη διοίκηση που «τρέχει» εκτός από την απόλυση των 23 υδρονομέων, τις εργολαβίες και τις μειώσεις μισθών και την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού.
Η μάχη για να μην περάσουν οι απολύσεις των 23 υδρονομέων μας αφορά όλους. Αν οι απολύσεις αυτές περάσουν τότε κανείς, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δεν θα μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για την ασφαλή υδροδότηση των 5,5 και πλέον εκ. κατοίκων του νομού Αττικής. Ο λόγος είναι προφανής. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η εφαρμογή των συμφωνιών με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους δανειστές για την ταχύτερη πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Κι όλα αυτά την ώρα που δήμοι όπως αυτοί του Βερολίνου και του Παρισιού επανακρατικοποιούν τις δικές τους επιχειρήσεις ύδρευσης που είχαν δοθεί σε ιδιώτες.
Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) έφτασαν την ΕΥΔΑΠ στο σημείο από 5.240 μόνιμους εργαζόμενους που είχε τη δεκαετία του 1990, να έχει σήμερα σχεδόν τους μισούς. 2.200 μόνιμους και περίπου 900 με διαφόρων μορφών ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ποιος όμως κερδίζει από αυτό. Οι ιδιώτες που θα τρέξουν σαν κοράκια να αγοράσουν την ΕΥΔΑΠ. Άλλωστε όπως παρουσιάζεται και σε πρόσφατο άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» τα κέρδη της Fraport από την αγορά των 14 αεροδρομίων είναι στα 180 εκ. ευρώ (106 εκ. ευρώ από τον περασμένο Απρίλη). Καταλαβαίνουμε έτσι ότι το παραμύθι της χαράς από την αύξηση της εισόδου τουριστών στη χώρα έχει και δράκο. Τον όμιλο Fraport που είναι ο πραγματικός κερδισμένος μαζί με τους μεγαλοξενοδόχους από την αύξηση του τουρισμού.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για να μην περάσουν οι απολύσεις των 23 υδρονομέων και σε αυτή τη μάχη είναι απαραίτητο να έχουν πολιτική στήριξη από την Αριστερά που δείχνει το τελευταίο διάστημα ότι με την ενωτική δράση στη μάχη αυτή μπορεί να φτάσει στη νίκη.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία