Νέα από τους εργατικούς χώρους

«Παράγκα» Μουσικής: Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) πληρώνουν τα σπασμένα της κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης χρημάτων που έκανε η παρέα του Λαμπράκη και του ΔΟΛ. Αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι είναι 5 μήνες απλήρωτοι, κάτι που έχει ξανασυμβεί, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν για πρώτη φορά στάσεις εργασίας την Παρασκευή 2 Οκτώβρη, μετά από απόφαση της συνέλευσής τους, που πραγματοποιήθηκε δύο μέρες πριν. Να θυμίσουμε ότι ακριβώς ένα χρόνο πριν, η τότε κυβέρνηση Σαμαρά ενέκρινε ποσό 300.000 ευρώ ως κρατική επιχορήγηση. Βλέπετε, η ιδιωτική πρωτοβουλία, που το σύστημα την παρουσιάζει ως την ιδανική λύση ενάντια στην υποτιθέμενη κρατική κακοδιαχείριση, είχε δημιουργήσει χρέη 245 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά παρά το πανάκριβο εισιτήριο για τη συντριπτική πλειοψηφία των παραστάσεων του Μεγάρου Μουσικής που καθιστούσε αδύνατη την ψυχαγωγία για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Παρ’ όλα αυτά ο ΟΜΜΑ είχε φορολογική ενημερότητα με ειδική τροπολογία που πέρασε στη Βουλή το 2014 η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επίσης θυμίζουμε ότι, επειδή τα δάνεια του Μεγάρου είχαν ληφθεί με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, με απόφαση των Γιάννη Στουρνάρα και Πάνου Παναγιωτόπουλου (που ήταν τότε υπουργοί Οικονομικών και Πολιτισμού αντίστοιχα), το κράτος έχει αναλάβει την αποπληρωμή των δανείων για να μην κλείσει το ίδρυμα.
Όμως και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους 7 πρώτους μήνες της θητείας της δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία για να ζητηθούν τα χρήματα από τους πραγματικούς οφειλέτες, που διοργάνωναν στην ουσία κλειστές βραδιές στο Μέγαρο μόνο για πλούσιους, με αποτέλεσμα το μάρμαρο να το πληρώνουν αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Εκπαίδευση σε κρίση!

Ένας μήνας έχει περάσει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι γιγάντια. Τα χιλιάδες κενά έχουν κάνει τα σχολεία να υπολειτουργούν, ενώ οι προσλήψεις των αναπληρωτών γίνονται με πολύ αργό ρυθμό. 
Την ίδια στιγμή η φορολόγηση των φροντιστηρίων με 23% οδηγεί εκτός μόρφωσης χιλιάδες παιδιά, τα παιδιά των ανέργων και των χαμηλόμισθων στη συντριπτική πλειοψηφία πια εργαζομένων που αδυνατούν να πληρώσουν τα αυξημένα δίδακτρα και ενώ δεν λειτουργούν άλλες υποστηρικτικές δομές, όπως τα ειδικά σχολεία, τα ολοήμερα σχολεία, η ενισχυτική διδασκαλία κ.ά.
Επίσης εκατοντάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που αναμενόταν να εργαστούν στα σχολεία ΕΑΕΠ (Ενιαίου Αναλυτικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος) κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν τους ενημέρωσε ότι οι περιοχές που δούλευαν για χρόνια, όπως η Αττική, το Βόρειο Αιγαίο και η Δυτική Μακεδονία, φέτος αποκλείστηκαν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, από τα οποία χρηματοδοτούνται τα ΕΑΕΠ.
Στην κινητοποίηση που έγινε τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη, ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης δεσμεύτηκε ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί δεν θα μείνουν άνεργοι και τα ΕΑΕΠ σε αυτές τις περιοχές θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Θα δούμε!
Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα παραμένει το ζήτημα της σίτισης των άπορων μαθητών. Έξι στους 10 μαθητές, σε 64 σχολεία της Αθήνας, αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια. Το 61% των μαθητών στα παραπάνω σχολεία έχουν έναν γονιό χωρίς δουλειά, ενώ το 17% των οικογενειών δεν είχε κανένα γονιό που να εργάζεται. 406 σχολεία από όλη την Ελλάδα έλαβαν βοήθεια το 2014 για να σιτίσουν τους 61.876 μαθητές τους, ενώ 1.053 σχολεία έχουν κάνει αίτηση φέτος για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή», ώστε να λάβουν σίτιση οι 152.397 μαθητές τους, από τους οποίους σήμερα μόνο οι 15.520 μαθητές σε 150 σχολεία έχουν συμπεριληφθεί.
Οι εκπαιδευτικοί καλούν σε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 7/10, ενώ μια εβδομάδα αργότερα καλεί σε κινητοποίηση και η ΑΣΓΜΕ (Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων). Οι επιταγές των μνημονίων οδηγούν σε παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, ένα όραμα δεκαετιών του νεοφιλελευθερισμού, αφαιρώντας κάθε μορφωτικό και εργασιακό δικαίωμα. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές χρειάζεται να αντισταθούν σε αυτά τα μέτρα, συντονίζοντας τη δράση τους και παλεύοντας μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους άνεργους για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

«Καυτός» Οκτώβρης για τη ΔΕΗ

Η πίεση για το «άνοιγμα» της αγοράς ενέργειας επαναφέρει στο προσκήνιο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Στα τέλη του μήνα που διανύουμε, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει για να υπάρξει άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία του Ιουλίου.
Στην ουσία, με βάση τα προαπαιτούμενα που ψηφίστηκαν, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στο ξεπούλημα της αποκαλούμενης «μικρής» ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τότε να ληφθούν οι αποφάσεις και για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, με την πώληση του 17%.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ είναι υποχρεωμένες να ξεκινήσουν τις δημοπρασίες μέσω των οποίων ιδιώτες προμηθευτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο φθηνής ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά) της ΔΕΗ, με στόχο να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσουν κάτω από το 50% έως το 2020, ενώ οι οριακές τιμές θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ. 
Το επόμενο βήμα είναι να λάβουν μη αναστρέψιμα μέτρα (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της ημερομηνίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας, ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων, σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και σε συμφωνία με τους θεσμούς για την επίτευξη πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ. 

 

Η απεργία διαρκείας στη ΒΙΣ Βόλου

Η πρώτη απεργία διαρκείας (24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες), μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη, ξεκίνησε στη Βιομηχανία Συσκευασιών ΑΕ (ΒΙΣ), που ανήκει στον όμιλο Φιλίππου και εδρεύει στο Βόλο. Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται, προσπαθώντας να μην εφαρμοστεί η απόφαση της εργοδοσίας για λουκέτο στο τμήμα χαρτοποιίας της ΒΙΣ.
Αν το λουκέτο οριστικοποιηθεί, 31 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι απολύσεις θα ξεκινήσουν, με τη χρήση του νόμου για το 5%, άμεσα από τον τρέχοντα μήνα και με όριο τα οκτώ άτομα ανά μήνα. Στα πλαίσια της κινητοποίησής τους, εκτός από την περιφρούρηση του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση, την Παρασκευή 2 Οκτώβρη, στην Επιθεώρηση Εργασίας του Βόλου, όπου υπήρχε τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία. Με παλμό και κύρια συνθήματα «θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία» και «εργάτη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», διατράνωσαν την απόφασή τους να γυρίσουν στη δουλειά μόνο όταν η εργοδοσία πάρει πίσω τους πρώτους 8 απολυθέντες και ανακαλέσει την απόφασή της για κλείσιμο του τμήματος χαρτοποιίας. 
Η τριμερής αναβλήθηκε, αλλά το σημαντικό είναι ότι η κοινωνία του Βόλου έχει αγκαλιάσει τον αγώνα αυτό και στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν εργαζόμενοι από άλλα σωματεία της περιοχής, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Βόλου που με ομόφωνη απόφασή του στηρίζει και την περιφρούρηση του εργοστασίου. Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους αποδεικνύει και το γεγονός ότι μέχρι τώρα η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική.
Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΜΕΤΑ νομού Μαγνησίας, που καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς: «Η ΒΙΣ δεν κλείνει λόγω της οικονομικής ύφεσης και αδυναμίας διατήρησής της από τον Όμιλο Φιλίππου, αλλά γιατί αυτό επιβάλλουν οι αρχές της ανταγωνιστικότητας, της ελεύθερης οικονομίας και της μνημονιακής καπιταλιστικής κερδοφορίας».

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία