Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

MEGA απληρωσιά!

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο MEGA, ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια στη χώρα, όπως και οι δημοσιογράφοι στην ιστοσελίδα του καναλιού megatv.com. Είτε με την κάλυψη της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) είτε με τη στήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), πραγματοποίησαν 4ωρες στάσεις εργασίας, στις 4, 5, 8 και 9 Μάη, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις και τις επόμενες μέρες.
Κυρίαρχο αίτημα των εργαζομένων στο MEGA είναι η καταβολή των δεδουλευμένων τους για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη και τον Απρίλη. Η εργοδοσία είχε δεσμευθεί ότι τα οφειλόμενα θα πληρωθούν στους εργαζόμενους ως το Πάσχα, αλλά αθέτησε την υπόσχεσή της. Οι εργαζόμενοι απαιτούν επίσης να τους γίνει πλήρης ενημέρωση για τα προβλήματα στη λειτουργία του σταθμού.
Είναι ένας αγώνας που χρειάζεται να δοθεί η αλληλεγγύη και η στήριξη όλων μας. Όχι βέβαια για τους γνωστούς καλοπληρωμένους μεγαλοδημοσιογράφους του καναλιού που χρόνια τώρα, εκτελώντας άψογα τις εντολές των ιδιοκτητών του σταθμού, στηρίζουν τα γενικότερα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και παραπληροφορούν συνειδητά το λαό για να αγοράσουν βίλες στα νησιά, πολυτελή σπίτια και αυτοκίνητα, αλλά για τους δεκάδες εργαζόμενους και τους «άγνωστους» στο πλατύ κοινό δημοσιογράφους του καναλιού που συνήθως αυτοί βγάζουν την καθημερινή δουλειά του τρεχαλατζή ρεπόρτερ και είναι και χαμηλόμισθοι.
Άλλωστε παρόμοια προβλήματα είναι καθημερινότητα σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς οι μεγαλοεπιχειρηματίες που κρατούν αυτά στα χέρια τους, όπως και τα τηλεοπτικά κανάλια, είναι αποφασισμένοι να πατήσουν «επί των πτωμάτων» των εργαζομένων τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

 

Ster Cinemas Θεσσαλονίκης: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στα Ster Cinemas της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μάη. Ήταν μια πρώτη δυναμική και μαζική σε συμμετοχή αντίδραση των εργαζομένων της επιχείρησης όχι μόνο ενάντια στο ασφαλιστικό καρμανιόλα και τη φορολεηλασία ενάντια στη φτωχολογιά, που ψήφιζε η κυβέρνηση στη βουλή, αλλά και ενάντια στην ασυδοσία της δικής τους εργοδοσίας, που τους οφείλει δεδουλευμένα σχεδόν τεσσάρων μηνών.
Είναι μια κατάσταση που η εργοδοσία έχει επιβάλλει στους εργαζόμενους της επιχείρησης τα τελευταία 4 χρόνια. Με καθυστερήσεις στη μισθοδοσία από 2 ως 5 μήνες και με εκκλήσεις στην κατανόηση από μεριάς των εργαζομένων για τη δήθεν οικονομική στενότητα της επιχείρησης. Η εργοδοσία στα Ster Cinemas της Θεσσαλονίκης αρνήθηκε να κάνει διάλογο και δεν συζήτησε ούτε την πρόταση διακανονισμού που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι.
Η επιχείρηση, ενώ επικαλείται οικονομική στενότητα λόγω της κρίσης, την τελευταία χρονιά προχώρησε σε επενδύσεις, «σπαταλώντας» τα χρήματα που υποτίθεται ότι δεν είχε να πληρώσει στους εργαζόμενους. Ξόδεψε χιλιάδες ευρώ, για να τοποθετήσει στις αίθουσες προβολής τα καλύτερα και τελευταίας τεχνολογίας συστήματα ήχου και εικόνας.
Οι εργαζόμενοι δίκαια, μετά από αυτή την εξέλιξη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Άλλωστε αγωνίζονται ενάντια σε μια κατάσταση που τείνει να γίνει «φυσιολογική» συνθήκη στα χρόνια των μνημονίων.
Το υπουργείο Εργασίας επισήμως (το Νοέμβρη του 2015) έχει παραδεχθεί ότι εκτιμά σε 1.000.000 τον αριθμό των εργαζομένων που αμείβονται με σημαντική καθυστέρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η καθυστέρηση στις πληρωμές διπλασιάστηκε το 2015.
Είναι πλέον σύνηθες οι επιχειρήσεις να χρωστούν αποδοχές έξι μηνών, όταν το 2014 το αντίστοιχο διάστημα ήταν τρεις μήνες. Μάλιστα αυξάνονται και τα κρούσματα όπου η καθυστέρηση φτάνει ή ξεπερνά τον ένα χρόνο. Η πρακτική αυτή των εργοδοτών έχει μεγάλη έκταση κυρίως στους κλάδους του επισιτισμού, των ξενοδοχείων, των ιδιωτικών κλινικών και του εμπορίου.

 

Κινητοποιήσεις στα Σούπερ Μάρκετ Καρυπίδης

Συνεχείς κινητοποιήσεις πραγματοποιούν από τις αρχές του Μάη οι εργαζόμενοι στα Σούπερ Μάρκετ Καρυπίδης (πρώην Αρβανιτίδης). Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν 4ωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια, διεκδικώντας τους μισθούς που τους οφείλονται και το δώρο Πάσχα που δεν τους έχει καταβάλλει η εργοδοσία, καθώς και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους.
Οι 1.400 περίπου εργαζόμενοι στα 131 Σούπερ Μάρκετ Καρυπίδης δεν έχουν πληρωθεί κανένα μισθό για το 2016 και κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς είναι γνωστό ότι μια σειρά από μεγάλες εμπορικές αλυσίδες (Ηλεκτρονική κ.ά.), αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις από άλλους κλάδους (π.χ. MEGA) έκλεισαν ή κινδυνεύουν άμεσα να κλείσουν. Στα σούπερ μάρκετ, εκτός από την περίπτωση Καρυπίδη, υπάρχει και η εξέλιξη με πιθανό κλείσιμο των Σούπερ Μάρκετ Μαρινόπουλος, αλλά και άλλων σούπερ μάρκετ. Σε τραγική κατάσταση ήταν και τα Σούπερ Μάρκετ Βερόπουλος που «διασώθηκαν» μέσα από τη συγχώνευση με τα «My market».
Αν τα χρέη από τραπεζικά δάνεια και άλλες συναλλαγές των μεγάλων αυτών αλυσίδων είναι δυσβάσταχτα καταλαβαίνουμε τι γίνεται σε πιο μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η εργοδοσία στα Καρυπίδης, ενώ αρχικά είχε ζητήσει την υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99, τελικά ανακάλεσε τη σχετική αίτηση και η ανασφάλεια των εργαζομένων για το μέλλον τους μεγαλώνει καθημερινά.
Από τις 4 Μάη οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο κατάστημα της Καρόλου Ντηλ, και πορείες στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ενώ από την Παρασκευή 6 Μάη έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Οι κινητοποιήσεις, που είχαν πραγματοποιήσει πριν το Πάσχα, απέφεραν καρπούς, καθώς η εργοδοσία τους πλήρωσε το μισθό του Δεκεμβρίου 2015 και το επίδομα αδείας του προηγούμενου έτους.
Την Παρασκευή 6 Μάη, εργαζόμενοι της επιχείρησης πραγματοποίησαν ταυτόχρονη κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Αθήνα, όπου υπήρχε τριμερής συνάντηση. Ταυτόχρονα πραγματοποίησαν έξω από ορισμένα σούπερ μάρκετ της επιχείρησης διανομή ενημερωτικού υλικού προς τον κόσμο την ίδια και την επόμενη μέρα, ενώ τη Δευτέρα 9 Μάη έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της κεντρικής επιθεώρησης εργασίας της Θεσσαλονίκης.

 

4ήμερη απεργία από την ΠΝΟ

4ημερη απεργία από τις 6 ως και τις 9 Μάη και συγκέντρωση στον Πειραιά την Παρασκευή πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Την Κυριακή, συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά πραγματοποίησε στον Πειραιά και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
Οι ναυτικοί αντιστέκονται στο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, με το οποίο διαλύεται το ασφαλιστικό τους ταμείο, το ΝΑΤ, αντιστέκονται στη φοροκαταιγίδα που επίσης ψήφισε η κυβέρνηση, αντιστέκονται και θα συνεχίσουν με νέες κινητοποιήσεις για να μην ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τη μνημονιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική των προκατόχων της και στη ναυτιλία. Φοροασυλία για τους εφοπλιστές, προστασία της ανασφάλιστης εργασίας στα καράβια τους κ.ά. για να μεγιστοποιούνται τα κέρδη τους.
Η μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για να οργανωθούν οι επόμενες κινητοποιήσεις, για να χτιστεί ένα μέτωπο όλων των εργαζομένων στο λιμάνι ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του. Σε αυτά τα πλαίσια η ΠΕΝΕΝ πραγματοποιεί και εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, τη Δευτέρα 23 Μάη στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, και έως τώρα έχουν ανταποκριθεί και θα λάβουν μέρος: η ΛΑΕ με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον Αντώνη Δραγανίγο, το Σχέδιο Β με τον Αλέκο Αλαβάνο, ενώ εκκρεμεί η απάντηση του ΚΚΕ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία