Να βγούμε όλοι στους δρόμους

19 Μάρτη: διαδηλώσεις σ' όλη την Ευρώπη

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Στέλλα Πετρούλια

Όσο η Ευρώπη –και η ελληνική κυβέρνηση που πιστα εκτελεί τις εντολές της– διαμηνύει ότι δεν θέλει άλλους πρόσφυγες και ασκεί ρατσιστικές πολιτικές, υψώνει φράχτες, κλείνει σύνορα –με αποτέλεσμα στην Ειδομένη αυτή τη στιγμή χιλιάδες άνθρωποι να στοιβαζονται μέσα στις λάσπες– καλεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο να της «διαφυλάξει» τα σύνορα και κάνει το βίο των προσφύγων και μεταναστών αβίωτο, αν τελικά καταφερουν να φτάσουν σ’ αυτήν, το κύμα αλληλεγγύης συνεχώς μεγαλώνει. Αλληλέγγυοι συρρέουν στον Πειραιά, σε κάθε έκκληση συγκεντρώνται χιλιάδες πράγματα για τους πρόσφυγες, μαθητές διοργανώνουν συναυλίες αλληλεγγύης, άνθρωποι ανοίγουν τα σπίτια τους.
Αυτό δείχνει την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι διεθνείς κινητοποιήσεις 18-21 Μαρτίου για αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες και αντίσταση στην Ευρώπη φρούριο. Ήδη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν εκδηλώσεις  που θα ανοίγουν το θέμα της αλληλεγγύης και της αντίστασης στη φτώχεια και στο ρατσισμό. Από αντιρατσιστικές κινήσεις όπως η ΚΑΡ και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς: Πτολεμαΐδα (6/3), Κορυδαλλός (9/3), Σεπόλια (11/3), Καισαριανή (15/3), Ν. Κόσμος (17/3). Σε σχολές: Νομική Αθηνών, Φιλοσοφική, Μηχανολόγων Μηχανικών Πάτρας. Από πολιτικούς φορείς όπως η Λαϊκή Ενότητα: Γλυφάδα (6/3), Πειραιάς (7/3), Δυτικά (9/3), Περιστέρι (10/3), ΑΣΟΕΕ (16/3), Θεσσαλονίκη (18/3), Ανατολική Αθήνα (21/3), Πάτρα (22/3) κ.α. Οι ως τώρα εκδηλώσεις φανερώνουν την ανάγκη του κόσμου να εκφράσει τους προβληματισμούς του και να συζητήσει.
Φέτος λοιπόν το αντιφασιστικό τετραήμερο αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις. Είναι μία ευκαιρία να δείξουμε ότι θα σταματήσουμε και θα ανατρέψουμε τους ρατσιστικούς σχεδιασμούς της Ευρώπης-φρούριο. Κεντρικής σημασίας είναι οι συγκεντρώσεις και πορείες που θα γίνουν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας στις 19/3 και οι οποίες πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μαζικές. Η μέρα αυτή πρέπει να σημάνει τη νέα φάση στην οποία πρέπει να μπει η αλληλεγγύη.
Το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πρέπει να γίνει διεκδικητικό και μαχητικό, και όλοι μαζί, ντόπιοι και μετανάστες, εργαζόμενοι, άνεργοι και φοιτητές, να απαιτήσουμε να ανοίξουν τα σύνορα, να γκρεμιστούν οι φράχτες και να ανοίξουν ασφαλείς δίοδοι για τους πρόσφυγες, να σταματήσουν οι δολοφονικές απαναπροωθήσεις και οι παράνομες απελάσεις, να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να δημιουργηθούν ανοιχτές δομές φιλοξενίας.
Για την Αθήνα το ραντεβού είναι στις 2 το μεσημέρι στη Βικτώρια και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ. Στην κινητοποίηση καλούν πλήθος αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές, προσφυγικές-μεταναστευτικές και LGBTQ οργανώσεις, συνδικάτα και μαζικοί φορείς.
Στη Θεσσαλονίκη το κάλεσμα είναι στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου. Συλλαλητήρια θα γίνουν ακόμα στην Πάτρα, τα Χανιά, τη Μυτιλήνη, το Βόλο και τα Γιάννενα, ενώ αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και δράσεις θα γίνουν επίσης από τοπικές συλλογικότητες και φορείς στα Τρίκαλα, στην Πρέβεζα, την Καρδίτσα, τη Λάρισα.
Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία, Κύπρο, Δανία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία και Πολωνία).
Η μαζικότητα και η μαχητικότητα των κινητοποιήσεων θα μας δώσουν καύσιμα για να οργανώσουμε το κίνημα αλληλεγγύης το επόμενο διάστημα. Θα είναι το σημείο εκκίνησης για νέους αγώνες ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο και τις δολοφονικές της πολιτικές, αλλά ταυτόχρονα και ενάντια στα μνημόνια και στις δολοφονικές πολιτικές λιτότητας που υποβαθμίζουν τη ζωή μας και μας οδηγούν σε εξαθλίωση. Για να οργανώσουμε τους κοινούς αγώνες που έχουμε μπροστά μας να δώσουμε μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στα κλειστά σύνορα, τον πόλεμο, τη φτώχεια και την καταπίεση. Για μια πιο δίκαιη κοινωνία που όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία