Οι αναπλάσεις της εξαπάτησης: Μέρος 2ο

Ανυπότακτη Αθήνα

Λίγους μήνες μετά την σκανδαλώδη διαχείριση του «μεγάλου περιπάτου»,  ο κ. Μπακογιάννης προχωρά σε άλλη μια προκλητική κίνηση, εγκρίνοντας με συνοπτικές και εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες την πρόταση της Prodea Investements για την ανάπλαση του Λόφου Στρέφη. Η εν λόγω επένδυση, που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθέτησε της πόλη σου», δίνει επί της ουσίας το δικαίωμα στην εταιρία να σχεδιάσει όπως κρίνει εκείνη τις προς υλοποίηση παρεμβάσεις εντός του αλσυλλίου που αποτελεί και το δέλεαρ από επενδυτικής σκοπιάς. Η κατ’ ευφημισμόν «ολική ανάπλαση» αφήνει δηλαδή εκ προοιμίου εκτός το γήπεδο μπάσκετ, το αναψυκτήριο καθώς και τον χώρο που περιβάλλει την ‘ταράτσα’ του γηπέδου του Αστέρα Εξαρχείων· τα σημεία δηλαδή που μέχρι σήμερα αποτελούν τους βασικούς πόλους έλξης  για επισκέπτες και περιοίκους.

Εμφανιζόμενη ως ΄δωρητής’, η Prodea αναλαμβάνει επί της ουσίας ένα σχέδιο επιθετικού gentrification υπό την αιγίδα  του Δήμο Αθηναίων σε μια περιοχή στην οποία διατηρεί σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων και σαφείς επενδυτικές βλέψεις. Διόλου τυχαία, η πρότασή της περιλαμβάνει σχέδια για ολική περίφραξη του λόφου, εγκατάσταση συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης (CCTV) καθώς και  ρήτρες σύμφωνα με τις οποίες οι δημοτικές και λοιπές κρατικές υπηρεσίες θα πρέπει να διαχειρίζονται τα αιτήματα εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων που απορρέουν από την ‘δωρεά’-επένδυση με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Με δεδομένη την πλήρη εγκατάλειψη του λόφου από το Δήμο την τελευταία εικοσαετία και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην χρήση και την προσπελασιμότητά του, ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν καλοπροαίρετα εάν είναι κακό να γίνει έστω και μερική ανάπλαση του αλσυλλίου με διαδικασίες εξπρές.

Ως προς αυτό θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής. Ο λόφος και ο περιβάλλον χώρος χρειάζονται δίχως αμφιβολία άμεσες παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο καθαριότητας και φροντίδας του αλσυλλίου όσο και τεχνικών εργασιών για την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί (ελλιπής φωτισμός, απαξίωση περιπατητικών διαδρομών και κτηρίων υποστήριξης, επιβάρυνση των πρανών επί της οδού Πουλχερίας, κ.α.). Οι εργασίες αυτές όμως πρέπει να εντάσσονται σε ένα συγκροτημένο σχέδιο παρέμβασης, που θα χαίρει της έγκρισης των θεσμικών οργάνων και θα υπηρετεί το χαρακτήρα του λόφου Στρέφη ως πνεύμονα αναψυχής και άθλησης σε μια πολλαπλώς επιβαρυμμένη περιοχή της Αθήνας. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι η ανάπλαση αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτή επιχειρείται να γίνει αυτή σήμερα προς τέρψη συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων.

Υπό αυτή την έννοια, δεν μπορεί παρά να προβληματίζει το γεγονός ότι η ‘δωρεά’-επένδυση της Prodea τέθηκε υπόψιν του δημοτικού συμβουλίου χωρίς να παρουσιαστεί αναλυτικό και σαφές σχέδιο εργασιών και χωρίς να έχει προηγουμένως τοποθετηθεί επί της πρότασης η 1η Δημοτική Κοινότητα. Πολλά ερωτηματικά εγείρονται επίσης και για την φυσιογνωμία της εν λόγω εταιρίας. Η Prodea Investments είναι διάδοχο σχήμα της αμαρτωλής ΠΑΝΓΑΙΑ, η οποία είχε αντιμετωπίσει όχι μία ή δύο αλλά είκοσι δύο ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της.

Τούτου δοθέντος, ενώνουμε τη φωνή μας με τις τοπικές συλλογικότητες, τους φορείς και τις δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς εντός του δημοτικού συμβουλίου που εναντιώθηκαν στην πρόταση «υιοθεσιάς» του λόφου και απαιτούμε:

• Άμεση ανάκληση της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου
• Πλήρη διαφάνεια σε ότι αφορά τα στοιχεία του έργου (κοστολογήσεις, φυσικό αντικείμενο, κλπ)
• Υποβολή συγκροτημένης μελέτης παρεμβάσεων από τον ίδιο τον Δήμο στη βάση των προτάσεων που έχουν υποβάλλει φορείς και τοπικές συλλογικότητες.
• Άμεσες βελτιωτικές παρεμβάσεις σε ότι αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την καθαριότητα και τον φωτισμό του λόφου.

Οι χώροι πρασίνου είναι δημόσιο αγαθό, λέμε όχι στην συστηματική απαξίωση, όχι στην συγκεκαλλυμένη ιδιωτικοποίηση.