Οι συνταξιούχοι στους δρόμους

Φωτογραφία

Με τα μνημόνια και τη λιτότητα ή με την κοινωνική πολιτική;

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Ψ ηφίστηκε την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, όπως αναμενόταν στη Βουλή, η τροπολογία με την οποία χορηγείται στους συνταξιούχους εφάπαξ επίδομα για φέτος, με λεφτά που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κερδήθηκαν από την αύξηση των εσόδων του 2016. Την ίδια ώρα χιλιάδες συνταξιούχοι διαδήλωναν έξω από τη Βουλή, θεωρώντας μέχρι και προσβολή της νοημοσύνης τους την εξαγγελία του πρωθυπουργού.
Προφανώς, στις σκληρές συνθήκες που ζούμε, κάθε βοήθεια που δίνεται είναι ευπρόσδεκτη. Όμως οι πληγές που έχουν ανοίξει στους συνταξιούχους δεν θα κλείσουν. Μια ματιά και μόνο στο τι έχουν χάσει οι συνταξιούχοι από τα μνημόνια και τι αναμένεται να χάσουν ως και το 2019, ειδικότερα από το Μνημόνιο 3 που ψήφισαν από κοινού στη Βουλή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το υπόλοιπο μνημονιακό μπλοκ (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-Ένωση Κεντρώων), πείθει ακόμη και τον πιο δύσπιστο ότι τα «ψίχουλα» που πετάει στους συνταξιούχους ο Τσίπρας είναι απλά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι απάτης και όχι ότι τάχα αυτή η κυβέρνηση νοιάζεται για όσους χτυπιούνται περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Η κυβέρνηση, με την τροπολογία που ψηφίστηκε, δίνει στους συνταξιούχους συνολικά 616 εκατ. ευρώ. Πόσα όμως τους κόβει ως το 2019, σύμφωνα με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε τον Μάη του 2016; Όπως προκύπτει από την ίδια την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευε το νομοσχέδιο, ανέρχεται στα 8,234 δισ. ευρώ. 
Ως το 2019, οι συνταξιούχοι θα χάσουν 2,393 δισ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, 689 εκατ. ευρώ από τη μείωση των συντάξεων των νέων συνταξιούχων με τον νέο τρόπο υπολογισμού τους, 369 εκατ. ευρώ από τη μείωση των συντάξεων χηρείας λόγω των αυστηρότερων κριτηρίων, 98 εκατ. ευρώ από περικοπή συντάξεων λόγω μείωσης του ανώτερου ποσού εισοδήματος από συντάξεις που μπορεί να λάβει κάποιος συνταξιούχος, 54 εκατ. ευρώ από το κόψιμο των οικογενειακών επιδομάτων στους νέους συνταξιούχους, 1,149 δισ. ευρώ από το τσεκούρι στις επικουρικές, 133 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στο εφάπαξ, 832 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων, 2,2 δισ. ευρώ από πρόσθετες εισφορές. Τέλος στα 263 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες από το πάγωμα των συντάξεων.
Ο νεοφιλελευθερισμός και οι πολιτικοί εκφραστές του είναι μανούλες στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, αλλά τα νούμερα είναι αμείλικτα. Άλλωστε η κυβέρνηση αυτό που κάνει δεν είναι τίποτε άλλο από μια πάγια σοσιαλδημοκρατική πολιτική τακτική, όπου μαζί με το μαστίγιο των μνημονίων παίρνουμε και λίγα μέτρα για την αντιμετώπιση ακραίων μορφών φτώχειας. Γραμμή που είχε δοθεί έγκαιρα από τη Θ. Φωτίου με τη γνωστή ρήση περί «γεμιστών».
Η αντιμετώπιση σε αυτά τα μέτρα από την ΕΕ και τους δανειστές δεν δείχνει τίποτε άλλο από αυτό που η κυβέρνηση γνωρίζει καλά. Ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης δεν μπορείς να πατάς σε 2 βάρκες. Περιθώρια δεν υπάρχουν για τέτοιες πολιτικές. Και σύντομα νέα μέτρα αναμένεται να συμπληρώσουν το παζλ, είτε ως τμήμα της υπάρχουσας συμφωνίας είτε ως Μνημόνιο 4.
Οι συνταξιούχοι έχουν δείξει με τις κινητοποιήσεις τους ισχυρά αντανακλαστικά και χρειάζεται να συνεχίσουν με αντίστοιχες κινητοποιήσεις μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, όμως γνωρίζει καλά ότι τα καραβάνια με τα πούλμαν, που κατέβασε στη συγκέντρωση της Πέμπτης, έπρεπε να είναι στην Αθήνα τη μέρα της γενικής απεργίας.
Το έκτρωμα του Κατρούγκαλου δεν χτυπάει μόνο τωρινούς και νέους συνταξιούχους. Οι σημερινοί ασφαλισμένοι μισθωτοί ως το 2019 θα χάσουν 2,218 δισ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, μαζί με τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, από την αύξηση των εισφορών τους αυτοί, καθώς και από την αύξηση του ορίου ασφαλιστέων αποδοχών.
Ο αγώνας είναι κοινός και θα χρειαστούν ενωτικές πρωτοβουλίες για να οδηγηθούμε σύντομα σε ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο με γενική απεργία, που θα μπορέσει να δώσει ισχυρή απάντηση στο πραγματικό δίλημμα που δεν είναι με τους «θεσμούς» ή με την κοινωνική πολιτική, αλλά είναι με τα μνημόνια και την λιτότητα ή με την κοινωνική πολιτική.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία