κοινωνία

Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών γύρω από την υπόθεση της «Κιβωτού του κόσμου» είναι γεμάτη βαρύγδουπους τίτλους, επικίνδυνες αποκαλύψεις, σοβαρές καταγγελίες, αποκλειστικές μαρτυρίες και ακατάσχετη ηθικολογία, χωρίς καμία αναφορά στις κρατικές ευθύνες

Το Μουντιάλ του Κατάρ είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση λαμπερίζοντος εγκλήματος. Κάτω από τα υπερπολυτελή στάδια με τα υπερσύγχρονα συστήματα κλιματισμού και τις πλουσιοπάροχες σουίτες είναι θαμμένοι χιλιάδες μετανάστες εργάτες. 

Το ποδόσφαιρο είναι το λαϊκότερο και δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο, με διαφορά από το δεύτερο. Αρκούν τέσσερα δοκάρια και μια μπάλα, ώστε δύο ομάδες οπουδήποτε να αρχίσουν να παίζουν. Εκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο τον πλανήτη παρακολουθούν τις αγαπημένες τους ομάδες βιώνοντας πρωτόγνωρα και αντιφατικά συναισθήματα. Τι σχέση έχει, όμως, αυτό το ποδόσφαιρο με όσους κρατούν τις τύχες του στα χέρια τους; Μάλλον καμία.
 

Σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη συγκυρία, έχοντας πίσω μας τόσους μήνες καραντίνας και απαγορεύσεων, το R-camping αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να ανταμώσουμε ξανά με συντρόφους/ισσες και φίλους/ες.

Δύο πρωτότυπες θεατρικές δράσεις με ιδιαίτερο πολιτικό, ανθρωπολογικό και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον θα εμπλουτίσουν τις μέρες του R-Camping με ενεργητική συμμετοχή, κριτικό αναστοχασμό και μια κάποια σατυρική διάθεση!
 

Με την «πετυχημένη» διαχείριση της πανδημίας, να οδηγεί από ρεκόρ σε ρεκόρ τoν αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων από covid,  η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες από το εξωτερικό, επιχειρώντας το «πιλοτικό» άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, πριν την επίσημη πρεμιέρα της σεζόν στις 15 Μαΐου.
 

Η ταινία «Τζόκερ» είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή. Η καλλιτεχνική της αξία ερμηνεύει εν μέρει την παγκόσμια επιτυχία της. Εδώ μας απασχολεί αν το «Τζόκερ» είναι μια «επικίνδυνη» ταινία. Ή πιο σωστά, τι είναι αυτό που τρόμαξε τις Αρχές στις ΗΠΑ και αναστάτωσε για το αν πρέπει να τη δει η νεολαία στην Ελλάδα, με αφορμή την εισβολή της αστυνομίας στον κινηματογράφο Αελλώ. Εκεί βρίσκεται το άλλο μέρος της εξήγησης της παγκόσμιας επιτυχίας της ταινίας.

H  Airbnb βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με ραγδαίους ρυθμούς, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την πολυδιάστατη και συνεχιζόμενη κρίση, τη διαχρονική έλλειψη πολιτικών για την κατοικία και την πρόσφατη αύξηση του αστικού τουρισμού.

Από τον Γενάρη μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (25/8) το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας έχει καταγράψει πάνω από 72 χιλιάδες πυρκαγιές, με τις μισές από αυτές να συμβαίνουν στα εδάφη του Αμαζονίου.

Κάθε καλοκαίρι, όπως έχει καθιερωθεί από όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις, ο εκάστοτε υπουργός, μαζί με τους μεγάλους επιχειρηματίες, πανηγυρίζουν για την ανάπτυξη που ήρθε με τη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν κ.α .

Σ τις 12/6 έγινε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της «Πόλης Αλλιώς», του μετωπικού δημοτικού σχήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές στη Νεάπολη–Συκιές και με 3,38% εξέλεξε 2 δημοτικούς συμβούλους.

Προκαλεί εντύπωση ότι στην κορύφωση της κλιματικής κρίσης, η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να παραχωρήσει ένα μεγάλο τμήμα της επικράτειας σε πετρελαϊκές εταιρείες για εξορύξεις.

Είναι πραγματικά προκλητικό να αναγκάζεται ένας άνθρωπος, που βρίσκεται στη φυλακή, να φτάσει μέχρι το έσχατο όριο της βιολογικής εξόντωσης, προκειμένου να διεκδικήσει τα στοιχειώδη δικαιώματα που θα έπρεπε να του παρέχονται. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας στις 2/5, ύστερα από την άρνηση του εισαγγελέα στο αίτημα χορήγησης της νέας άδειας που δικαιούται.

Μια από τις καλύτερες, πληρέστερες και γεμάτη από συμβολισμούς τηλεοπτική σειρά κατέληξε άδοξα με την υπονοούμενη φράση του «Γατόπαρδου», του κεντρικού ήρωα της ταινίας του Λουκίνο Βισκόντι: Όλα πρέπει να αλλάζουν, για να μείνουν ακριβώς τα ίδια.