κοινωνία

Όχι στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο!

Την 26η Μαρτίου ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οδηγία που αλλάζει τελείως το τοπίο στο χώρο του διαδικτύου σε ό,τι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης.

Θέλουμε δήμο των γειτονιών και των πολλών!

Συνέντευξη με τον Πάνο Κουτσιανά, υποψήφιο δήμαρχο Ιλίου

Συνέλευση της Περιφερειακής παράταξης «Ανυπότακτη Αττική»

Τη Δευτέρα 1η Απρίλη, στα γραφεία της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε η συνέλευση της περιφερειακής παράταξης Ανυπότακτη Αττική με επικεφαλής τη Μαριάνα Τσίχλη.

Στη μάχη των εκλογών η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου

Με περιοδείες σε κεντρικούς δρόμους και καφετέριες της πόλης εγκαινίασε την προεκλογική της εκστρατεία τη Δευτέρα 25 Μάρτη η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου. Μια προσπάθεια για να υπάρξει ακόμη περισσότερος αγώνας και δράση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καθεστωτικές δυνάμεις εντός της πόλης (η δημοτική αρχή Παχατουρίδη) και εκτός της πόλης (το τοπίο που διαμορφώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Κλεισθένη και η πολιτική λιτότητας).

Ανακοίνωση της Ανυπότακτης Αθήνας

Πριν περίπου ένα χρόνο αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την Δημοτική Κίνηση «Ανυπότακτη Αθήνα».

Κόντρα στο Ρεύμα: Παρουσίαση διακήρυξης και ψηφοδελτίου

Τ ην Κυριακή 17 Μάρτη, στον ιστορικό χώρο του μπλόκου της Κοκκινιάς, έγινε παρουσίαση της πολιτικής και εκλογικής διακήρυξης της Κίνησης «Πολίτες Κόντρα στο Ρεύμα», που εδώ και δέκα χρόνια παρεμβαίνει σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Έκθεση γελοιογραφίας «DEMOCRISIS–Δημοκρατία σε κρίση»

Εκθεσιακός χώρος Μετρό Συντάγματος 1-7/4/2019

Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών: Μια εντελώς ανεπαρκής λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα

Πριν λίγες βδομάδες υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τους Χώρους Ελεγχόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) Ναρκωτικών.

Μια νέα δημοτική κίνηση με παρελθόν αγώνων στη γειτονιά

Στην έγκριση της εκλογικής της διακήρυξης και στην εκλογή επικεφαλής, μέσα από μια μαζική Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 27/2, προχώρησε η αριστερή δημοτική κίνηση «Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη».

Όχι στην ιδιωτικοποίηση των parking του Μετρό!

Από τη δημοτική παράταξη «Φυσάει Κόντρα» στην Αγία Παρασκευή

Κόντρα στο Ρεύμα των μνημονίων και των διακρίσεων

Η  Κίνηση Πολιτών Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα» κλείνει το 2019 δέκα χρόνια δυναμικής και κινηματικής παρουσίας . Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε μαζί με τα κινήματα σε όλους τους αγώνες ενάντια στα μνημόνια, το φασισμό, το ρατσισμό, μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στις απολύσεις και τη μείωση των μισθών.

«Η πόλη ανάποδα»

Νέο Αριστερό σχήμα στο δήμο Θεσσαλονίκης

Οι πρωτοβουλίες της Ανυπότακτης Αθήνας συνεχίζονται

Μ ε σταθερό βηματισμό τόσο ως προς τη συγκρότηση όσο και ως προς την εξωστρέφεια της συνεχίζει η δημοτική κίνηση Ανυπότακτη Αθήνα και μέσα στον Φεβρουάριο.

Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη: Στο πλευρό απολυμένων καθαριστριών!

Έ χοντας μπει στην τελική ευθεία για την εκλογική μάχη στους ΟΤΑ, η νέα δημοτική κίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Δήμο Ζωγράφου, «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη», εντείνει τη δραστηριότητά της και προχωρά με σταθερά βήματα στην περαιτέρω οργανωτικής της συγκρότηση.

Κοντά στη νίκη οι εργαζόμενοι στο δήμο Αιγάλω

Τ ις τελευταίες μέρες φάνηκε ξεκάθαρα πόσο σημαντικοί μπορεί να είναι οι αγώνες των εργαζομένων για να σπάσει ο μνημονιακός μονόδρομος της λιτότητας που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι στο δήμο Αιγάλεω μπόρεσαν με τις κινητοποιήσεις τους να επιβάλλουν απόφαση υπέρ τους στο δημοτικό συμβούλιο κόντρα στις επιλογές της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ).

Πρωτοβουλία για δημοτικό σχήμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των δημοτικών εκλογών που πλησιάζουν, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ ελπιδοφόρα προσπάθεια. Μια σειρά οργανώσεις της Αριστεράς έχουν ξεκινήσει συστηματική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός δημοτικού σχήματος.

Η δημοτική κίνηση Ανυπότακτη Αθήνα ανεβάζει στροφές…

Σ ε πλήθος εξωστρεφών κινήσεων και καλεσμάτων έχει στραφεί η Ανυπότακτη Αθήνα εντός του Ιανουαρίου.

Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη: Πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών

Με μια σειρά πρωτοβουλίες, κινηματικές δράσεις και εκδηλώσεις, συνεχίζει τη δημόσια παρουσία της στο Δήμο Ζωγράφου η νέα δημοτική κίνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη».

Τοπική αυτοδιοίκηση και διαχείριση απορριμμάτων

Ιδιωτικοποίηση και κέρδη πίσω από την επιμονή στην καύση και στα «σύμμεικτα»

Μια πόλη για τις ανάγκες μας

Όχι στις σύγχρονες «Σπιναλόγκες» της περιθωριοποίησης και της καταστολής

Δολοφονία Κατσίφα: Πώς στρώνεται το έδαφος στο εθνικιστικό μίσος

 Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας δολοφονήθηκε από την αλβανική αστυνομία. Αμέσως, σύσσωμα τα ΜΜΕ παρουσίασαν το γεγονός ως «προκλητική δολοφονία Έλληνα ομογενούς», επειδή «ύψωσε την Ελληνική σημαία» (πράγμα που διέψευσε και η ΕΛΑΣ), αποσιωπώντας πονηρά το γεγονός ότι ο Κατσίφας εκείνη την ώρα πυροβολούσε με ένα καλάσνικοφ τους Αλβανούς αστυνομικούς έξω από ένα καφενείο, σε κατοικημένη περιοχή. Πρόκειται για σκέτη υποκρισία, όταν μάλιστα το εν λόγω βίντεο «έπαιζε» στις οθόνες, αλλά οι εθνικά ευαίσθητοι τηλεπαρουσιαστές συνέχιζαν να μιλούν για τον «αδικοχαμένο ομογενή», ο οποίος, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ήταν ένας ακροδεξιός εξτρεμιστής και πιθανότατα μέλος της εθνικιστικής παραστρατιωτικής οργάνωσης ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βόρειας Ηπείρου), η οποία είναι γνωστή από τη δεκαετία του ’90 για την προβοκατόρικη δράση της.

Υπάρχει ακόμα χρόνος για να σταματήσουμε την κλιματική καταστροφή;

Συνέντευξη του Φιλ Γκάσπερ, στο socialistworker.org (ΗΠΑ). Τη μετάφραση έκανε ο Γιώργος Βούρος.

Ζωγράφου -Ανυπότακτη Πόλη

Νέα ενωτική, αριστερή, ριζοσπαστική δημοτική κίνηση

"Το τέλος της ιστορίας"

Συνέντευξη με τον ηθοποιό Βασίλη Κυριάκου για τον «Μαρξ στο Σόχο»

«Το δικαίωμα στην κατοικία, σε μια Αθήνα που αλλάζει»

Εκδήλωση της δημοτικής κίνησης «Ανυπότακτη Αθήνα»

Η Αριστερά απέναντι στον νεοφιλελεύθερο «Κλεισθένη»

Σ  τις 12 Ιουλίου 2018 η κυβέρνηση έφερε για ψήφιση στην Βουλή μια νέα αρχιτεκτονική για την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Εμβάθυνση της Δημοκρατίας – Ενίσχυση της Συμμετοχής – Βελτίωση της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»] - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟ.ΔΣ.Α – Ρυθμίσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και ενιαία άσκηση των αρμοδιοτήτων σχετικά με την απονομή ιθαγένειας και την πολιτογράφηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ».

«Ο Μαρξ στο Σόχο» προσγειώνεται στην Κομμούνα

Ο  Πολυχώρος Κομμούνα παρουσιάζει για πρώτη φορά παράσταση θεάτρου.

Πυρκαγιά στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο

Μια ακόμα προαναγγελθείσα καταστροφή

Η ασύμμετρη απειλή ενός θανατόφιλου κράτους

Ο πύρινος όλεθρος στο Μάτι, τα πολιτικά αίτια και οι διαχρονικές παθογένειες

Airbnb: Από τις σύνθετες προεκτάσεις στην ανάγκη συνολικής πολιτικής για τη στέγη

Η πρόσφατη εξάπλωση της Airbnb βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων έχει ήδη αποτυπωθεί στον Τύπο, έχει αποτελέσει αντικείμενο θεσμικής ρύθμισης και έχει απασχολήσει και την πλευρά των κινημάτων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Το bullying, η αυτοκτονία και η υποκρισία του συστήματος

Άλλος ένας έφηβος αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του ξαφνικά.

Η ανακύκλωση της αθλιότητας

Οι κοινωνικές πολυκατοικίες είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας του προγράμματος κοινωνικής στέγης του Δήμου Αθηναίων.

Εκδήλωση της «Ανυπότακτης Αθήνας» για το σχέδιο «Κλεισθένης»

Έχει ήδη κατατεθεί και ψηφίζεται το σχέδιο «Κλεισθένης» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την Παρασκευή 13/7.

Το Μουντιάλ, ανάμεσα στις μάζες, τις συμμορίες και το χρήμα

Λίγο προτού ξεψυχήσει στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, το 2003, ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν προφήτεψε ότι το ποδόσφαιρο θα γίνει το σκληρότερο ναρκωτικό των μεταμοντέρνων δημοκρατιών, το οποίο θα πατά σε δύο βάρκες ταυτόχρονα, ισορροπώντας ανάμεσα στη δημοφιλία και τις ψυχώσεις των λαϊκών μαζών από τη μια και στα ποικιλώνυμα συμφέροντα των συμμοριών που θα αποκομίζουν μυθώδη κέρδη από τη διάδοσή του, όντας στην κεφαλή των διοικήσεών του, στις επιμέρους ομάδες και στις διάφορες ομοσπονδίες τοπικής και διεθνούς κλίμακας, από την άλλη.

Παίζουν με τη ζωή του Δ. Κουφοντίνα

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένης επικινδυνότητας» που απαιτεί διαρκή παρακολούθηση. Η εκδικητική αντιμετώπιση των Αρχών απέναντί του, κάθε μέρα που περνά παίζει τη ζωή του κορώνα-γράμματα. Είναι επιτακτική η ανάγκη να απαιτήσουμε άμεσα να ικανοποιηθεί το δίκαιο και αυτονόητο αίτημά του. Δημοσιεύουμε παρακάτω την κοινή δήλωση οργανώσεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς που τοποθετείται συνολικά για το θέμα.

Πετρελαϊκές και φρεγάτες, η συνταγή της «Δίκαιης Ανάπτυξης»!

Η  χώρα σώθηκε. Μεταξύ άλλων, η σωτηρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης βασίζεται στην αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματός της, που αφορά στη γεωστρατηγική της θέση, όπως πολλάκις έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, και βεβαίως της εκμετάλλευσης των πιθανολογούμενων ορυκτών ενεργειακών πόρων της.

Το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνα

Μέσα στον Ιούνη δικάζονται δύο εφετεία που αφορούν γυναίκες, που η αυτοάμυνά τους οδήγησε –δυστυχώς– στον θάνατο του επιτιθέμενου.

2ο θερινό βιβλιοστάσιο

Πάνω από 30 μικρές και λιγότερο μικρές εκδοτικές προσπάθειες της «εκτός των τειχών» βιβλιοπαραγωγής δίνουν και φέτος ραντεβού με το αναγνωστικό κοινό στο «2ο Θερινό Βιβλιοστάσιο».

Συνεχίζεται η δίκη-ομηρία της Ηριάννας και του Περικλή

Την Πέμπτη 24/5 συνεχίστηκε στο εφετείο η δίκη της Ηριάννας και του Περικλή, των δύο νέων που βρίσκονται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνη του 2017, με βάση το άρθρο 187Α, τον γνωστό «τρομονόμο». Με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο DNA, η Ηριάννα και ο Περικλής καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή της ποινής.

Η Ιρλανδία είπε «ναι» στις εκτρώσεις

Τ ο αίτημα για πρόσβαση σε νόμιμες, ασφαλείς και δωρεάν εκτρώσεις ήταν κεντρικό για το φεμινιστικό κίνημα τον 20ό αιώνα.

Όχι άλλες δολοφονίες γυναικών

«Σοκαρίστηκε» για άλλη μια φορά το πανελλήνιο με τη δολοφονία μιας 44χρονης γυναίκας από τον 52χρονο άντρα της.

Ο «Κλεισθένης» είναι συνέχεια των μνημονίων

Μέτωπο για να μην εφαρμοστεί

Η νομική αναγνώριση της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια είναι δικαίωμα

Αυτές τις μέρες συζητείται στη βουλή η επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Κοινωνικές πολιτικές στέγασης και κρίση στέγης*

Από τη μία πλευρά άστεγοι, πλειστηριασμοί και νέοι που στα 30 τους χρόνια μένουν με τους γονείς τους, και από την άλλη μια ιστορία οικονομικής και αστικής ανάπτυξης βασισμένη στην οικοδόμηση και την ιδιοκατοίκηση. Μπορούμε να μιλάμε σήμερα, στην ελληνική συνθήκη, για μια «κρίση στέγης»; Φαίνεται πως ναι.

Εντός ορίων – Insyriated

Σκηνοθεσία: Φιλίπ Φαν Λιού. Ηθοποιοί: Χιάμ Αμπάς, Ντιαμάντ Αμπού Αμπούντ, Ζιλιέ Ναβί.

Pages