Νέα από τις δημοτικές κινήσεις

Νέα από τις δημοτικές κινήσεις

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στέκι «Ανυπότακτη Πόλη»
Ένα ανοιχτό εγχείρημα στη γειτονιά του Ζωγράφου

Στην εποχή της επιστροφής στην «κανονικότητα», της παθητικής αποδοχής μιας ζωής με συρρικνωμένα δικαιώματα, όπου νόμος είναι τα κέρδη κάθε είδους «επενδυτή», δημιουργήσαμε μια νέα δημοτική κίνηση με παρελθόν αγώνων στη γειτονιά. Τη δημοτική κίνηση «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη». 
Στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές η «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη» απέσπασε κάτι λιγότερο από 700 ψήφους και ένα ποσοστό περίπου 2,5%, εκλέγοντας έναν δημοτικό σύμβουλο. Όπως είπαμε όμως τότε, «εμπνεόμαστε από τους στίχους του ποιητή και αντιστεκόμαστε σε όσους χτίζουν απλά ένα μικρό σπιτάκι και λένε “καλά είμαι εδώ”». Ήρθε λοιπόν η στιγμή να κάνουμε το επόμενο βήμα μας, πιστοί στη δέσμευσή μας για μια διαφορετική παρέμβαση στη γειτονιά, με στόχο να αλλάξουμε την πόλη μας στο μέλλον.
Γι’ αυτό πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε έναν χώρο σταθερής συνάντησης με κάθε ανήσυχο κάτοικο του Ζωγράφου. Με όσους/ες ασφυκτιούν μέσα στην εκμετάλλευση και την αδικία. Με όσους/ες εξοργίζονται με τους πολέμους. Με όσους/ες δεν ανέχονται το φασισμό, το ρατσισμό και το σεξισμό. Με όσους/ες θέλουν να αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή. Το Στέκι «Ανυπότακτη Πόλη» βρίσκεται στην οδό Ιάσωνα Μαράτου 17.
Είναι ένα Στέκι που επιδιώκουμε –πέρα από τη φιλοξενία των συνελεύσεων της κίνησής μας– να γίνει ένα ανοιχτό εργαστήρι συζητήσεων και δράσεων, συμμετοχής, αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, πολιτισμού και ανεξάρτητης καλλιτεχνικής δημιουργίας. 
Ήδη σχεδιάζουμε μια σειρά από παρουσιάσεις βιβλίων λογοτεχνίας και κριτικής σκέψης, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου, ζωγραφικής κ.ά., κινηματογραφικές προβολές, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις. Η «Ανυπότακτη Πόλη» θα είναι επίσης ανοιχτή σε κινηματικές και τοπικές συλλογικότητες, σε σωματεία, σε φοιτητικές και καλλιτεχνικές ομάδες και γενικότερα σε συλλογικότητες που θέλουν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις ή εκδηλώσεις, καθώς επίσης και σε καλλιτέχνες που θέλουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. 
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Στέκι αυτό θα συμβάλει ουσιαστικά στις αναγκαίες τοπικές αντιστάσεις απέναντι στα σκοτάδια που μας «πνίγουν». Θα είναι χρήσιμο «όπλο» στην προσπάθεια να αρθρώσουμε έναν διαφορετικό λόγο για την πόλη μας και κυρίως για να πράξουμε με γνώμονα τις συλλογικές μας ανάγκες. Για να δημιουργήσουμε μακριά από εμπορευματικές λογικές, σύμφωνα με τις επιθυμίες μας. 
Σας περιμένουμε όλες και όλους στην πρώτη βραδιά λειτουργίας και γνωριμίας με το «Στέκι Ανυπότακτη Πόλη», την Παρασκευή 18/10, στις 20:00. Με μουσική, καλό φαγητό και ποτό.

 

Αντιφασιστικές εκδηλώσεις: Η Νίκαια χρωστάει...

Της Στέλλας Μπαλαγιάννη
 

Τ ην Παρασκευή η σημαντική τέχνη και το μαγικό πενάκι του Μιχάλη Κουντούρη κατάφερε να μας κεντρίσει το νου. Έφτασε μέχρι τα βάθη της ψυχής. Μας υπενθύμισε ότι ο φασισμός είναι ακόμη εδώ και ότι η θέση μας είναι δίπλα στον κατατρεγμένο και αδύναμο. Όλα αυτά συνέβησαν την Παρασκευή 4/10 στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης στη Νίκαια, στην παρουσίαση του βιβλίου και την έκθεση σκίτσου του Μιχάλη Κουντούρη με τίτλο «Η Θεωρία των Άκρων».
Η έκθεση σκίτσου θα διαρκέσει έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Για πληροφορίες και οργανωμένες επισκέψεις τηλέφωνο επικοινωνίας: 2104913588.
Στο χώρο του κηποθέατρου Νίκαιας πραγματοποιήθηκε πριν μια εβδομάδα το πρώτο «Φεστιβάλ κόντρα στο φασισμό». Ήταν δυο μέρες γεμάτες μουσική, προβολές και συζήτηση με θέμα: «Τίποτα δεν τελείωσε. Η μάχη απέναντι στο φασισμό και τη Χρυσή Αυγή συνεχίζεται».
Οι αντιφασίστες της Κοκκινιάς αγκάλιασαν με ενθουσιασμό και τις δυο πολιτικές-πολιτιστικές προτάσεις του «Κόντρα στο Ρεύμα», πράγμα που μας ενθαρρύνει, ώστε το φεστιβάλ να γίνει θεσμός στην πόλη μας. Το χρωστάμε άλλωστε στα θύματα του φασισμού. Στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, στον Παύλο Φύσσα. 
Το χρωστάμε... από τη στιγμή που ανεχτήκαμε το άνοιγμα της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην πόλη μας. Μιας τοπικής «μοντέλο», όπου τα μέλη της ζούσαν ημέρες εθνικοσοσιαλιστικού παροξυσμού, που με τάγματα εφόδου δοκίμαζε την ισχύ σε βάρος των πιο αδύναμων της κοινωνίας, των μεταναστών, για να συγκρουστεί στη συνέχεια με τον πραγματικό εχθρό του φασισμού, τους συνδικαλιστές, την Αριστερά και την αντιφασιστική νεολαία.
Ραντεβού λοιπόν σε λιγότερο από ένα χρόνο. 

 

Ίλιον: Οι γειτονιές ξαναζωντανεύουν!
Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε, στην Πλατεία που βρίσκεται επί τον οδών Καππαδοκίας και Αγίας Ελένης στην περιοχή Παλατιανή του δήμου Ιλίου, η πρώτη Γιορτή Γειτονιάς που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Ασυμβίβαστο Ίλιον». Η περιοχή, και ειδικά η γειτονιά όπου βρίσκεται η πλατεία, είναι μια από τις πολλές παραμελημένες γειτονιές που υπάρχουν όχι μόνο στο δήμο Ιλίου, αλλά σε κάθε δήμο της Δυτικής Αθήνας και της Αττικής. Παραμελημένες από τη λιτότητα και το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο υποχρηματοδότησης με το οποίο λειτουργούν όλοι οι δήμοι.
Η Γιορτή πέτυχε κυρίως γιατί αγκαλιάστηκε από τον κόσμο της ίδιας της γειτονιάς. Εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής μαζί με μέλη, φίλους και συναγωνιστές της δημοτικής παράταξης συμμετείχαν εθελοντικά στην οργάνωση της Γιορτής. Ήταν ένα ζωντανό αντάμωμα, όπου διασκέδασαν από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ. Ένα αντάμωμα όπου είδαν τα παιδιά της γειτονιάς να τραγουδούν και να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς ή να συμμετέχουν μαζί με τους γονείς και τους φίλους τους στο λαϊκό γλέντι. Ήταν ένα αντάμωμα που έδειξε ότι οι ξεχασμένες συνοικίες έχουν δικαιώματα. 
Όταν προεκλογικά το «Ασυμβίβαστο Ίλιον» μιλούσε για τις γειτονιές των πολλών και όχι των λίγων και εκλεκτών, τέτοια γεγονότα είχε στο μυαλό του. Ως πρώτο βήμα για να ξαναδημιουργηθεί συλλογικότητα και συντροφικότητα μεταξύ των κατοίκων. Σχέσεις πραγματικής αλληλεγγύης. Σχέσεις που μπορούν να δημιουργούν τις συνθήκες, ώστε να βγουν στο προσκήνιο οι πραγματικές ανάγκες των λαϊκών γειτονιών και των κατοίκων τους. Σχέσεις που θα δημιουργήσουν μαζικούς όρους να διεκδικηθούν αυτά τα δικαιώματα από τη σημερινή δημοτική αρχή.
Στην ίδια την πλατεία Γειτόνων η σημερινή δημοτική αρχή σταμάτησε μετεκλογικά τα έργα ανάπλασης, που η ίδια άρχισε λίγο διάστημα πριν τις δημοτικές εκλογές. Ανάπλαση που οι ίδιοι οι κάτοικοι μπορούν και πρέπει να υποδείξουν πώς θα ολοκληρωθεί, για να καλύψει τις ανάγκες τους.
Αυτός ήταν και ο στόχος της Γιορτής που πραγματοποιήθηκε! Μια πλατεία που το «Ασυμβίβαστο Ίλιον» προτείνει να μετονομαστεί σε Πλατεία Γειτόνων!

 

Όχι «έργα» στον Ποδονίφτη
Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη εκδικάστηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα αιτήματα ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την πραγματοποίηση «αντιπλημμυρικών έργων» στο ρέμα του Ποδονίφτη. Πρόκειται για μια απόφαση που είχε λάβει η Περιφέρεια Αττικής και εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής την άνοιξη του 2017, αγνοώντας τόσο τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις των δύο όμορων Δήμων (Αθηναίων και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας), όσο και της Διεύθυνσης Περιφερειακού και Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Πρόκειται για έργο που έχει τις ίδιες αναχρονιστικές πρακτικές με αυτά που είχαν προηγηθεί και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα αποτροπής πλημμυρικών φαινομένων. Αν ολοκληρωθεί, θα καταστρέψει το τελευταίο κομμάτι φυσικής κοίτης του τελευταίου ποταμού της Αθήνας και το πλούσιο οικοσύστημα που φιλοξενεί, μετατρέποντάς το σε οχετό. Τα σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, που χρειάζεται η περιοχή, δεν σχετίζονται με τον Ποδονίφτη, αλλά με τα υπόγεια ρέματα που έχουν μπαζωθεί σε ολόκληρη την περιοχή από τη Ριζούπολη μέχρι και τη Λαμπρινή. 
Αν θέλανε να δώσουν πραγματική λύση στο πρόβλημα, θα είχαν κατεδαφίσει τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί εκεί και θα είχαν αποτρέψει τη χρήση του ποταμού από ιδιώτες ως προσωπική τους αποχέτευση. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, η συνολική ανάπλαση της περιοχής μάλλον σχετίζεται περισσότερο με γνωστά επιχειρηματικά σχέδια που υπάρχουν, από το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και τον Περισσό μέχρι την περιοχή Προμπονά και τις όχθες του Ποδονίφτη.
Έξω από το ΣτΕ πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής και της Ανυπότακτης Αθήνας, που απαιτούσε τη διατήρηση της φυσικής κοίτης του ποταμού και τη διαμόρφωση παραποτάμιου άλσους με τη συνεργασία των δύο όμορων δήμων. Διεκδικούν τη δημιουργία μιας ενιαίας πράσινης διαδρομής από την οδό Χαλκίδος μέχρι το άλσος και το ΒΙΟΠΑ Προμπονά.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία