Φύλλο Νο 443 (9 Οκτώβρη 2019)

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει συστηματικά μια αυταρχική επίθεση ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας τουρκικής εισβολής στη Συρία, που –ανάλογα με την ένταση και την έκτασή της– μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές κι αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Το μέγεθος και η έκταση που έχει πάρει το μαθητικό οικολογικό κίνημα διεθνώς, έχει φέρει την Γκρέτα Τούνμπεργκ –ως σύμβολό του– στο επίκεντρο ενός μεγάλου επικοινωνιακού παιχνιδιού μεταξύ «φίλων» (;) και εχθρών. Από την μια πολιτικοί ηγέτες ή θεσμοί που επιχειρούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους, καλώντας την Γκρέτα να μιλήσει σε φόρα και από την άλλη μια τεράστια καμπάνια συκοφάντησης που ξεπερνά κάθε όριο χυδαιότητας και εμπάθειας.

Σ ε μαζική κινητοποίηση, που θα εκφράζει μια μεγάλη κραυγή διαμαρτυρίας, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Στις 3 Νοεμβρίου 2019 πρόκειται να γίνουν οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ενός από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς φορείς της χώρας, για την ανάδειξη των κεντρικών και περιφερειακών οργάνων διοίκησής του.

Η  νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με κατηργημένο το πανεπιστημιακό άσυλο και με τη νέα Υπουργό Παιδείας να σχεδιάζει σκληρές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις ενάντια στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Η  νέα ταινία του κατ’ εξοχήν πολιτικού κινηματογραφιστή Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο» αναφέρεται στην περίοδο από την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015 έως το δημοψήφισμα του Ιούλη της ίδιας χρονιάς. Βάση του σεναρίου αποτέλεσε το ομότιτλο βιβλίο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Η διαδικασία των απολογιών στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχει μπει στην τελική της ευθεία. Μέσα στον Οκτώβριο απολογούνται όλοι οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ως τις 8 Οκτώβρη είχαν ήδη απολογηθεί 3 βουλευτές και στο διάστημα 9-23 Οκτώβρη θα παρελάσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου όλα τα μεγάλα καθάρματα (Κασσιδιάρης, Λαγός, Παππάς, Παναγιώταρος κλπ). Με την πυκνότητα των δικάσιμων και αν επιτευχθεί ο στόχος για δύο απολογίες σε κάθε δικάσιμο, κάπου στις 23 υπολογίζεται να έρθει η ώρα της απολογίας Μιχαλολιάκου, που αναμένεται να παρακάμψει την αλφαβητική σειρά και να μιλήσει τελευταίος. Μετά τις απολογίες των αναλώσιμων «πολεμιστών του τίποτα», αλλά και «μεσαίων» στελεχών όπως η αλήστου μνήμης Σκορδέλη του Άγιου Παντελεήμονα, η πολιτική σημασία της δίκης κορυφώνεται αυτές τις μέρες…

Εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν εμφανίστηκαν ξανά στο Εκουαδόρ, όταν απεργοί και διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους, ύψωσαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής.

Για άλλη μια φορά η «πορτογαλική εξαίρεση» έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα σχολιάζεται από παντού σαν η Πορτογαλία «να ζει σε μια άλλη ήπειρο» (απουσία ακροδεξιάς και ισχυροποίηση της σοσιαλδημοκρατίας).

Ηνωμένο Βασίλειο:
Η πρόταση Τζόνσον προς την ΕΕ για συμφωνημένο Brexit απορρίφθηκε από την ΕΕ ακόμα και ως «βάση συζήτησης», ζητώντας σημαντικές αλλαγές και διευκρινίσεις. Στο μεταξύ η κυβέρνηση Τζόνσον έχει καταθέσει έγγραφο σε δικαστήριο, όπου δηλώνει ότι θα ζητήσει παράταση του Brexit, αν δεν υπάρξει συμφωνία, την ώρα που ο ίδιος ο Τζόνσον δηλώνει και πάλι δημόσια ότι «στις 31 φεύγουμε, με ή χωρίς συμφωνία». Οι Εργατικοί επιμένουν ότι οι εκλογές είναι η λύση, αλλά δεν τις ζητάνε ακόμα. Ενώ οι Φιλελεύθεροι αναζητούν «μεταβατική κυβέρνηση» που θα σταματήσει το Brexit, αλλά στελέχη αυτού του φανατικά ευρωπαϊστικού κόμματος δηλώνουν «χίλιες φορές άτακτη Έξοδο, παρά Κόρμπιν πρωθυπουργό». Στο μεταξύ έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση ως τώρα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας. Αυτά…