Φύλλο Νο 443 (9 Οκτώβρη 2019)

Της σύνταξης...

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζει συστηματικά μια αυταρχική επίθεση ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Ροζάβα αντιμέτωπη με τουρκική επίθεση

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας τουρκικής εισβολής στη Συρία, που –ανάλογα με την ένταση και την έκτασή της– μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές κι αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Παιχνίδια με τη φωτιά σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο

Η επίσκεψη Πομπέο και η νέα Αμυντική Συμφωνία

Να σταματήσουμε τον ρατσιστικό κατήφορο κυβέρνησης-ΕΕ!

Το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί μια ανοιχτή πληγή.

Λένε ότι... η Γκρέτα Τούνμπεργκ παίζει «ύποπτο» ρόλο

Το μέγεθος και η έκταση που έχει πάρει το μαθητικό οικολογικό κίνημα διεθνώς, έχει φέρει την Γκρέτα Τούνμπεργκ –ως σύμβολό του– στο επίκεντρο ενός μεγάλου επικοινωνιακού παιχνιδιού μεταξύ «φίλων» (;) και εχθρών. Από την μια πολιτικοί ηγέτες ή θεσμοί που επιχειρούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους, καλώντας την Γκρέτα να μιλήσει σε φόρα και από την άλλη μια τεράστια καμπάνια συκοφάντησης που ξεπερνά κάθε όριο χυδαιότητας και εμπάθειας.

Όχι στην απαξίωση του ΚΕΘΕΑ

Σ ε μαζική κινητοποίηση, που θα εκφράζει μια μεγάλη κραυγή διαμαρτυρίας, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) την Τετάρτη 9 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Η Αριστερά στις εκλογές του ΤΕΕ

Στις 3 Νοεμβρίου 2019 πρόκειται να γίνουν οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ενός από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς φορείς της χώρας, για την ανάδειξη των κεντρικών και περιφερειακών οργάνων διοίκησής του.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Απεργίες στη ΝΟΚΙΑ στις 9 και 23/10

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά.

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού

Στις 4 του Οκτώβρη έγιναν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, αλλά και φοιτητών, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Εκπαιδευτικού.

Φωνή χιλιάδων μαθητών απέναντι στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις

Τ ο άρθρο αυτό γράφεται μόλις μερικές μέρες μετά από τις διαδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που έγιναν ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Να σταματήσουμε τις εξορύξεις με όποιον τρόπο χρειαστεί

Κυρώθηκαν από τη Βουλή οι συμβάσεις για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων

Νέα από τις δημοτικές κινήσεις

Νέα από τις δημοτικές κινήσεις

Τα πρώτα φοιτητικά «σκιρτήματα» ενάντια στην κυβέρνηση

Ενάντια σε κατάργηση ασύλου, υποχρηματοδότηση, εξίσωση πτυχίων κολλεγίων-ΑΕΙ

«Φοιτητές/τριες Ενάντια στο Σύστημα»: Να αμφισβητήσουμε την «κανονικότητά» τους

Η  νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά με κατηργημένο το πανεπιστημιακό άσυλο και με τη νέα Υπουργό Παιδείας να σχεδιάζει σκληρές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις ενάντια στο δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο.

Καρικατούρες στο δωμάτιο

Η  νέα ταινία του κατ’ εξοχήν πολιτικού κινηματογραφιστή Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στο δωμάτιο» αναφέρεται στην περίοδο από την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015 έως το δημοψήφισμα του Ιούλη της ίδιας χρονιάς. Βάση του σεναρίου αποτέλεσε το ομότιτλο βιβλίο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στον σύγχρονο καπιταλισμό

Από την εισαγωγή του βιβλίου, ολόκληρο στο Rproject.gr

Μικρά Αντιρατσιστικά

Η διαδικασία των απολογιών στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχει μπει στην τελική της ευθεία. Μέσα στον Οκτώβριο απολογούνται όλοι οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Ως τις 8 Οκτώβρη είχαν ήδη απολογηθεί 3 βουλευτές και στο διάστημα 9-23 Οκτώβρη θα παρελάσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου όλα τα μεγάλα καθάρματα (Κασσιδιάρης, Λαγός, Παππάς, Παναγιώταρος κλπ). Με την πυκνότητα των δικάσιμων και αν επιτευχθεί ο στόχος για δύο απολογίες σε κάθε δικάσιμο, κάπου στις 23 υπολογίζεται να έρθει η ώρα της απολογίας Μιχαλολιάκου, που αναμένεται να παρακάμψει την αλφαβητική σειρά και να μιλήσει τελευταίος. Μετά τις απολογίες των αναλώσιμων «πολεμιστών του τίποτα», αλλά και «μεσαίων» στελεχών όπως η αλήστου μνήμης Σκορδέλη του Άγιου Παντελεήμονα, η πολιτική σημασία της δίκης κορυφώνεται αυτές τις μέρες…

Εξέγερση στο Εκουαδόρ

Εικόνες από το πρόσφατο παρελθόν εμφανίστηκαν ξανά στο Εκουαδόρ, όταν απεργοί και διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους, ύψωσαν οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής.

Το φαινόμενο της «πορτογαλικής εξαίρεσης»

Για άλλη μια φορά η «πορτογαλική εξαίρεση» έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα σχολιάζεται από παντού σαν η Πορτογαλία «να ζει σε μια άλλη ήπειρο» (απουσία ακροδεξιάς και ισχυροποίηση της σοσιαλδημοκρατίας).

Και όμως γυρίζει

Ηνωμένο Βασίλειο: Η πρόταση Τζόνσον προς την ΕΕ για συμφωνημένο Brexit απορρίφθηκε από την ΕΕ ακόμα και ως «βάση συζήτησης», ζητώντας σημαντικές αλλαγές και διευκρινίσεις. Στο μεταξύ η κυβέρνηση Τζόνσον έχει καταθέσει έγγραφο σε δικαστήριο, όπου δηλώνει ότι θα ζητήσει παράταση του Brexit, αν δεν υπάρξει συμφωνία, την ώρα που ο ίδιος ο Τζόνσον δηλώνει και πάλι δημόσια ότι «στις 31 φεύγουμε, με ή χωρίς συμφωνία». Οι Εργατικοί επιμένουν ότι οι εκλογές είναι η λύση, αλλά δεν τις ζητάνε ακόμα. Ενώ οι Φιλελεύθεροι αναζητούν «μεταβατική κυβέρνηση» που θα σταματήσει το Brexit, αλλά στελέχη αυτού του φανατικά ευρωπαϊστικού κόμματος δηλώνουν «χίλιες φορές άτακτη Έξοδο, παρά Κόρμπιν πρωθυπουργό». Στο μεταξύ έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση ως τώρα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας. Αυτά…

Να σταματήσουμε την αντεργατική επίθεση

Προϋπολογισμός, ιδιωτικοποιήσεις, ασφαλιστικό