Απεργίες στη ΝΟΚΙΑ στις 9 και 23/10

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιώργος Χριστοφόρου

Β ρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα συνεχίζεται ακόμα πιο δυναμικά. Ξεκινώντας από τα πρώτα μνημόνια, περνώντας μέσα από το συμβιβασμό του ΣΥΡΙΖΑ, εδραιώνοντας την κυριαρχία του, το σύστημα κατέληξε (κατέληξε;) στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ που, ξεπερνώντας τα όποια επικοινωνιακά «κόμπλεξ» των προηγούμενων κυβερνήσεων, καταθέτει απανωτά χτυπήματα στο συνδικαλισμό και τα εργατικά δικαιώματα με ένα νομοσχέδιο που το βαφτίζει «αναπτυξιακό». 
Η ανάπτυξη, που χρόνια ονειρεύεται η άρχουσα τάξη, ο ΣΕΒ και η νεοφιλελεύθερη σχολή των δανειστών, περνάει μέσα από την περαιτέρω υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων, από τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, από το φακέλωμα των συνδικαλιστών με πρόσχημα την εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος, στο οποίο πια παρεμβαίνει επίσημα το κράτος, με θέσπιση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών με πρόθεση να αποδυναμώσει την άμεση ανταλλαγή απόψεων, απονευρώνοντας τα σωματεία. Και όλα αυτά τη στιγμή που ήδη κυριαρχούν η επισφαλής εργασία και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι ΣΣΕ γίνονται όλο και λιγότερες, ενώ ταυτόχρονα το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε ένα τέλμα μετά από παθογένειες ετών, με ευθύνη των μεγάλων συνδικαλιστικών παρατάξεων.
Η πρόσφατη απεργία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24/9 ήταν ελπιδοφόρα και από άποψη συμμετοχής και δυναμικής (συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια), αλλά κυρίως επειδή για πρώτη φορά έγινε γενική απεργία ενάντια στη θέληση και παρά τον πόλεμο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), που προσπάθησε να την σαμποτάρει αντιπροτείνοντας τις 2/10.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και γενικευμένης επίθεσης στον κόσμο της εργασίας, το σωματείο της ΝΟΚΙΑ Ελλάδος βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερο κύμα απολύσεων στην εταιρία στην Ελλάδα. Και αυτό την ώρα που βρίσκεται ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια σε αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ, απαιτώντας ελάχιστα όρια αποδοχών προς όλους και οικογενειακά επιδόματα. 
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του σωματείου, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, 60 εργαζόμενοι/ες της ΝΟΚΙΑ βρίσκονται υπό την απειλή απόλυσης, με ορίζοντα τις 31 Δεκεμβρίου 2019, αν δεν βρουν εργασία σε άλλα τμήματα της εταιρίας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο για τουλάχιστον 40 από αυτούς/ες. Η πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι με πολλά χρόνια στην εταιρία και με οικογένειες, οι οποίοι και οι οποίες καλούνται να αναζητήσουν εργασία εκτός της εταιρίας ή και κάποιοι να αποδεχτούν προτάσεις για μετανάστευση σε άλλες χώρες, όπου δραστηριοποιείται η ΝΟΚΙΑ, αφού το τμήμα τους και η δουλειά τους μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.
Το σωματείο της ΝΟΚΙΑ αποφάσισε με μαζική γενική συνέλευση την πραγματοποίηση δύο επιχειρησιακών απεργιών για την Τετάρτη 9/10 και για την Τετάρτη 23/10, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα για απορρόφηση των εργαζομένων σε άλλα τμήματα της ΝΟΚΙΑ Ελλάδος και για υπογραφή ΣΣΕ. Πρόκειται για αγώνα που διεξάγει ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο, που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, και σε συντονισμό με σωματεία και συλλογικότητες με οδηγό την περσινή διακλαδική απεργία την 1η Νοεμβρίου.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία