Νέα από τις δημοτικές κινήσεις

Νέα από τις δημοτικές κινήσεις

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Εκδήλωση για την κατοικία στην Κυψέλη
Η δημοτική κίνηση «Aνυπότακτη Αθήνα» θα πραγματοποιήσει ανοιχτή εκδήλωση, με θέμα την κατοικία, το ερχόμενο Σάββατο 9 Νοέμβρη, στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη.
Σε μια περιοχή με σημαντικά προβλήματα λόγω βραχυχρόνιων μισθώσεων και γενικότερου «εξευγενισμού» σε σημαντικά τμήματά της, ο στόχος μας είναι να ανοίξουμε συνολικά τη συζήτηση, εξετάζοντας όλες τις σχετικές πτυχές. Δηλαδή airbnb, πλειστηριασμοί, αστεγία, φοιτητική στέγη και γενικότερα την απουσία οποιασδήποτε κρατικής πολιτικής και τις συνεπαγόμενες επιπτώσεις στις ζωές των κατοίκων.
Σε μαζικότατη εξόρμηση προπαγάνδισης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή 1 Νοέμβρη, συναντήσαμε πλήθος κατοίκων που μοιράζονταν αντίστοιχους προβληματισμούς, οπότε η σχετική συζήτηση κρίνεται αναγκαία. Στόχος μας είναι μέσα από αντίστοιχες παρεμβάσεις να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός διεκδικητικού προς το κράτος κινήματος πολιτών, με στόχο να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα και μέσα από τον αγώνα να συγκροτηθούν τοπικές συλλογικότητες.
Σε αντίστοιχο βηματισμό, στην τελευταία συνέλευσή μας το περασμένο Σάββατο εξετάσαμε συνολικά την επιθετική πολιτική της δημοτικής αρχής ως προς τα αντίστοιχα ζητήματα, με εμβληματική την πρωτοβουλία «υιοθέτησε την πόλη», την οποία αναμένεται να εκκινήσουν τα Χριστούγεννα. Εκτιμούμε πως αυτή η προσπάθεια του δημάρχου θα διαμορφώσει ένα ακόμα πιο κατατμημένο, ιδιωτικοποιημένο και αποξενωμένο από τους δημότες πλαίσιο, το οποίο βάζουμε ως κεντρικό στόχο να αποδομήσουμε στο επόμενο διάστημα.
Η «Ανυπότακτη Αθήνα», απέναντι στα σχέδια τους, συνεχίζει την πορεία της επιμένοντας στους συλλογικούς αγώνες.

Κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής
Με μαζική κινητοποίηση των κατοίκων από την περιοχή Τσακό της Αγίας Παρασκευής διεξήχθη το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης την Τετάρτη 30 Οκτώβρη. Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μετά από κινητοποίηση που καλέστηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων της Αγίας Παρασκευής, το Σύλλογο Γυναικών και άλλους συλλόγους της πόλης.
Η κινητοποίηση στηρίχθηκε από τις δημοτικές παρατάξεις της Αριστεράς στην πόλη Φυσάει Κόντρα και Λαϊκή Συσπείρωση. Βασικό αίτημα των κατοίκων και των δημοτικών παρατάξεων, που εκφράστηκε και με το τελικά ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, είναι να αγοραστούν άμεσα από το δήμο το οικόπεδο και το κτίσμα που στέγαζε τα ιδιωτικά σχολεία του Μακρή στο Τσακό της Αγίας Παρασκευής και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως σχολείο από το κράτος.
Οι χώροι αυτοί, εκτός από το δήμο, διεκδικούνται και από τους κληρονόμους του Μακρή, ενώ οι κάτοικοι απαιτούν να λειτουργήσει εκεί δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Η αγορά αυτή θα βοηθήσει να αποσυμφορηθούν οι τάξεις από τα υπάρχοντα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τάξεις με υπεράριθμους μαθητές, με αποτέλεσμα να μη γίνεται ποιοτική διδασκαλία από τους δασκάλους, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους.

Έμπνευση από τους αγώνες του λαού της Χιλής
Με αφορμή την εξέγερση του Χιλιάνικου λαού ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, το Στέκι Ανυπότακτη Πόλη θα πραγματοποιήσει προβολή της ταινίας «ΝΟ» στο χώρο του στεκιού στου Ζωγράφου (Ιάσωνα Μαράτου 17). Η προβολή θα γίνει την Παρασκευή 8 Νοέμβρη και θα ξεκινήσει στις 8.30μμ.
Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία που δείχνει τι συνέβη πριν 31 χρόνια, το 1988, όταν ο δικτάτορας Augusto Pinochet αποφάσισε να δείξει ένα δήθεν πιο δημοκρατικό πρόσωπο, εξαγγέλλοντας δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή του στην εξουσία. Τότε, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έπεισαν έναν νέο τολμηρό διαφημιστικό στέλεχος να διευθύνει την εκστρατεία τους. Με περιορισμένους πόρους και υπό συνεχή έλεγχο των μυστικών αστυνομικών του καθεστώτος, η ομάδα υιοθέτησε ένα τολμηρό σχέδιο για να κερδίσουν τις εκλογές και να απελευθερώσουν τη χώρα τους από την καταπίεση. Πρόκειται για το δημοψήφισμα το οποίο κέρδισαν, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η πτώση του Πινοσέτ. Είναι η τρίτη ταινία του σκηνοθέτη Πάμπλο Λαρέν για τη δικτατορία στη χώρα του και από πολλούς θεωρείται η καλύτερη, καθώς παίρνει μια ιστορία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και αφηγείται με λεπτομέρειες το παρασκήνιο της διαδικασίας της ήττας του Πινοσέτ, αναδεικνύοντας την πτυχή της προπαγάνδας που ο καπιταλισμός προσπαθεί να μας ταΐσει καθημερινά.

Η Μονή Λαμίας καταπατά το μισό Περιστέρι
Απαιτείται αγώνας για την υπεράσπιση του Ποικίλου Όρους

Από την Τρίτη 5 Νοέμβρη στο εφετείο συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους δήμους Περιστερίου και Πετρούπολης και τον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας (γνωστό ως Μονή Λαμίας) και από άλλους ιδιώτες. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Περιστέρι και συνολικά η Δυτική Αθήνα και αφορά τις καταπατήσεις-διεκδικήσεις χιλιάδων στρεμμάτων. Αφορά 34 πλατείες στο βόρειο Περιστέρι (Χρυσούπολη κυρίως) και πρόκειται για χώρους δομημένους, σχολεία και παιδικές χαρές.
Κύρια επιδίωξη εκκλησίας και ιδιωτών, όπως ανέδειξε με ανακοίνωσή της η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου, είναι η καταστρατήγηση του δημόσιου-δασικού χαρακτήρα της περιοχής, η ιδιοποίησή της, η οικοπεδοποίησή της και τελικά η οικοδόμησή της. Πολλοί κάτοικοι του Περιστερίου είχαν πέσει θύματα των εκπροσώπων της Μονής, η οποία τους απέσπασε παράνομα χρήματα, για να μη δουν τα σπίτια τους και τα οικόπεδά τους να αλλάζουν σε μια μέρα κυριότητα, περνώντας στην κυριότητα της Μονής.
Για δεκαετίες οι «κληρονόμοι» πουλάνε οικόπεδα και έχουν πουλήσει πολλαπλάσια έκταση από αυτή που «κληρονόμησαν». Με παλαιότερη αγωγή η Μονή Λαμίας, διεκδικούσε μέχρι και 10.000 στρέμματα. Με το πόρισμα 64/1990 του τότε εισαγγελέα εφετών Αθηνών και μετέπειτα εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργίου Σανιδά αποδεικνυόταν ότι υπήρχε μεθόδευση συστηματική και χρησιμοποιήθηκαν όλα εκείνα τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι καταπατητές για να ιδιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις.
Η ιστορική απόφαση 7636/1996 του εφετείου Αθηνών έκρινε, σύμφωνα με το πόρισμα Σανιδά, την έκταση δημόσια και δασική. Όλες οι δικαστικές αποφάσεις και διοικητικές πράξεις που έπονται της απόφασης 7636/1996 όφειλαν να είχαν ευθυγραμμιστεί με αυτή, πράγμα που δεν έγινε. Στις τελευταίες δικαστικές διεκδικήσεις, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που αφορούσαν εκτάσεις σε Πετρούπολη και Περιστέρι «διαφόρων διεκδικητών», το ελληνικό δημόσιο δεν υπερασπίστηκε την περιουσία του!
Το ζήτημα δεν είναι νομικό, αλλά καθαρά πολιτικό. Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Περιστερίου θα προχωρήσει σε δράσεις ενημέρωσης του λαού του Περιστερίου, ώστε μαζί και με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς στην πόλη και τις αντίστοιχες της Πετρούπολης να διεκδικήσουμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίσει επιτέλους το Δημόσιο Δασικό χαρακτήρα της περιοχής του Ποικίλου Όρους. Απαιτούμε να χαρακτηριστούν οι αδόμητες εκτάσεις δασικές. Ούτε μισό μέτρο γης στους καταπατητές.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία