Φύλλο Νο 445 (6 Νοέμβρη 2019)

Της σύνταξης...

Αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις. Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ κατευθύνεται ολοφάνερα προς μια σημαντική επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων αντιμεταρρυθμίσεων.

Τελειώνει η περίοδος προετοιμασίας της πολιτικής Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «γκουρού» και κληρονόμος της πολιτικής που δίνει την απόλυτη προτεραιότητα στις νεοφιλελεύθερες αντιμεταρρυθμίσεις, επισκέφθηκε την Κίνα με διακηρυγμένο στόχο την προσέλκυση (όπως-όπως) επενδύσεων.

Κινητικότητα για το Κυπριακό: Μεταξύ «συνεννόησης», μαξιμαλισμού και διχοτόμησης

Η συζήτηση για «λύση» στο κυπριακό επιστρέφει. Στις 25 Νοέμβρη θα συναντηθούν «υπό την αιγίδα» του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο.

Συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο εργατικών κινητοποιήσεων

Η  επίθεση της ΝΔ στην εργατική τάξη όπως αναμενόταν συνεχίζεται.

Νέα από τις δημοτικές κινήσεις

Νέα από τις δημοτικές κινήσεις

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Κινητοποίηση στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας: Ανάγκη μαζικών προσλήψεων

Την Πέμπτη 7 Νοέμβρη στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στην πύλη του νοσοκομείου.

Πολυτεχνείο: Το τέλος της χούντας και η αρχή της μεταπολίτευσης

Κάθε χρόνο γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να δοθεί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου μια μεταλλαγμένη προσέγγιση και να θεωρηθεί ο εορτασμός του μια ακίνδυνη εθιμοτυπία.

Ξανά στους δρόμους οι μαθητές!

Αντίσταση στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές και την καταστολή

Νέα από τις σχολές

Νέα από τις σχολές

Το φοιτητικό κίνημα να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε δυναμικά

Απέναντι στην Κεραμέως, τα ΜΑΤ και τους ιδιώτες

Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι!

Ανάγκη συστηματικής αντιπαράθεσης με το ρατσιστικό νομοσχέδιο για το άσυλο και το δόγμα αποτροπής

Ο Τζόκερ, οι δημιουργοί του και το κοινό του

Η ταινία «Τζόκερ» είναι αναμφίβολα εντυπωσιακή. Η καλλιτεχνική της αξία ερμηνεύει εν μέρει την παγκόσμια επιτυχία της. Εδώ μας απασχολεί αν το «Τζόκερ» είναι μια «επικίνδυνη» ταινία. Ή πιο σωστά, τι είναι αυτό που τρόμαξε τις Αρχές στις ΗΠΑ και αναστάτωσε για το αν πρέπει να τη δει η νεολαία στην Ελλάδα, με αφορμή την εισβολή της αστυνομίας στον κινηματογράφο Αελλώ. Εκεί βρίσκεται το άλλο μέρος της εξήγησης της παγκόσμιας επιτυχίας της ταινίας.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Ομάδα φασιστοειδών κουκουλοφόρων επιτέθηκαν με μαχαίρι σε στέλεχος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον Γέρακα. Όπως καταγγέλλει το κόμμα, ούτε πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίθεση που δέχεται ο συγκεκριμένος σύντροφος, ούτε λείπουν τα στοιχεία γύρω από τη δράση της τοπικής φασιστικής ομάδας, η οποία είναι γνωστή στην περιοχή και για την οποία έχουν γίνει μηνύσεις και ονομαστικές καταγγελίες στο Αστυνομικό Τμήμα Γέρακα, αλλά παραμένει ανενόχλητη από τις Αρχές…

Κυκλοφορεί το ημερολόγιο της Επιτροπής Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου

Η Επιτροπή Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου προχωράει στην έκδοση του ημερολογίου της για το 2020.

Ισπανικές εκλογές με το καταλανικό ζήτημα ανοιχτό

Η Ισπανία οδεύει προς τη δεύτερη εκλογική ψηφοφορία μέσα σε εφτά μήνες.

Και όμως γυρίζει

Πορτογαλία: Μετά τις εκλογές, το ΚΚ Πορτογαλίας είχε ήδη αποφασίσει να μην επιδιώξει μια νέα συνεννόηση με τους Σοσιαλιστές και να κινείται «κατά περίπτωση» απέναντι στην κυβέρνηση Κόστα. Το Μπλόκο, που επιχείρησε μια γενικότερη συμφωνία στα πρότυπα της προηγούμενης κυβέρνησης, διαπίστωσε ότι ο Κόστα αισθάνεται ισχυροποιημένος κι άρα είναι πρόθυμος να προχωρήσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς «προνομιακές» σχέσεις με καμιά άλλη κοινοβουλευτική ομάδα. Οι προτάσεις του Μπλόκο για «βάθεμα κι επέκταση» των πολιτικών αντιστροφής της λιτότητας απορρίφτηκαν, οπότε και αυτό το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στράφηκε σε τακτική «κατά περίπτωση». Το νέο τοπίο στην Πορτογαλία θα έχει ενδιαφέρον ως προς τις πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι Σοσιαλιστές και τη σχέση τους με τη Δεξιά και τη ριζοσπαστική Αριστερά…

Εξέγερση ενάντια στην κληρονομιά του Πινοσέτ

«Ο νεοφιλελευθερισμός θα πεθάνει στη χώρα που γεννήθηκε!»

Ο Λίβανος εξεγείρεται

Η εξέγερση στο Λίβανο πήρε τη σκυτάλη από την Αλγερία και το Σουδάν, ενώ εξελίσσεται ταυτόχρονα με την πολυπληθή εξέγερση στο Ιράκ που συνεχίζει να μετρά νεκρούς, αλλά κλιμακώνει τη δράση της. Οι διαδηλωτές του Λιβάνου οδήγησαν τον πρωθυπουργό Χαρίρι να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων και τελικά να παραιτηθεί. Παρ’ όλα αυτά οι εξεγερμένοι παραμένουν στους δρόμους. Αναδημοσιεύουμε τμήματα σχετικού άρθρου του Ομάρ Χασάν, λιβανικής καταγωγής αγωνιστή, μέλους της σοσιαλιστικής οργάνωσης Socialist Alternative στην Αυστραλία, στην εφημερίδα «Red Flag». Τη μετάφραση έκανε η Στέλλα Μούσμουλα και ολόκληρο το άρθρο υπάρχει στο Rproject.gr