Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Εκλογές ΤΕΕ 2019: Σύμπλευση με τις επιταγές 
της κυβέρνησης

Των Θωμά Λεριά 
και Εύας Παπατζανή
 

Σ τις 3 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ενός από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς φορείς της χώρας, για την ανάδειξη των κεντρικών και περιφερειακών οργάνων διοίκησής του. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα για την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, όπως και στις εκλογές του 2016, πρώτη δύναμη καταγράφηκε η παράταξη της Δεξιάς «Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών» (ΔΚΜ), με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό και με ποσοστό 39,66% (ιδιαίτερα αυξημένο συγκριτικά με το 27,90% του 2016). Τμήμα της ανόδου της παράταξης της Δεξιάς οφείλεται στη στάση άλλων δεξιών και απολίτικων ανεξάρτητων παρατάξεων, που σε ποσοστό όλες μαζί ξεπερνούσαν το 10% και τώρα δεν κατέβηκαν στις εκλογές. Επίσης σε ένα μικρό τμήμα των μηχανικών μέτρησε και η αντίληψη να τα έχει καλά το ΤΕΕ με τη σημερινή κυβέρνηση. 
Η μη κάθοδος αυτών των παρατάξεων έδωσε ψήφους και στις υπόλοιπες δυνάμεις. Δεύτερη δύναμη ήρθε η «Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών» (ΔΗ.ΣΥ.Μ.), η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 15,11%, σημειώνοντας επίσης μια σχετική αύξηση συγκριτικά με το 13,38% που είχε συγκεντρώσει το 2016. Την τρίτη θέση στην εκλογική αναμέτρηση κατέλαβε η παράταξη «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων, φτάνοντας στο 9,20%. Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών» (παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) κατέλαβε την τέταρτη θέση με ποσοστό 7,53% έναντι του 6,09% που είχε συγκεντρώσει το 2016.
Η «Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση» (ΑΡ.ΑΓ.έ.Σ), η παράταξη που συγκροτήθηκε κατά το 2016 από συλλογικότητες της Αριστεράς μαζί με ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες, διατήρησε τα ποσοστά της στο 4,71%,  συγκεντρώνοντας 7 έδρες για την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (από το 4,97% το 2016). Για την Επιστημονική Επιτροπή των Αρχιτεκτόνων συγκέντρωσε 1 ακόμα έδρα, ενώ σε Επιστημονικές Επιτροπές όπου στηρίχθηκαν παρατάξεις από κοινού με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακόμα 4 έδρες. Παρά τις μεγαλύτερες δυνατότητες που υπήρχαν, η σημασία της διατήρησης των εκλογικών ποσοστών της ΑΡ.ΑΓ.έ.Σ. δεν είναι αμελητέα –αντίθετα υποδεικνύει την κρίσιμη αναγκαιότητα ύπαρξης ενωτικών ριζοσπαστικών σχημάτων ακόμα και στους πιο δύσκολους χώρους όπως αυτός του ΤΕΕ. 
Πιο συνολικά, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016 η συμμετοχή των ψηφισάντων ήταν σχετικά αυξημένη, αύξηση που όμως δεν ανατρέπει τη συνολική εικόνα μιας διευρυμένης αποχής, καθώς ψήφισαν συνολικά 32.236 από τα περίπου 107.633 μέλη του επιμελητηρίου. Η απαξίωση του φορέα, όπως διαφαίνεται από τα νούμερα αυτά, είναι χαρακτηριστική ειδικά για τις νεότερες γενιές συναδέλφων, που συχνά δεν εγγράφονται στα μητρώα, δεν αποκτούν άδεια άσκησης επαγγέλματος και συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών δεν φαίνεται ικανό να αλλάξει το δυσμενές αυτό τοπίο. Η σύμπλευση όλων των προηγούμενων χρόνων μεταξύ των παρατάξεων της Δεξιάς και του ΚΙΝΑΛ στα όργανα του ΤΕΕ πρόκειται να καθορίσει και την επόμενη περίοδο, ειδικά μετά την άνετη αυτοδυναμία του αθροίσματος των ΔΚΜ και ΔΗ.ΣΥ.Μ. στην Κεντρική Αντιπροσωπεία.
Τα αυξημένα ποσοστά της δεξιάς στο ΤΕΕ έρχονται μερικούς μήνες μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες η κυβέρνηση έχει δείξει την κατεύθυνση που σκοπεύει να ακολουθήσει: τη διάλυση της ΔΕΗ και τον διαμοιρασμό της πίτας στους ιδιώτες, την αδειοδότηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων όπως το Eλληνικό, την κατασκευή αιολικών πάρκων, τις εξαγγελίες για κατάργηση του ΦΠΑ στις οικοδομές κ.ο.κ., σε συνδυασμό με την αύξηση της κτηματομεσιτικής δραστηριότητας (τουλάχιστον στην Αθήνα), φαίνεται σε πολλούς συναδέλφους ότι «έρχονται δουλειές», γεγονός που εκφράστηκε αντιστοίχως στην κάλπη. Όμως αυτό το κλίμα ανάκαμψης δεν είναι δεδομένο ότι θα βελτιώσει τις συνθήκες της πλειοψηφίας των μηχανικών, που συνεχίζουν να δουλεύουν με εξοντωτικά ωράρια, εκείνων που δουλεύουν με μπλοκάκι και αποτελούν ένα ακόμα γρανάζι για την κερδοφορία των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Η σύμπλευση της ηγεσίας του ΤΕΕ με την κυβέρνηση της ΝΔ πρόκειται να διαλύσει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, ενώ η εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των κολεγίων θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των πτυχίων και κατά συνέπεια στην υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών. 
Το στοίχημα που βρίσκεται μπροστά στην παράταξη της ΑΡ.ΑΓ.έ.Σ. είναι πολλαπλό. Περιλαμβάνει από τη μία πλευρά το ξεμπρόστιασμα του ρόλου που η νέα ηγεσία του ΤΕΕ καλεί τους μηχανικούς να παίξουν στο βωμό της ανάπτυξης που οραματίζεται και από την άλλη πλευρά την παρουσία της παράταξης σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη από αυτές που θα έρθουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μηχανικών που πλήττονται, αλλά και τη διεκδίκηση μιας άλλου τύπου επαγγελματικής και εργασιακής προοπτικής που να μη βρίσκεται σε κόντρα με τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ανάγκες των λαϊκότερων κοινωνικών στρωμάτων. 

 

Άρση της μονιμότητας 
στη ΔΕΗ

Η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα σχέδιο μακράς διάρκειας του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού στην Ελλάδα. Ήταν στόχος καθορισμένος από την τελευταία δεκαετία του εικοστού αιώνα. 
Αυτό που πάντα σταματούσε τα σχέδια των κυβερνήσεων ήταν οι αγώνες των εργαζομένων της ΔΕΗ και η αντίδραση των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων της κοινωνίας που, παρά τη συνεχή προπαγάνδα από τα συστημικά ΜΜΕ για την αδυναμία του κράτους να λειτουργεί τη ΔΕΗ, καταλάβαιναν ότι η αλήθεια είναι διαφορετική. Καταλάβαιναν ότι θα πλήρωναν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα που γινόταν όλο και πιο αναγκαίο στην καθημερινότητά τους. Ώσπου εκλέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση που ερχόταν με προσδοκία να δείξει ένα άλλο μοντέλο λαϊκής διακυβέρνησης. Η διάψευση αυτής της ελπίδας, με τη μέθοδο μάλιστα ΤΙΝΑ, έχει τις συνέπειές της και στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς αυτές προβάλλονται σαν αναπόσπαστο τμήμα της δήθεν πετυχημένης συνταγής εξόδου από τα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ψευτοανάπτυξης, του νέου επικοινωνιακού δηλαδή τρόπου που έχει επιλέξει η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ για να επιβάλει τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική της.
Έτσι, μετά την ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ανεξέλεγκτη είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες, όσο η ΔΕΗ τους πουλάει πάμφθηνα το ρεύμα, μπορούν να υπνωτίζουν τον πολύ κόσμο ότι δίνουν αυτές φθηνό ρεύμα, τώρα έρχεται το νέο μοντέλο Χατζηδάκη, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οι πρώτοι που θα πληρώσουν το μάρμαρο αυτής της πολιτικής είναι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι της ΔΕΗ. Μετά την εφαρμογή του πετυχημένου πειράματος επί κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα, όπου πολλοί συμβασιούχοι της ΔΕΗ θεωρούνταν όχι ως εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, αλλά ως εργαζόμενοι σε ιδιωτική επιχείρηση, τώρα οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ «δεν θα έχουν μονιμότητα δημοσίου, αλλά συμβάσεις όπως υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα». Είναι ένα σχέδιο όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στην άρση της μονιμότητας τουλάχιστον για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ένα σχέδιο που πρέπει να μείνει στα χαρτιά με κοινό αγώνα των εργαζομένων σε όλες τις ΔΕΚΟ και στο δημόσιο.
Το μέτρο θα συμπληρωθεί με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και μετατάξεις στο δημόσιο των εργαζομένων στις λιγνιτικές μονάδες, που θα κλείσουν. Αν συνυπολογίσουμε ότι αντίστοιχο σχέδιο υπάρχει και για τη ΔΕΠΑ (με τη γνωστή από τον ΟΣΕ Χατζηδάκεια μέθοδο σπασίματος σε τρεις θυγατρικές επιχειρήσεις), η προσπάθεια να αλώσουν οι ιδιώτες το χώρο της ενέργειας θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ χρειάζεται να ξεσηκωθούν άμεσα. Να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους και να επιχειρήσουν να ενημερώσουν την κοινωνία για το τι πραγματικά σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις. Είναι ένα χρέος που πέφτει επίσης και στις πλάτες των οργανώσεων και των κομμάτων της Αριστεράς.

 

Αθώωσαν εργοδότη για χειροδικία σε εργαζόμενη!
Α θωώθηκε εργοδότης στην Κρήτη για χειροδικία εναντίον εργαζόμενης. Μια απόφαση σοκ καταγράφηκε στα δικαστικά χρονικά καθώς ενώ αθώωσε τον εργοδότη την ίδια ώρα δίκασε την εργαζόμενη για απειλή εναντίον του. Μια απόφαση που αφορά τα μεσαιωνικά κάτεργα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα κάτεργα που υπάρχουν με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων. Κάτεργα με εργοδότες πλήρως αποθρασυμένους από τους μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν την τελευταία δεκαετία.
Όπως καταγγέλλει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου (ΕΙΥΗ) η βιαιοπραγία του εργοδότη θεωρήθηκε πταίσμα και με βάστη τη νομοθεσία που ισχύει αυτά τα... πταίσματα παραγράφονται μετά την παρέλευση ενός έτους. Η “απειλή” όμως που έκρινε το δικαστήριο ότι υπήρξε από πλευράς της εργαζόμενης προς τον εργοδότη δεν θεωρήθηκε πταίσμα, με αποτέλεσμα ο θύτης να αφεθεί ελεύθερος και το θύμα να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών. Μάλιστα η εργαζόμενη είναι και συνδικαλίστρια μέλος του Δ.Σ. της ΕΙΥΗ, αλλά ούτε αυτό έπεισε τους δικαστές ότι οι γροθιές στο κεφάλι της μέσα στο γραφείο του επιθεωρητή εργασίας, που τον ακινητοποίησε τελικά, ήταν κάτι παραπάνω από πταίσμα!!!
Η εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία πρέπει να τσακιστεί από τους αγώνες των εργαζομένων και τα σωματεία οφείλουν πια να υπερασπιστούν μέχρι τέλους την ελευθερία συνδικαλιστικής δράσης όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών που 9 στις 10 φορές είναι τα θύματα αυτής της ασυδοσίας στον ιδιωτικό τομέα.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία