Με την «πετυχημένη» διαχείριση της πανδημίας, να οδηγεί από ρεκόρ σε ρεκόρ τoν αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων από covid, η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση υποχρεωτικής καραντίνας για ταξιδιώτες από το εξωτερικό, επιχειρώντας το «πιλοτικό» άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, πριν την επίσημη πρεμιέρα της σεζόν στις 15 Μαΐου.
Με το επιδημιολογικό φορτίο να παραμένει υψηλό, ταξιδιώτες από την ΕΕ, τη Μ. Βρετανία, την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τις ΗΠΑ, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δεν υπόκεινται πλέον σε καραντίνα, εάν αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή αν επιδείξουν αρνητικό τεστ. Ήδη, οι πρώτες «ασκήσεις υποδοχής» με οργανωμένα γκρουπ τουριστών στη Ρόδο, στην Κρήτη κ.α. είχαν ξεκινήσει στις αρχές Απρίλη, τη στιγμή που ισχύει ακόμα η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό για όσους ζουν στην Ελλάδα. Η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων, τελικά, θα αρθεί στις 15/5 μαζί με το επίσημο restart στον τουρισμό, κάνοντας έτσι πραγματικότητα το γνωστό αστείο: «να έρθουν οι τουρίστες να μας ελευθερώσουν»!
Και ενώ η μη ενίσχυση του ΕΣΥ έχει οδηγήσει στην τραγική εξέλιξη να επιλέγονται οι ασθενείς που θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην εφαρμογή του «πράσινου διαβατηρίου», πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το ψηφιακό πιστοποιητικό στην ΕΕ και παρά τις σοβαρές ενστάσεις του ΠΟΥ. Προφανώς, όταν πρόκειται για τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου και τις μεταφορικές εταιρίες, δεν χωρά κανένας δισταγμός. Με ευχολόγια για τον καλό καιρό και τα εμβόλια, ο Μητσοτάκης ανήγγειλε το τηλεοπτικό «τέλος» της πανδημίας, με βασικό σκοπό να μπουν μπροστά οι μηχανές της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας.
Παράλληλα, ο καθολικός εμβολιασμός επεκτείνεται και στα 85 συνολικά νησιά έως 15.000 κατοίκους, ώστε να γίνουν «covid free» προορισμοί πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Για τους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής, τους φυλακισμένους και τους πρόσφυγες που διαβιούν σε συνθήκες συνωστισμού, φυσικά δεν υπήρξε ανάλογη προτεραιότητα.
Εργαζόμενοι
Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό, συνεχίζουν τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους, για να επιστρέψουν όλοι/ες στη δουλειά, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με μέτρα προστασίας της υγείας τους. Πέρα από τις απολύσεις και την εντατικοποίηση της εργασίας τους, πολλοί από αυτούς βρίσκονται πάνω από ένα χρόνο σε αναστολή, χωρίς καν ένσημα, αφού η κρατική υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για όσους αμείβονται με τα ψίχουλα των 534 ευρώ, παραμένει υπόσχεση, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές του χώρου.
Ούτε λόγος βέβαια να πληρώσουν τα χρήματα αυτά οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι, οι μεγαλοξενοδόχοι και οι αλυσίδες εστίασης, που μέσα σε 8 χρόνια πλούτισαν από τον μόχθο των εργαζομένων, εισπράττοντας πάνω από 120 δισ. ευρώ. Ακόμα και το δύσκολο καλοκαίρι του 2020 οι τουριστικές εισπράξεις άγγιξαν τα 4,28 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, η ΣΣΕ συχνά γίνεται κουρελόχαρτο, όταν οι εκβιασμοί για δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας και οι απλήρωτες υπερωρίες, έχουν πάρει μαζικές διαστάσεις στον κλάδο.
Όπως και πέρυσι, το άνοιγμα του τουρισμού ετοιμάζεται χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των επισκεπτών, εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων. Τον ανεπαρκή αριθμό ελέγχων στις πύλες εισόδου, έρχεται να πλαισιώσουν φέτος τα self-tests, που από συμπληρωματικό μέτρο, έχουν αναδειχθεί από την κυβέρνηση σε «υπερόπλο», για να μη χρειαστεί φυσικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι εργοδότες και οι εφοπλιστές. Να γλιτώνεις από μισθούς, να γλιτώνεις από εισφορές, να γλιτώνεις για μοριακά τεστ, υποχρεωτικές απολυμάνσεις σε ξενοδοχεία, μέτρα ατομικής προστασίας, γιατί να μην θέλεις να είσαι αφεντικό στην Ελλάδα της κρίσης; «All you want is Greece», όπως λέει και η διαφημιστική καμπάνια του Θεοχάρη…
Ελλειπή μέτρα
Μετά την «ατομική ευθύνη» για πιθανή μόλυνση από covid, υπάρχει πλέον και ο αυτοέλεγχος με τα διαβόητα self-tests, που επιχειρείται να υποκαταστήσουν τη σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση. Ακόμα και αυτά όμως, για την ώρα αφορούν μόνο τους εργαζόμενους ορισμένων κλάδων (όπως η εστίαση και ο τουρισμός) και όχι τις μεγάλες επιχειρήσεις, γραφεία και μαζικούς εργασιακούς χώρους, όπου γίνεται πραγματικό «κορωνοπάρτι» με ελλιπή μέτρα υγιεινής, απόκρυψη κρουσμάτων, πρόωρα τεστ -αν υπάρξει θετικό κρούσμα-που όμως δεν ανιχνεύουν την πραγματική διασπορά.
Για τη «λύση» στο συνωστισμό στα ΜΜΜ, τα οποία χιλιάδες εργαζόμενοι χρησιμοποιούν καθημερινά για να πάνε στη δουλειά τους, «γελούν» ακόμα και τα αμαξοστάσια που στήθηκε το επικοινωνιακό σόου παρουσίασης 40 μεταχειρισμένων και με βλάβες λεωφορείων. Σαραβαλάκια χωρίς παράθυρα για επαρκή αερισμό της καμπίνας και μία είσοδο για το κοινό, τα οποία μισθώθηκαν πανάκριβα (2.500-2.800 ευρώ τον μήνα ανά όχημα). Και όλα αυτά, όταν 9 οδηγοί έχουν πεθάνει από κορωνοϊό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η προκλητική εξυπηρέτηση των απαιτήσεων μεγάλων και μικρών καπιταλιστών, ήταν και παραμένει το βασικό κριτήριο των κυβερνητικών μέτρων διαχείρισης της πανδημίας. Από τους κλινικάρχες και τα διαγνωστικά κέντρα, μέχρι τους tour operators και τους επιδοτούμενους εργοδότες, κάθε κυβερνητική απόφαση βάζει σε…τρίτη μοίρα τις ζωές των εργαζομένων και της νεολαίας.
Εμβληματικό παράδειγμα της κυβερνητικής πολιτικής που τα δίνει όλα για τις επιχειρήσεις είναι και οι προθέσεις της για το άνοιγμα του τουρισμού «όπως-όπως». Με την πλειοψηφία της κοινωνίας να στενάζει κάτω από τις οικονομικές δυσκολίες και τις απαγορεύσεις, με τη δημόσια υγεία σε μόνιμη απειλή, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μετράει αφίξεις τουριστών, όσο εμείς καθημερινά μετράμε τους νεκρούς της πολιτικής της.