Υπόθεση απαγωγής και παράδοσης του Μπολούτ Γιαϊλά στην Τουρκία

Η υπόθεση της απαγωγής του Μπολούτ Γιαϊλά στο κέντρο της Αθήνας και της μεταφοράς του μέσα σε 48 ώρες στην Τουρκία, όπου κρατείται εδώ και 20 μέρες, σόκαρε τον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.
Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεπέρασε τον εαυτό της. Ο Μπολούτ απήχθηκε μπροστά στα μάτια πολιτών από το κέντρο της Αθήνας, στην οδό Σόλωνος, και μάλιστα με αυτοκίνητο, του οποίου οι πινακίδες –που κατέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες– ανήκουν στην ΕΛ.ΑΣ.
 
Ο Μπουλούτ Γιαϊλά, 26 ετών είχε δραστηριοποιηθεί στην πατρίδα του στο φοιτητικό κίνημα, γεγονός που το πλήρωσε με 10 συλλήψεις και βασανιστήρια. Στην πορεία του μέχρι την Κωνσταντινούπολη, συμμετείχαν τρεις ομάδες απαγωγέων. Η πρώτη ομάδα μιλούσε ελληνικά, τον παρέδωσε σε μια δεύτερη ομάδα που μιλούσε ελληνικά και αγγλικά, αφού του φόρεσε μια μαύρη κουκούλα, για να μη βλέπει.
 
Αυτή η ομάδα, δύο ώρες μετά, τον κατέβασε και τον έσερνε σε χωράφια. Επιβιβάστηκαν ξανά σε αυτοκίνητο και αρκετές ώρες αργότερα ένιωσε να τον περνούν κάτω από σύρματα, προφανώς περνώντας τα σύνορα.
 
Λίγη ώρα μετά παρελήφθη από μια ομάδα που μιλούσε αγγλικά και τουρκικά και με άλλο αυτοκίνητο συνεχίστηκε η πορεία μέχρι να φτάσουν στο αστυνομικό τμήμα της Αδριανούπολης, όπου του αφαιρέθηκε η μαύρη κουκούλα και έγινε η σύλληψή του.
 
Έπειτα οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Αντιτρομοκρατικής στην Κωνσταντινούπολη. Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε πως τον συνέλαβε επί τουρκικού εδάφους, όπου περιφερόταν... μόνος του κοντά στην Αδριανούπολη.
 
Πρόκειται για την πρώτη παράδοση Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα στην Τουρκία, αφού ως τώρα κανένα ελληνικό δικαστήριο δεν τόλμησε να αποφασίσει την έκδοση πολιτικών προσφύγων, που καταζητούνται από την Τουρκία, με βάση εντάλματα σύλληψης που διαβιβάζονται στη συνέχεια στην Ελλάδα μέσω της Ιντερπόλ. Η ιστορία μυρίζει απαγωγές τύπου CIA και αποκαλύπτει συνεργασία αρκετών μυστικών υπηρεσιών.
 
Δεν πάει πολύς καιρός που ο Σαμαράς και ο Δένδιας επισκέφτηκαν την Τουρκία και συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους, με τους οποίους ανακοίνωσαν πως είχαν άψογη συνεργασία. Αμέσως μετά ο τουρκικός Τύπος ανακοίνωσε πως ο Σαμαράς συμφώνησε να κλείσει το κέντρο προσφύγων στο Λαύριο, όπου φιλοξενούνται Κούρδοι πρόσφυγες, και να εκδώσει καταζητούμενους από την Τουρκία αγωνιστές, με άγνωστα ανταλλάγματα. Τα αποτελέσματα είναι προφανή.
 
Για το κίνημα και την Αριστερά, η υπόθεση Γιαϊλά χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ως κεντρικό ζήτημα και να μη «χαθεί» στα πολλαπλά περιεχόμενα της επόμενης περιόδου. Άλλωστε αποτελεί την καλύτερη απόδειξη πως η εξέγερση στην Τουρκία είναι άρρηκτα συνδεμένη με το κίνημα ανατροπής του Σαμαρά στην Ελλάδα, ο οποίος βοηθά όσο μπορεί τον Ερντογάν να ξεμπερδέψει με ενοχλητικές εξεγέρσεις και αγωνιστές και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία