Το «Nuit Debout», το κίνημα που 5 χρόνια μετά το 2011 πήρε τη σκυτάλη από τις «πλατείες», δείχνει εξαιρετική αντοχή απέναντι στην πολιτική, ιδεολογική, αλλά και κατασταλτική σκλήρυνση της στάσης του γαλλικού κράτους.

Οι διαδηλώσεις των συνδικάτων στις 28 Απρίλη, την Πρωτομαγιά και στις 3 Μάη έδωσαν τον τόνο, ενώ συνεχίζονται οι πολύμορφες τοπικές δράσεις τόσο στο Παρίσι όσο και σε δεκάδες άλλες γαλλικές πόλεις. Περιμένοντας το επόμενο απεργιακό κάλεσμα του συντονιστικού των εργατικών συνομοσπονδιών, υπάρχει ήδη το επόμενο μεγάλο ραντεβού: Η 15η Μάη, που οι Γάλλοι ακτιβιστές προωθούν παγκόσμια, επιδιώκοντας να πάρει χαρακτήρα διεθνούς μέρας δράσης. 
Η αντοχή του κινήματος στη Γαλλία είναι ένα σημαντικό «καύσιμο» γι’ αυτή την κινητοποίηση. Όσο συνεχίζουν να έρχονται οι συγκλονιστικές εικόνες από τη Γαλλία, το κίνημά τους λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για όλους τους αγωνιστές στην Ευρώπη. Το δεύτερο «καύσιμο» είναι τα κοινά προβλήματα και οι κοινές αγωνίες που βοηθούν να βρει ανταπόκριση το διεθνές κάλεσμα.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί προγραμματιζόμενες συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις σε Αγγλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.α. Κάποιες πρώτες μικρές κινητοποιήσεις έχουν γίνει και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε ΗΠΑ και Καναδά. Η επιτυχία των κινητοποιήσεων μένει να φανεί, καθώς  κρίσιμο ρόλο παίζουν κινήματα με σχετικά πρόσφατη δράση, όπως στην Ισπανία (των Ιντιγνάδος) και τη Γερμανία (του Blockupy και των κινητοποιήσεων ενάντια στην TTIP).
Στις 7 και 8 Μάη έγινε διεθνές μάζεμα ακτιβιστών στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, για να ανταλλαγούν απόψεις, αγωνίες, εμπειρίες πάλης. 
Το ανανεωμένο κάλεσμα για τις 15 Μάη γράφει σχετικά:
«Ο πρώτος στόχος του Nuit Debout είναι να δημιουργήσει ένα χώρο όπου “ενώνονται οι αγώνες”. Ελπίζουμε αυτή η ένωση να ξεπεράσει τα όρια της Γαλλίας και να απλωθεί διεθνώς. Υπάρχουν πολλοί δεσμοί μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη: από την ανεργία ως την επιβολή της εξουσίας των αγορών, από την καταστροφή του περιβάλλοντος ως τον πόλεμο και την απαράδεκτη ανισότητα.   
Αντιδρώντας σε ένα σύστημα που στηρίζεται στον ανταγωνισμό και τον ατομικισμό, απαντάμε με αλληλεγγύη, συμμετοχική δημοκρατία και συλλογική δράση... Δεν μας ακούει, ούτε μας εκπροσωπεί το υπάρχον οικονομικό σύστημα.  
Μαζί ανακαταλαμβάνουμε το δημόσιο χώρο και την πολιτική, γιατί η πολιτική είναι υπόθεση όλων μας…
Είμαστε εδώ για να πάρουμε πίσω τις πόλεις μας, τους χώρους δουλειάς μας, τις ζωές μας… 
Στις 15 Μάη, ξεσηκωνόμαστε μαζί για μια παγκόσμια μέρα δράσης». 
Στην Ελλάδα της πάλης ενάντια στα μνημόνια, εδώ και αρκετές μέρες υπάρχει ανταπόκριση στο κάλεσμα για τις 15 Μάη. Έγινε γρήγορα «καλοδεχούμενο» από πολλούς αγωνιστές, σε μια συγκυρία όπου αναζητούμε την αναγκαία κινηματική απάντηση. Πλέον αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Μεσολάβησε το τριήμερο κινητοποιήσεων ενάντια σε φορολογικό-ασφαλιστικό, που πρέπει επειγόντως να βρει συνέχεια, αλλά και κλιμάκωση. Η 15 Μάη έρχεται πλέον ως μια καλή ευκαιρία να «ανανεώσουμε το ραντεβού» στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και στις πλατείες των άλλων πόλεων, να κρατηθεί η συνέχεια και να μη λήξει η αναμέτρηση με την κυβέρνηση άδοξα, όπως στον προηγούμενο κύκλο κινητοποιήσεων το Γενάρη-Φλεβάρη. 
Η επιτυχία της «15Μ» μπορεί να είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι. Πέντε χρόνια πριν, μια αντίστοιχη δράση «έκοψε το γόρδιο δεσμό», βγάζοντας ένα πλατύ δυναμικό στους δρόμους, συμπαρασύροντας στη διαδρομή και το συνδικαλιστικό κίνημα. Σε αυτό το στόχο πρέπει να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις προς την «15Μ» και μετά, με τη συσσωρευμένη εμπειρία της «άγριας» διετίας 2010-2012.