κίνημα

Extinction Rebellion: Ένα οικολογικό κίνημα ριζοσπαστικής δράσης

Η οικολογική αφύπνιση αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ρεύματα, κινήματα, ιδέες, ακτιβισμοί φέρνουν τα πάνω κάτω σε μεγάλα αστικά κέντρα και όχι μόνο, σε όλο τον πλανήτη.

Συνέλευση 8ης Μάρτη: Μαζικό φεμινιστικό κίνημα συνδεδεμένο με τους ταξικούς αγώνες

Σ ε συνέχεια των πρώτων διεργασιών της Συνέλευσης 8ης Μάρτη, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 7.30μμ ανοιχτή συνέλευση στο κτίριο της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας).

Φωνή χιλιάδων μαθητών απέναντι στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις

Τ ο άρθρο αυτό γράφεται μόλις μερικές μέρες μετά από τις διαδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που έγιναν ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Να σταματήσουμε τις εξορύξεις με όποιον τρόπο χρειαστεί

Κυρώθηκαν από τη Βουλή οι συμβάσεις για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων

Περιβάλλον: ένα παγκόσμιο κίνημα γεννιέται

Ένα νέο, δυναμικό και ριζοσπαστικό κίνημα ξεπροβάλλει στην παγκόσμια αρένα.

Το μαθητικό κίνημα απέναντι στην οικολογική καταστροφή!

Ο  αντίκτυπος του διεθνούς κινήματος ενάντια στην κλιματική αλλαγή φαίνεται πως σιγά σιγά φτάνει και στην Ελλάδα.

Συνέλευση 8η Μάρτη: Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σ τις 16 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Συνέλευσης 8ης Μάρτη μετά το καλοκαίρι. Εργαζόμενες, φοιτήτριες, άνεργες, γυναίκες που εργάζονται στο σπίτι, συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε τη φετινή καμπάνια που θα μας οδηγήσει στη φεμινιστική απεργία.

Η κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν θα περάσει

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταστήσει σαφές ότι θα κυβερνήσει με το δόγμα «νόμος και τάξη» και έχει προχωρήσει σε μια σειρά από κινήσεις που το αποδεικνύουν: προσλήψεις αστυνομικών, πρόθεση επανασύστασης της ομάδας ΔΕΛΤΑ, σύνδεση των δημόσιων οργανισμών με την ΕΥΠ, εκκενώσεις καταλήψεων προσφύγων κάθε βδομάδα με πρόσχημα τα ναρκωτικά, αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κυβέρνηση στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα, προς όποιους/ες θέλουν να οικοδομήσουν την πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση απέναντι στις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, ότι η αντιμετώπιση θα είναι αυταρχική, επιχειρώντας να τρομοκρατήσει.

Να μπλοκάρουμε τις εξορύξεις

Ενάντια στα περιβαλλοντοκτόνα αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης

Μαζική αντίσταση στην κρατική καταστολή

«Ασφάλεια» εναντίον δημοκρατικών δικαιωμάτων

Μαθητικός ξεσηκωμός για το περιβάλλον

Διεθνείς κινητοποιήσεις από τις 20-27 Σεπτέμβρη

Ένα νέο κίνημα ξεπροβάλλει

Σε μια περίοδο που χτυπάνε πολλά περιβαλλοντικά καμπανάκια, το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκε ο Αμαζόνιος ήταν εκκωφαντική καμπάνα.

Για τη Συνέλευση 8ης Μάρτη

Στις 15 Ιούλη συνεδρίασε η Συνέλευση 8ης Μάρτη, εκτιμώντας τις μέχρι στιγμής δράσεις της και συζητώντας τα επόμενα βήματα που θα αποφασιστούν οριστικά στην επόμενη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτέμβρη.

Οι διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και οι υποχωρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Πραγματοποιήθηκε στις 23, 24/6 το αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από το Στόουνγολ

Κινητοποίηση στο ΤΕΕ ενάντια στις εξορύξεις!

Μια εκδήλωση με ιδιαίτερο συμβολισμό και πολιτική σημασία πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) την Τρίτη 18/6.

Μεγάλη επιτυχία της φεμινιστικής απεργίας στην Ελβετία

«Η ισότητα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση»

Ένα παγκόσμιο κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Η  κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας.

Για μια ριζοσπαστική παρέμβαση στο Pride

Πενήντα χρόνια μετά την εξέγερση του Στόουνγολ –τη στιγμή γέννησης του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος, το φετινό Pride γίνεται με τίτλο «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία».

Πανελλαδική κινητοποίηση για το άρθρο 336: Δυστυχώς, μπορούσαμε πολύ καλύτερα

Το Σάββατο 18 Μαΐου από τη Συνέλευση «Χωρίς ΣυΝΑΙνεση Είναι Βιασμός» πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Μέρα Δράσης ενάντια στην αλλαγή του άρθρου 336, με διαδηλώσεις στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Athens Pride 2019: «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία»

Φέτος το Athens Pride, που θα γίνει στις 8 Ιουνίου στο Σύνταγμα, έχει σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία». Πρόκειται για ένα σύνθημα με σαφή αναφορά στην ιστορία και στις διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά και στην επέτειο 50 χρόνων από την εξέγερση του Στόουνγουολ.

Η μάχη ενάντια στο σεξισμό συνεχίζεται

Γυναικοκτονίες στην Κύπρο, αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Συνεχίζουμε τις φεμινιστικές δράσεις

Είναι γεγονός ότι η φετινή 8η Μάρτη αποτέλεσε μια από τις πιο πετυχημένες φεμινιστικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων.

Χωρίς συναίνεση, είναι βιασμός

Να αλλάξει ο ορισμός στον Ποινικό Κώδικα

Διαδηλώνουμε και στη Θεσσαλονίκη

Η  αύξηση των γυναικοκτονιών, των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στους χώρους εργασίας και τις σχολές το τελευταίο διάστημα, η φτώχεια που εξαπλώνεται και η υποβάθμιση του κράτους πρόνοιας δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας.

Πάλη ενάντια στην έμφυλη βία

Πίσω από την κλειστή πόρτα ενός σπιτιού, σε κάποια γωνία ενός μπαρ ή σε πλήρως δημόσια θέα στο δρόμο, στο χώρο εργασίας, στη σχολή, στο σχολείο οι γυναίκες βιώνουν καθημερινά τη βία σε βάρος τους – ψυχολογική, λεκτική, σωματική. Βία που – συχνότερα από όσο μαθαίνουμε – μπορεί να φτάνει στην ίδια την αφαίρεση της ζωής του θύματος.

Εργασία και γυναικεία οπτική

Η γενική αφήγηση που αφορά την εργασία περιστρέφεται γύρω από το πως την βιώνουν οι άντρες. Έχουμε εκτενή πληροφόρηση για την καθημερινότητα των εργαζόμενων σε παραδοσιακά «αντρικά» επαγγέλματα, σε μικτούς χώρους εργασίας, στην ανεργία.

Οργανώνουμε την απεργία σε δουλειά και σπίτι

Ο ι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση που επανειλημμένα έχει γίνει μέσα από τις σελίδες τις εφημερίδας μας, ότι το γυναικείο κίνημα στην Ελλάδα την τελευταία διετία εμφανίζει μία διαρκώς διογκούμενη δυναμική και μαζικότητα.

Μια πραγματικά παγκόσμια κινητοποίηση

Α πό το 2016 μέχρι σήμερα το φεμινιστικό κίνημα παγκοσμίως έχει εμπλουτιστεί με έναν ακόμα εργαλείο μάχης: την φεμινιστική/γυναικεία απεργία.

Συνέλευση για τη συλλογική διοργάνωση κινητοποιήσεων

Η  άνοδος του γυναικείου κινήματος τα τελευταία χρόνια και η συνέχιση της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της βίας και της ανισότητας οδήγησε πολλές από εμάς σε μια σημαντική παραδοχή. Επειδή οι μάχες που έχουμε να δώσουμε είναι πολλές και ο αγώνας διαρκής, αν θέλουμε να νικήσουμε έχουμε χρέος να συνενώσουμε τις φωνές μας.

Πώς προετροιμάζεται η απεργία γυναικών στην Ισπανία

Με φαντασία, μαζικότητα και μαχητικότητα, χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρη την Ισπανία οργανώνουν καθημερινά τη γυναικεία-φεμινιστική απεργία για την 8η Μάρτη.

Μια, δύο, τρεις , πολλές γυναικείες απεργίες

Λ ίγες εβδομάδες απομένουν για τις διαδηλώσεις της 8ης Μάρτη σε όλο τον κόσμο.

Κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη: Μια νέα θετική πρωτοβουλία και μια πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί

Π ρόσφατα κυκλοφόρησαν δύο κείμενα που η χρονική σύμπτωση της κυκλοφορίας τους «φωτίζει» την ανάγκη και τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στην Ελλάδα ένα κίνημα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που θα μπορεί να προχωρήσει τη δράση του πέρα από την (πάντα αναγκαία αλλά όχι επαρκή πλέον) οργάνωση διαδηλώσεων «απάντησης» κάθε φορά που το Ισραήλ διαπράττει ένα νέο έγκλημα μεγάλης κλίμακας.

Για ένα μαζικό, ριζοσπαστικό, γυναικείο κίνημα

Φ έτος επιχειρούμε να οργανώσουμε στις 8 Μάρτη κινητοποιήσεις μαζικές, ευρείας απεύθυνσης, για να ακουστούν όλες οι γυναίκες που καταπιέζονται, που τις εκμεταλλεύονται, που ασφυκτιούν, που δέχονται βία αβοήθητες. Για να μη μείνει καμιά «κρυμμένη» και μόνη με τα προβλήματά της.

Το γυναικείο κίνημα απέναντι στο σεξισμό και την κρατική αδιαφορία

Λ ίγες εβδομάδες μετά την δημοσιοποίηση της δολοφονίας της Ελένης στη Ρόδο και μέσα στις πρώτες μέρες του ’19 μία ακόμα γυναικοκτονία έγινε γνωστή, αυτή τη φορά στην Κέρκυρα.

Η δολοφονία της Ελένης, η έμφυλη βία και η μάχη ενάντια στο σεξισμό

Στις 28 Νοεμβρίου βρέθηκε δολοφονημένη στη Ρόδο μια νεαρή γυναίκα. Και επειδή όλες μας έχουμε όνομα, στη Ρόδο δολοφονήθηκε η Ελένη.

25 Νοέμβρη: Διαδηλώσεις ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Ελπιδοφόρα η κινητοποίηση στην Αθήνα

Δικαιοσύνη για τον Ζακ Κωστόπουλο/ Zackie Oh

Π ολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο 1/12 από την συμβολή Αλεξάνδρας και Κηφισίας μέχρι τη ΓΑΔΑ και έπειτα προς το σημείο δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, στην οδό Γλάδστωνος.

25 Νοέμβρη: Παγκόσμια μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Παλεύουμε ενάντια σε βία, εκμετάλλευση, καταπίεση και σεξισμό

Για μια ενωτική φεμινιστική πρωτοβουλία

Τα τελευταία χρόνια τόσο η αύξηση της έμφυλης βίας και των περιστατικών σεξισμού και μισογυνισμού, όσο και οι εικόνες από τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τις φεμινιστικές ιδέες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νεότερες γενιές γυναικών.

Πορεία ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Σάββατο 24 Νοέμβρη: Ας είμαστε όλες και όλοι εκεί!

Μαζικά στους δρόμους των ΗΠΑ ενάντια στον Κάβανο

Αποφασιστικά στο πλευρό των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης

Ένας χρόνος από το #Metoo, ενάντια στη συστημική υποκρισία

Ένα ριζοσπαστικό φεμινιστικό κίνημα έχει γεννηθεί διεθνώς

Κίνημα κατά των Πλειστηριασμών

Η εμπειρία στο Ε΄ Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης

Pages