Συνέλευση 8ης Μάρτη: Μαζικό φεμινιστικό κίνημα συνδεδεμένο με τους ταξικούς αγώνες

Σ ε συνέχεια των πρώτων διεργασιών της Συνέλευσης 8ης Μάρτη, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 7.30μμ ανοιχτή συνέλευση στο κτίριο της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σαπφώ Διαμαντοπούλου

Με στόχο την έγκαιρη οργάνωση της φετινής καμπάνιας για την 8η Μάρτη, απευθυνόμαστε σε σωματεία και πρωτοβουλίες εργαζομένων, σε συλλογικότητες, εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, γυναίκες που εργάζονται στο σπίτι, μαθήτριες και φοιτήτριες, ώστε να συζητήσουμε και να θέσουμε με υλικούς όρους την πορεία μας προς τη φεμινιστική απεργία. 
Η περσινή διαδήλωση κατάφερε να έχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα απεργιακό χαρακτήρα, με κεντρικό σύνθημα «Απεργία στο σπίτι, απεργία στη δουλειά». Με αυτήν την παρακαταθήκη, φέτος ξεκινάμε την προετοιμασία για την 8η Μάρτη από νωρίς, προκειμένου ακόμη περισσότερες συλλογικότητες και αγωνίστριες να εμπλακούν στον αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση.
Το φεμινιστικό ζήτημα βρίσκεται σήμερα στο κέντρο του ενδιαφέροντος, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση και ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός πλήττει με ιδιαίτερη ένταση τις γυναίκες, ενώ παράλληλα επιχειρείται μια συστηματική ιδεολογική επίθεση, που γίνεται φανερή με μια σειρά από εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αυτές οι φράσεις μας γίνονται πιο κατανοητές, αν σκεφτούμε την εργασιακή πραγματικότητα των γυναικών, όπου το καθεστώς επισφάλειας κυριαρχεί, η σεξιστική βία –από τη σεξουαλική παρενόχληση μέχρι το βιασμό ή/και τη δολοφονία– είναι συχνά μια φριχτή καθημερινότητα, ενώ τα κενά των κοινωνικών δομών, όπως η φροντίδα υπερηλίκων, παιδιών ΑΜΕΑ, ψυχικά ασθενών κ.ά. καλύπτονται κατά κύριο λόγο από γυναίκες. Παράλληλα, «παραδοσιακά» είναι οι γυναίκες υπεύθυνες για τις οικιακές εργασίες και γενικότερα την κοινωνική αναπαραγωγή.
Στη μακρά αυτή λίστα έρχεται να προστεθεί και η κυβερνητική πρόθεση περαιτέρω συντηρητικοποίησης της κοινωνίας, μέσω για παράδειγμα της καθιέρωσης της ημέρας του αγέννητου παιδιού κ.ά., θέλοντας μ’αυτόν τον τρόπο να μας «υπενθυμίσει» πως οι γυναίκες οφείλουν να επιτελούν πρωτίστως το ρόλο της μητρότητας. Δε μας κάνει φυσικά εντύπωση το γεγονός ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαïκή Επιτροπή αναφορικά με τον δείκτη ισότητας των φύλων για το 2019, η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η και τελευταία θέση της κατάταξης με ποσοστό 51,2%. 
Στην παρούσα λοιπόν συγκυρία, της πολύπλευρης εκμετάλλευσης και καταπίεσης σε βάρος των γυναικών, η συγκρότηση ενός μαζικού και δυναμικού φεμινιστικού κινήματος, που θα συνδέεται με τους ταξικούς μας αγώνες, καθίσταται περισσότερο από αναγκαία. Η Συνέλευση 8ης Μάρτη προσβλέπει να γίνει το αγωνιστικό εκείνο όχημα γύρω από το οποίο θα συσπειρωθούν όλες οι ριζοσπαστικές φωνές, συλλογικότητες κάθε είδους, που μάχονται για τη γυναικεία και την κοινωνική απελευθέρωση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σημαντικό το συντονισμό μας σε πανελλαδικό, αλλά και διεθνές, επίπεδο. Όπως έχει προγραμματιστεί, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με φεμινίστριες από την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Η συνέλευση επίσης θα συμμετέχει ενεργά στην κινητοποίηση της 25ης Νοέμβρη, παγκόσμια μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Οι σκέψεις που ήδη έχουμε ανταλλάξει, αλλά και ο διάλογος που πρόκειται να ανοίξει ακόμη περισσότερο στη συνέλευση στις 24 Οκτώβρη, μπορούν να γεμίσουν με ιδέες και έμπνευση την πορεία μας προς τη διαδήλωση της 8ης Μάρτη. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία