Φύλλο Νο 444 (23 Οκτώβρη 2019)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οργανώνει μια νεοφιλελεύθερη επέλαση εφ’ όλης της ύλης.

Εδώ και 10 μέρες που έγινε γνωστό ότι στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο εντάσσεται η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων έχει ξεκινήσει μια κρίσιμη μάχη.

Σ ε συνέχεια των πρώτων διεργασιών της Συνέλευσης 8ης Μάρτη, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 7.30μμ ανοιχτή συνέλευση στο κτίριο της ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας).

Το 2013, το σχέδιο της τότε κυβέρνησης να κλείσει το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ είχε ξεκινήσει από την προσπάθεια κλεισίματος της Πτέρυγας Μπόμπολα. Η κινητοποίηση του σωματείου με τη στήριξη άλλων σωματείων, φορών, αριστερών κομμάτων κι οργανώσεων κατάφερε τότε να «παγώσει» το σχέδιο (έμειναν στο χώρο τα πλυντήρια και το Αρχείο), ενώ παραμένει η διεκδίκηση να επαναλειτουργήσει η Πτέρυγα ως μονάδα περίθαλψης. Σήμερα, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα η μετεγκατάσταση προσφύγων στην Πτέρυγα, με πραγματικό στόχο το οριστικό κλείσιμό της. Το σωματείο οργάνωσε συγκέντρωση ενημέρωσης-συντονισμού φορέων και κατοίκων της περιοχής, για να εξηγήσει το αίτημα επαναλειτουργίας της Πτέρυγας και να προτείνει την εύρεση εναλλακτικών χώρων (που υπάρχουν) στην περιοχή για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Αυτός ο σαφής διαχωρισμός από τη συγκέντρωση του Δήμου Μελισσίων-Πεντέλης με τη συμμετοχή Βελόπουλου και τη ρατσιστική άρνηση της δημοτικής αρχής να φιλοξενήσει γενικά πρόσφυγες στο δήμο είναι κρίσιμος. Ακροδεξιοί εμφανίστηκαν ως «ανησυχούντες» στη συγκέντρωση του σωματείου, επιχειρώντας να τη σαμποτάρουν ή και να την ακυρώσουν. Δεν τα κατάφεραν κι αποχώρησαν. Σωματεία, φορείς και κάτοικοι μπορούν να οργανώσουν τον κοινό αγώνα για επαναλειτουργία του Μπόμπολα και για στέγαση των προσφύγων σε άλλο χώρο του Δήμου, απαντώντας και σε κυβέρνηση και σε ακροδεξιά.

Γαλλία:
Έκανε το γύρο του κόσμου η εικόνα συγκρούσεων μεταξύ πυροσβεστών και αστυνομικών στη Γαλλία. Το πυροσβεστικό σώμα, απολαμβάνει και μεγάλη λαϊκή νομιμοποίηση αλλά ταυτόχρονα θεωρείται και «σώμα ασφαλείας», οπότε η καταστολή των πυροσβεστών διαδηλωτών προκάλεσε μεγάλο σοκ. Η κινητοποίηση αφορούσε και τα προβλήματα της υπηρεσίας (εκθέτοντας τον «πράσινο» τάχα Μακρόν) αλλά και το συνταξιοδοτικό, ενάντια στο οποίο έχουν μπει σε κίνηση και άλλοι κλάδοι το τελευταίο διάστημα, μακριά όμως από τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως και τα κίτρινα γιλέκα, που η συμμετοχή και η ένταση έχει περιοριστεί, αλλά το γεγονός ότι συνεχίζουν ακόμα, σχεδόν ένα χρόνο μετά το αρχικό ξέσπασμα, λέει πολλά για την κατάσταση πνευμάτων στη Γαλλία του Μακρόν…

Οι εξεγέρσεις στο Εκουαδόρ και τη Χιλή, αλλά και οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Βολιβία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, επαναφέρουν το διεθνές βλέμμα στη Λατινική Αμερική. Όπου αποδεικνύεται ότι η κρίση των «ροζ κυβερνήσεων» δεν σημαίνει και το «τέλος του δρόμου» και ότι η «νεοφιλελεύθερη παλινόρθωση» δεν είναι ακαταμάχητη τάση-οδοστρωτήρας. Εκλογικές νίκες ή ήττες της κεντροαριστεράς, αποτυχίες της Δεξιάς στην κυβέρνηση, αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές τάσεις και διεργασίες, αλλά και εξεγέρσεις των «από κάτω», συνθέτουν ένα ρευστό σκηνικό βαθιάς κρίσης, όπου το πολιτικό-κοινωνικό εκκρεμές συνεχίζει να κινείται ταχύτατα...

Συναντήσαμε τον Μιγκέλ Ουρμπάν, ευρωβουλευτή του Podemos και μέλος της ισπανικής οργάνωσης Αντικαπιταλίστας, στην Αθήνα. Το ταξίδι του έγινε με αφορμή μια επίσκεψη στον καταυλισμό στη Μόρια την Πέμπτη 17 Οκτώβρη, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας της ευρω-ομάδας GUE/NGL. Καταγράψαμε μια σύντομη συνομιλία μαζί του. Τη συνέντευξη πήρε η Κατερίνα Σεργίδου.