Κρίσιμη μάχη στους δήμους

Φωτογραφία

Εδώ και 10 μέρες που έγινε γνωστό ότι στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο εντάσσεται η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων έχει ξεκινήσει μια κρίσιμη μάχη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Μια μάχη που έπρεπε και πρέπει να δοθεί με ενωτικά και μαζικά χαρακτηριστικά. Ανοίγοντας το ζήτημα στην κοινωνία, με παρεμβάσεις σε δημοτικά συμβούλια. Προσπαθώντας να ενημερώσουν όλο τον κόσμο μαζί με δημοτικές παρατάξεις που βγάλανε ανακοινώσεις και συμμετείχαν στην κινητοποίηση των εργαζομένων στους δήμους το Σάββατο 19 Οκτώβρη (βλέπε το παρακάτω άρθρο). 
Προσπαθώντας να συντονίσει τα βήματά της με εργαζόμενους και κλάδους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όπως τα νοσοκομεία. Θα ήταν πολύ σημαντικό βήμα να αναθεωρήσει έστω και την τελευταία στιγμή τη στάση της η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και να αποσύρει το πρωινό συλλαλητήριο της Πέμπτης 24 Οκτώβρη καλώντας μόνο στο απογευματινό μαζί με την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ. 
Οι κρίσιμες μάχες μπορούν να κερδηθούν μόνο με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση δυνάμεων και αγωνιστών με τα αιτήματα των εργαζομένων. Είναι μια μάχη που κανείς δεν περισσεύει ούτε από τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αυτές είτε από τους εργαζόμενους στους δήμους συνολικά. Γιατί αν περάσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών σιγά-σιγά θα έρθει η σειρά της πλήρους λειτουργίας των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Συνεχείς κινητοποιήσεις στους δήμους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών
Το σκουπίδι είναι χρυσός

Της Ελένης Χριστοπούλου, 
εργαζόμενης στην καθαριότητα του Δήμου Καλλιθέας
 

Σ τις 23 Οκτώβρη η κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση στην Βουλή το «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο». Μέσα σ’ αυτό το νομοσχέδιο, εκτός των άλλων (υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας, το ηλεκτρονικό φακέλωμα κ.λπ.) με το άρθρο 179, δίνει την δυνατότητα και την ευκολία στους δημάρχους να εκχωρούν σε εργολάβους βασικές υπηρεσίες όπως καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός και πράσινο.
Η δοκιμή για το συγκεκριμένο άρθρο έγινε στα Ιωάννινα με τον εκεί δήμαρχο να προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Οι κινητοποιήσεις του συλλόγου των εργαζομένων στον Δήμο Ιωαννίνων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) κατάφεραν να φρενάρουν τα σχέδια του συγκεκριμένου δημάρχου. Και έτσι, για να μπορούν εύκολα να δοθούν οι υπηρεσίες στους ιδιώτες, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το άρθρο 179 ενώ καταργεί και το άρθρο 61 (Ν.3979|2011), την αιτιολογημένη και με απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου καθώς και την τεκμηρίωση της αδυναμίας εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του δήμου.
Το χάρισμα σε ιδιώτες υπηρεσιών, και μάλιστα ανταποδοτικών, μόνο άσχημα αποτελέσματα θα έχει για τα νοικοκυριά. Είναι δεδομένο πως θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των δημοτών που θα κληθούν να πληρώσουν την «ανάπτυξη», τα κέρδη των ιδιωτών και το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων, όπως άλλωστε γίνεται μέχρι σήμερα με τα ήδη ψηλά δημοτικά τέλη. Η εφαρμογή του άρθρου θα οδηγήσει σε κατάργηση υπηρεσιών άρα και σε απολύσεις εργαζομένων. Επίσης θα αφαιρέσει πόρους οικονομικούς από τους δήμους. Επιπλέον μπορεί πολύ εύκολα να γίνει η «κερκόπορτα» για να σταματήσουν να δίνονται τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και θα ανοίξει τον δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις και σε άλλες υπηρεσίες των δήμων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις χειροκρότησαν το συγκεκριμένο άρθρο.
Οι εργαζόμενοι στους δήμους έδωσαν την πρώτη απάντηση με τις κινητοποιήσεις τους στις 17 και 19 Οκτώβρη με αποχή από την εργασία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στην κοινή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-Μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 0κτώβρη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε σειρά δράσεων τις επόμενες μέρες:
• Δευτέρα 21/10: μαζικές ολοήμερες Γενικές Συνελεύσεις (Πανελλαδική Ημέρα Δράσης και Αγώνα)
• Να ζητηθεί από τους Συλλόγους Εργαζομένων έκτακτη σύγκλιση των Δημοτικών Συμβουλίων
• Τρίτη 22/10 και Τετάρτη 23/10: Προκήρυξη 48ωρης Πανελλαδικής Απεργίας μόνο των εργαζομένων στις υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων με μοναδική όμως κινητοποίηση τη μηχανοκίνητη πορεία τη δεύτερη μέρα της απεργίας.
• Πέμπτη 24/10: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία όλων των εργαζομένων στους δήμους και συγκέντρωση (11.00 π.μ.) έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας.
Παρ’ όλη την ασάφεια της απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που ψηφίστηκε από τη ΔΑΚΕ και τη Συνδικαλιστική Ανατροπή (πρώην ΠΑΣΚΕ) οι εργαζόμενοι στους δήμους είναι διατεθειμένοι να δώσουν τον αγώνα τους, όπως έχουν δώσει πολλές φορές μέχρι τώρα, για να μην ψηφιστεί το άρθρο που ουσιαστικά χαρίζει στους ιδιώτες κοινωνικές και ανταποδοτικές υπηρεσίες. Την εβδομάδα αυτή σε κινητοποιήσεις θα βρίσκονται και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους όπως οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και θα πρέπει να συναντηθούμε, να συντονιστούμε, και μαζί τους να δώσουμε τον αγώνα για την ανατροπή του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου.
Εν τέλει τα σκουπίδια είναι χρυσός για τους ιδιώτες σε περίπτωση που αναλάβουν τη διαχείρισή τους. Το παράδειγμα της Ιταλίας με τη Μαφία να έχει αναλάβει να διαχειρίζεται αυτό τον χρυσό προειδοποιεί για το τι μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα. Και στην Ελλάδα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον γνωστών «καρχαριών» όπως ο Μπόμπολας που εδώ και μια δεκαπενταετία θησαυρίζει καίγοντας τα μολυσματικά νοσοκομειακά απορρίμματα. 
Αυτός ο χρυσός αξίζει τους αγώνες μας για να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών, την πρόσβαση σ’ αυτές όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων κατηγοριών, τη διάσωση των αυριανών θέσεων εργασίας με Συλλογικές Συμβάσεις και με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

 

Κοινό μέτωπο δημοτών-εργαζομένων

Του Θάνου Λυκουργιά
 

Η δημοτική κίνηση «Ανυπότακτη Αθήνα» συμμετείχε το περασμένο Σάββατο 19/10 στην διαδήλωση που καλούσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στις διατάξεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου. Με την ανακοίνωσή μας και κυρίως με την παρουσία μας στην διαδήλωση επιχειρήσαμε να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ και συμπαράταξης μαζί τους στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, ο οποίος είναι κοινός.
Εφόσον περάσουν αυτά τα μέτρα εκχώρησης υπηρεσιών στους ιδιώτες, το πλήγμα θα μας αφορά όλους. 
Για τους μεν εργαζόμενους, αυτή η διαδικασία θα σημάνει πιθανότατα μεγαλύτερη ένταση στη δουλειά -υπό την απειλή της ιδιωτικοποίησης- 
και σίγουρα οριστικοποίηση στο πάγωμα των μόνιμων προσλήψεων και πιθανότατα και των συμβασιούχων.
Για τους δε δημότες, αυτή η διαδικασία θα εκφραστεί αναγκαστικά σε αυξημένα δημοτικά τέλη.
Απέναντι στα παραπάνω, η οικοδόμηση ενός πραγματικού κοινού μετώπου εργαζομένων και δημοτών θα είναι η καλύτερη απάντηση για να αποτρέψουμε την ψήφιση ή εφαρμογή αυτών των μέτρων, ειδικά εάν αυτά φτάσουν στους λογαριασμούς των πολιτών που δεν γνωρίζουν ακόμα τι ψηφίζεται.
Το περασμένο Σάββατο πήραμε μια πρώτη γεύση αυτής της δύναμης και συνεχίζουμε

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία