Το 2013, το σχέδιο της τότε κυβέρνησης να κλείσει το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ είχε ξεκινήσει από την προσπάθεια κλεισίματος της Πτέρυγας Μπόμπολα. Η κινητοποίηση του σωματείου με τη στήριξη άλλων σωματείων, φορών, αριστερών κομμάτων κι οργανώσεων κατάφερε τότε να «παγώσει» το σχέδιο (έμειναν στο χώρο τα πλυντήρια και το Αρχείο), ενώ παραμένει η διεκδίκηση να επαναλειτουργήσει η Πτέρυγα ως μονάδα περίθαλψης. Σήμερα, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα η μετεγκατάσταση προσφύγων στην Πτέρυγα, με πραγματικό στόχο το οριστικό κλείσιμό της. Το σωματείο οργάνωσε συγκέντρωση ενημέρωσης-συντονισμού φορέων και κατοίκων της περιοχής, για να εξηγήσει το αίτημα επαναλειτουργίας της Πτέρυγας και να προτείνει την εύρεση εναλλακτικών χώρων (που υπάρχουν) στην περιοχή για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Αυτός ο σαφής διαχωρισμός από τη συγκέντρωση του Δήμου Μελισσίων-Πεντέλης με τη συμμετοχή Βελόπουλου και τη ρατσιστική άρνηση της δημοτικής αρχής να φιλοξενήσει γενικά πρόσφυγες στο δήμο είναι κρίσιμος. Ακροδεξιοί εμφανίστηκαν ως «ανησυχούντες» στη συγκέντρωση του σωματείου, επιχειρώντας να τη σαμποτάρουν ή και να την ακυρώσουν. Δεν τα κατάφεραν κι αποχώρησαν. Σωματεία, φορείς και κάτοικοι μπορούν να οργανώσουν τον κοινό αγώνα για επαναλειτουργία του Μπόμπολα και για στέγαση των προσφύγων σε άλλο χώρο του Δήμου, απαντώντας και σε κυβέρνηση και σε ακροδεξιά.
Το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» οργανώνει εκδήλωση-συζήτηση την Παρασκευή 1 Νοέμβρη στις 7 μμ στο Πολυτεχνείο. Αφορμή είναι η μήνυση αξιωματικού για «συκοφαντική δυσφήμιση κατ’ εξακολούθηση» ενάντια στους διαχειριστές του blog της Επιτροπής και τον αγωνιστή στο όνομα του οποίου είναι το τηλέφωνο στο οποίο γίνονται ορισμένες από τις καταγγελίες των στρατευμένων και των οικογενειών τους. Η μήνυση αφορά καταγγελίες που έγιναν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και δημοσιεύτηκαν στο blog. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάποιες από αυτές ο εν λόγω αξιωματικός είχε οδηγηθεί σε στρατοδικείο, όπου απαλλάχθηκε όχι γιατί δεν συνέβησαν όσα είχαν καταγγελθεί αλλά λόγω αμφιβολιών για το αν ο διοικητής είχε σκοπό να βλάψει τους καταγγέλοντες. Όπως γράφει η σχετική ανακοίνωση των συντρόφων, «Σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και πάλι στην ευρύτερη περιοχή μας και η κυβέρνηση και το σύστημα θέλουν τους στρατευμένους πειθήνια και άβουλα όργανα στα παιχνίδια των μεγάλων συμφερόντων είναι φανερό πως φωνές όπως του ‘’Σπάρτακου’’ και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων πρέπει να σιγήσουν».
***
Στο ίδιο κλίμα που περιγράφει η ανακοίνωση από πάνω, εντάσσεται η εκ νέου αύξηση της διάρκειας της εναλλακτικής θητείας από τους 12 στους 15 μήνες. Ο τιμωρητικός χαρακτήρας της εναλλακτικής θητείας στην Ελλάδα είναι μια χρόνια κατάσταση, που έχει δεχτεί κριτική από διεθνείς οργανισμούς όπως η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σχετικά πρόσφατα μειώθηκε στους 12 μήνες, μια κίνηση που ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ χαρακτήριζε τότε θετική αλλά και ανεπαρκής, ζητώντας περαιτέρω διευκρινήσεις. Η σημερινή κυβερνητική απόφαση ακυρώνει ακόμα και τις ανεπαρκείς αλλαγές επιστρέφοντας στο παλιό τιμωρητικό καθεστώς, που όπως καταγγέλει και η Διεθνής Αμνηστία αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Ακόμα και αυτονόητα αστικοδημοκρατικά δικαιώματα (9 μήνες εναλλακτικής θητείας, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα) δεν αποκαταστάθηκαν πλήρως επί ΣΥΡΙΖΑ και παραβιάζονται ακόμα πιο κατάφωρα επί ΝΔ…