Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Δε δεχόμαστε την κατάργηση 
του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ 

Αποσπάσματα από άρθρο της Γιώτας Παναγοπούλου, εργαζόμενης στο ΚΕΘΕΑ. Ολόκληρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ergasianet.gr και αναδημοσιεύτηκε στο Rproject.gr
 

Τ η νύχτα της 30ής Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προέβη σε μια ακραία μορφή θεσμικής λειτουργίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που, μεταξύ άλλων, συμπεριλάμβανε και την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. 
(...)
Ο ορισμός με εκλογές Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθυντή από τη βάση του οργανισμού, δηλαδή από τους εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων που βρίσκονται στο στάδιο της κοινωνικής επανένταξης, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων γονέων και φίλων των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και τα επίτιμα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ είναι που ενοχλεί το Υπουργείο (...)
Το αυτοδιοίκητο είναι οργανικά συνδεδεμένο με το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ αφού προκρίνει και υλοποιεί τη συμμετοχικότητα, την αλληλεγγύη, την αυτοδιαχείριση. Καταργώντας το αυτοδιοίκητο καταργείται και η θεραπευτική προσέγγιση του Οργανισμού.
Ο Υπουργός Υγείας, όμως, που παραδέχτηκε πως αγνοεί το θεραπευτικό μοντέλο, θεωρεί ότι τίποτα αρνητικό δε θα συμβεί στον οργανισμό με τον διορισμό του έμμισθου Δ.Σ και ενός έμμισθου Πρόεδρου του από τον Υπουργό αλλά, αντιθέτως, θα εξασφαλίσει περισσότερη πολυφωνία και Δημοκρατία στον οργανισμό! Η διαχειριστική αντίληψη διακυβέρνησης φωνάζει από μακριά με αυτές τις δηλώσεις. Η χώρα αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση και η τοποθέτηση των κατάλληλων μάνατζερ θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τι όμως εννοεί ως επιθυμητό αποτέλεσμα ως προς το ΚΕΘΕΑ η Κυβέρνηση και, πολύ περισσότερο, σχετίζεται με το εννοούμενο ως θετικό αποτέλεσμα για τους ωφελούμενους;
Η απάντηση είναι εύκολη. Οι εξυπηρετούμενοι χρειάζονται ισότιμη -ανεξάρτητα από την εθνικότητα τη φυλή, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό κ.α.- πρόσβαση, θεραπεία, εκπαίδευση, φροντίδα και στήριξη. Και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Είναι αναγκαία εκτός της θεραπείας, η κοινωνική τους επανένταξη. Αυτή είναι και η λογική του ΚΕΘΕΑ το οποίο παρεμβαίνει όχι μόνο παρέχοντας θεραπεία και εκπαίδευση -χωρίς διακρίσεις- αλλά και κοινωνική υποστήριξη και διασύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να στηρίξει πλήρως τα μέλη του τα οποία έχουν επαγγελματικές ευκαιρίες, φωνή και ψήφο.
Μέχρι εδώ όμως δεν υπάρχει πουθενά αναφερόμενη η λέξη κέρδος – οικονομικό όφελος και αυτό είναι κάτι που αποστρέφεται μετά βδελυγμίας η λογική διαχείρισης κοινωφελών οργανισμών ως επιχειρήσεων και άρα το επιθυμητό όφελος είναι αλλιώς μεταφραζόμενο. Η λογική συνηγορεί, επομένως, στην υποστήριξη της θέσης πως η αιφνίδια απόφαση της Κυβέρνησης είναι μια κερκόπορτα στην παρείσφρηση ιδιωτικών συμφερόντων στην απεξάρτηση αλλά και στην αγαστή συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές απεξάρτησης για χάρη του κέρδους. Μπορούμε, επίσης, να εικάσουμε πως τα λεγόμενα «στεγνά» προγράμματα δεν εξυπηρετούν, καθώς φαίνεται, τα προς πώληση υποκατάστατα από τις φαρμακοβιομηχανίες. Κάλλιστα μπορεί κανείς να διακρίνει μετά από το γκρέμισμα κάποιων ενοχλητικών εμποδίων, όπως το αυτοδιοίκητο, πως μια νέα και προσοδοφόρα αγορά ανοίγει. (...)
Πολιτικά και ιδεολογικά η επιλογή της κυβέρνησης δε στοχεύει αλλού παρά στην περαιτέρω αποψίλωση του ούτως ή άλλως διαρκώς συρρικνωνόμενου κοινωνικού κράτους. Όσο τουλάχιστον έμεινε όρθιο από τις επιθέσεις της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών από το 2011 και έως σήμερα. 
(...)
Οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις δηλώνουμε πως:
1. Οι εργαζόμενοι παραμένουμε απόλυτα δεσμευμένοι στο αυτοδιοίκητο του Οργανισμού (...)
2. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λογική της δημόσιας και δωρεάν φροντίδας των εξαρτημένων και των οικογενειών τους, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής τάξης και εισοδήματος. 
(...)
6. Κεντρική πολιτική στόχευση, στην οποία συγκλίνουν όλες οι δράσεις, είναι η απόσυρση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και η άμεση έναρξη διαλόγου για την επίλυση του προβλήματος που η ίδια προκάλεσε, με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο του Οργανισμού.

 

Νέα απεργία στη ΝΟΚΙΑ κόντρα στις απολύσεις
Μετά την πετυχημένη 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης 9/10, οι εργαζόμενοι στη ΝΟΚΙΑ Ελλάδας εξήγγειλαν και νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 23/10. Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την ανάκληση των απολύσεων που είχε εξαγγείλει η εργοδοσία.
Η ΝΟΚΙΑ Ελλάδας είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών τα τελευταία χρόνια και είναι αδιανόητο να ανακοινώνει 60 απολύσεις. Οι εργαζόμενοι, παρά το αρχικό σάστισμα που είχαν μαθαίνοντας το νέο, βρήκαν τη δύναμη μέσα από τη συλλογική δράση του σωματείου να οργανώσουν την πιο μαζική απεργία που έγινε ποτέ στην εταιρεία. Η μαζική αυτή συμμετοχή ήταν κι ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους της ΝΟΚΙΑ σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα.
Οι εργαζόμενοι στη ΝΟΚΙΑ είχαν όμως και αλληλεγγύη: ήταν τεράστια η βοήθεια, τόσο από τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία, συλλογικότητες, εργατικές κινήσεις που κοινοποίησαν παντού τα αιτήματά τους, όσο και από τη συμμετοχή αλληλέγγυων στην πρώτη απεργιακή κινητοποίηση (9/10), οι οποίοι βοήθησαν με τη φυσική τους παρουσία από τα ξημερώματα εκείνης της μέρας στις εγκαταστάσεις της ΝΟΚΙΑ Ελλάδας. 
Οι εργαζόμενοι αναμένουν και πάλι τη μέγιστη δυνατή στήριξη όλων στη νέα απεργιακή κινητοποίηση. Εφόσον οι εξαγγελθείσες απολύσεις έπεσαν από 60 (που είχαν αναγγελθεί αρχικά) στις 40 σημαίνει ότι μπορούν με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι να παλέψουν να κρατήσουν όλοι οι συνάδελφοί τους τη δουλειά τους.

 

Κινητοποιήσεις στη «Χαλυβουργική» που δεν… πληρώνει
Κ ινητοποιήσεις πραγματοποιούν από τις αρχές Οκτώβρη οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργική», διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους χρωστάει η εταιρεία. 
Για πολλοστή φορά η εργοδοσία της εταιρίας αποδεικνύεται αναξιόπιστη καθώς, παρά τις υποσχέσεις που μοίραζε δεξιά και αριστερά για κάλυψη των υποχρεώσεών της έναντι των εργαζομένων, έφτασε στο σημείο να τους οφείλει δεδουλευμένα τριών μηνών. 
Μάλιστα οι κινητοποιήσεις, που πραγματοποιούνται με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, κλιμακώνονται: Από τις 16 Οκτώβρη κι έπειτα υπήρξε σειρά κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν με στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του βασικού μετόχου της «Χαλυβουργικής» Κ. Αγγελόπουλου. Την Παρασκευή 18/10 έγινε τετράωρη στάση εργασίας με αποκλεισμό της πύλης του εργοστασίου, ενώ αποκλεισμός της πύλης πραγματοποιήθηκε και τη Δευτέρα 21/10. Το ίδιο έγινε και την επόμενη ημέρα με παράλληλο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού. Τέλος την Τετάρτη 23 Οκτώβρη αναμενόταν η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρίας στην Αθήνα και αμέσως μετά οι εργαζόμενοι θα αποφάσιζαν πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Είναι δεδομένο ότι μετά και την άρνηση του Κ. Αγγελόπουλου να πάρει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων, οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. 
Οφείλει όμως τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Αττικής να συνδράμουν με μέτρα οικονομικής ανακούφισης των απλήρωτων εργαζομένων ακόμη κι αν χρειαστεί να κατάσχουν τμήμα της περιουσίας του εργοδότη.

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία