Athens Pride 2019: «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία»

Φέτος το Athens Pride, που θα γίνει στις 8 Ιουνίου στο Σύνταγμα, έχει σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία». Πρόκειται για ένα σύνθημα με σαφή αναφορά στην ιστορία και στις διεκδικήσεις του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος στην Ελλάδα και παγκοσμίως, αλλά και στην επέτειο 50 χρόνων από την εξέγερση του Στόουνγουολ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Καλλέργη

Η εξέγερση του Στόουνγουολ είναι η πιο σημαντική στιγμή του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και, σύμφωνα με κάποιους, η στιγμή της δημιουργίας του. Το 1969, όταν γκέι, άμφι, λεσβίες και τρανς άτομα, με αφορμή την αναίτια εισβολή αστυνομικών σε ένα μπαρ της κοινότητας, αντέδρασαν δυναμικά και για μέρες.
Τα μπαρ εκείνης της εποχής ήταν σημεία συνάντησης για την –περιθωριοποιημένη και εκδιωγμένη από την υπόλοιπη κοινωνία–  ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Οι εισβολές της αστυνομίας, συνήθως με αφορμή μικρο-παραβιάσεις νόμων στα μαγαζιά ή υποτιθέμενους οικονομικούς ελέγχους, κατέληγαν σε άνευ λόγου συλλήψεις και εξευτελισμούς, ενώ η αστυνομία απαιτούσε να πληρώνεται για να προστατεύει τα μαγαζιά από τους ελέγχους. Εκείνη τη φορά όμως ήταν διαφορετικά. Ο κόσμος οχυρώθηκε μέσα στο Στόουνγουολ Ιν και ξεκίνησε μια εξέγερση που έμεινε στην ιστορία.
Η αναφορά του Πράιντ φέτος σε αυτή την εξέγερση δεν είναι μόνο συμβολική. Δείχνει ότι ακόμα και ο ίδιος ο θεσμός αναγνωρίζει πως όσα αποκτήθηκαν κερδήθηκαν με αγώνες. Δείχνει ότι δεν έχει σβήσει από τη συλλογική μνήμη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα πως για πολλά χρόνια οι αγωνίστ(ρι)ες ήταν στον δρόμο για να μπορούμε σήμερα να υπάρχουμε. Στα ηλεκτρονικά μέσα της διοργάνωσης ανεβαίνουν συνέχεια στιγμιότυπα από το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα στην Ελλάδα, ενώ γίνεται και αναφορά στις μεγάλες διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.
Όμως, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, είναι σαφές πως αυτή η δυναμικότητα δεν μπορεί να εκφραστεί μέσα από τη διοργάνωση του Πράιντ. Η συμμετοχή Πρεσβειών και χορηγών, η μετατροπή της διαδήλωσης σε μία «παρέλαση» χωρίς κανένα πολιτικό στίγμα είναι προβλήματα που αναδεικνύουμε χρόνια τώρα. Επίσης πατώντας ακριβώς πάνω σ’ αυτή την αναφορά στους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το δικαιωματικό της προσωπείο, αλλά και η Περιφερειάρχης θα προσπαθήσουν να ξεπλυθούν από τις δολοφονικές πολιτικές τους. Από τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση χιλιάδες κόσμου, από τις πολιτικές που έχουν καταστρατηγήσει το κοινωνικό κράτος, στερώντας από τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τις υποδομές ψυχολογικής και νομικής υποστήριξης.
Γι’ αυτό τον λόγο, αλλά και γιατί είμαστε περήφανες/οι που υπάρχουμε, που αγωνιζόμαστε, που είμαστε στον δρόμο, πρέπει να βρεθούμε και φέτος στο Πράιντ. Με πολιτικά συνθήματα, με πανό, με τις οργανώσεις της Αριστεράς, αλλά και τις φεμινιστικές συλλογικότητες να δείξουμε πως αυτό το Πράιντ ανήκει σ’ εμάς, στα εργαζόμενα, άνεργα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, στους/στις μετανάστες/στριες, στους/στις αγωνιστές/στριες.
Δείχνοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, που από τη μία εξαθλιώνει καθημερινά τις ζωές μας και από την άλλη κραυγάζει τη στήριξή της στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, διεκδικώντας ένα Πράιντ χωρίς χορηγούς και πρεσβίες. Αλλά επικοινωνώντας με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα που βρίσκεται στον δρόμο, δημιουργώντας κοινά σημεία αναφοράς με όλους του ανθρώπους, που η μόνη στιγμή που νιώθουν να τους χωράει μια διαδήλωση είναι το Πράιντ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία