Κινητοποίηση στο ΤΕΕ ενάντια στις εξορύξεις!

Φωτογραφία

Μια εκδήλωση με ιδιαίτερο συμβολισμό και πολιτική σημασία πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) την Τρίτη 18/6.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Νικόλας Κολυτάς

Εκπρόσωποι της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), πετρελαϊκών εταιρειών που εμπλέκονται στις εγχώριες εξορύξεις (ΕΛΠΕ, Energean), καθώς και πανεπιστημιακοί που έχουν ταχθεί δημόσια υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων, κάθισαν στο ίδιο πάνελ σε εκδήλωση με τίτλο «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο». Εκδήλωση που έγινε με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση εξέπεμψε ένα διπλό πολιτικό μήνυμα. Αφενός την πλήρη αδιαφορία όλων των κυβερνήσεων και των κρατικών φορέων για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που, με βάση εκθέσεις επιστημονικών θεσμών, είναι τεράστιος, αφετέρου την προσπάθεια γεωπολιτικής αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων και την όξυνση των ανταγωνισμών με την Τουρκία. Επιχειρηματίες, εκπρόσωποι του κράτους και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας κάθισαν από κοινού στο ίδιο τραπέζι, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση του ελληνικού καπιταλισμού με κάθε κόστος. Είτε περιβαλλοντικό, είτε γεωπολιτικό. Άλλωστε η αντιδραστική συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ αποδεικνύει περίτρανα ότι η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε μια κλειστή λίμνη, με κάποιες από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ναυτικών δυνάμεων παγκοσμίως, προκειμένου διεθνείς κολοσσοί πετρελαίου να συνεχίσουν να κερδίζουν ανενόχλητοι.
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί ένα πολύμορφο και σημαντικό κίνημα. Πρωτοβουλίες, συνελεύσεις, ακτιβισμοί και κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις ξεπηδούν παντού. Πρόκειται για έναν αγώνα που έχει αντικαπιταλιστικό, περιβαλλοντικό και αντιπολεμικό πρόσημο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Έτσι, λοιπόν, την ημέρα της εκδήλωσης που αναφέρθηκε, η Πρωτοβουλία Αθήνας Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων κάλεσε σε κινητοποίηση έξω από το ΤΕΕ, προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα ότι ο κόσμος της αντίστασης δεν κάμπτεται και είναι διατεθειμένος να αγωνιστεί για τη διάσωση του φυσικού πλούτου και της ζωής του κόντρα στα σχέδια είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ με τις πολυεθνικές και τους βαρόνους του πετρελαίου. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν νεολαίοι, μέλη της πρωτοβουλίας και εκπρόσωποι αριστερών οργανώσεων, κρατώντας ένα πανό που έγραφε: «Εξορύξεις πετρελαίων – Οι εταιρείες κερδίζουν, οι λαοί πληρώνουν».
Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστούν τέτοιου τύπου κινητοποιήσεις και να αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μαζικότητα. Στην ΕΔΕΥ, τις πετρελαϊκές εταιρείες και τις κυβερνήσεις που τις στηρίζουν πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης και αγώνα. Τα σχέδιά τους και οι επιχειρήσεις τους δεν θα περάσουν.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία