Φύλλο Νο 436 (19 Ιούνη 2019)

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ελληνική στρατιωτική και διπλωματική ηγεσία διατυμπανίζει την άποψη ότι δεν είναι πραγματικός ο κίνδυνος ενός «θερμού επεισοδίου», δηλαδή μιας πράξης ένοπλης αναμέτρησης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα νερά πέριξ της Κύπρου ή, ακόμα πιο επικίνδυνα, γύρω από το Καστελόριζο.

Τα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν πλέον γίνει θεσμός για πάρα πολλούς ανθρώπους που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συμμετέχουν σε αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, αλλά και ευρύτερα για τον κόσμο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η  αγωνία για την επόμενη μέρα και την επόμενη κυβέρνηση θέλουμε να μετατραπεί σε έγκαιρη προετοιμασία για συλλογικούς αγώνες και για την πολυπόθητη ενότητα της Αριστεράς, ειδικά στους χώρους που ασκείται άμεσα η ταξική πολιτική, στους χώρους δουλειάς.

Σ τις 12/6 έγινε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της «Πόλης Αλλιώς», του μετωπικού δημοτικού σχήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές στη Νεάπολη–Συκιές και με 3,38% εξέλεξε 2 δημοτικούς συμβούλους.

Ένας χρόνιος και βάρβαρος θεσμός συνεχίστηκε απαράλλακτος και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμαστε φυσικά στις πανελλήνιες εξετάσεις που κάθε χρόνο εξοντώνουν σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά χιλιάδες έφηβους, εντάσσοντάς τους σε ένα κανιβαλιστικό πλαίσιο ανταγωνισμού, βαθμοθηρίας και ατομισμού.

Στις 15-16 Ιούνη, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών πραγματοποιήθηκε η 13η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Αγωνιστές του κινήματος και της Αριστεράς, ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες συμμετείχαν σε μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, με σύνθημα «Ζωή χωρίς συμβιβασμούς – Αλληλεγγύη χωρίς εξαιρέσεις». Πέρα από το συναυλιακό πρόγραμμα, την πολυεθνική κουζίνα, τις εκθέσεις κλπ, έγιναν συζητήσεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα των μετώπων που απασχολούν τον κόσμο της αλληλεγγύης και της αντίστασης: για την πάλη ενάντια στην ακροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την ΕΕ-φρούριο που δολοφονεί ποινικοποιώντας την αλληλεγγύη και τη διάσωση, για την έμφυλη βία και τις διακρίσεις στα χρόνια της κρίσης, όπως και μια συζήτηση με Ιταλό ακτιβιστή.

Αλγερία:
Επί 17 βδομάδες, οι Αλγερινοί συνεχίζουν να διαδηλώνουν (εν μέσω και κάποιων απεργιών) κάθε Παρασκευή με σύνθημα «Φύγετε όλοι σας!» και «Όχι εκλογές με αυτήν τη συμμορία στην εξουσία!». Ήδη ο αρχικός σχεδιασμός του καθεστώτος για εκλογές στις 4 Ιούλη ματαιώθηκε. Οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, με κρατικό αξιωματούχο να δηλώνει στο Reuters ότι «θα ήταν αδύνατο να τις διοργανώσουμε επιτυχώς». Μια μικρή επιτυχία (που δείχνει ότι το καθεστώς δεν έχει χτίσει καμία «συναίνεση» μετά την πτώση του Μπουτεφλίκα), αλλά ο αγώνας συνεχίζεται καθώς η «κλίκα» παραμένει στην εξουσία επ’ αόριστον. Εν τω μεταξύ, στις διαδηλώσεις εμφανίζονται πλέον και σουδανικές σημαίες, με αρκετά συνθήματα των Αλγερινών να αποδίδουν τιμές στους «μάρτυρες στο Σουδάν»…

Όταν τα στενά από όπου διέρχεται το 30% του πετρελαίου διεθνώς μετατρέπονται σε επικίνδυνο μέρος (διαδοχικά κρούσματα σαμποτάζ κι επιθέσεις σε τάνκερ) και πεδίο αντιπαράθεσης (με συζητήσεις για στρατιωτικά μέτρα «προστασίας»), η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι.