Φύλλο Νο 436 (19 Ιούνη 2019)

Της σύνταξης...

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ελληνική στρατιωτική και διπλωματική ηγεσία διατυμπανίζει την άποψη ότι δεν είναι πραγματικός ο κίνδυνος ενός «θερμού επεισοδίου», δηλαδή μιας πράξης ένοπλης αναμέτρησης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα νερά πέριξ της Κύπρου ή, ακόμα πιο επικίνδυνα, γύρω από το Καστελόριζο.

Η πολιτική του Τσίπρα έστρωσε το δρόμο στον Μητσοτάκη

Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές της 7ης Ιούλη, η πολιτική αποτυχία του Αλ. Τσίπρα είναι προφανής.

Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: «Τόπος» συζήτησης και ανασυγκρότησης

Τα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν πλέον γίνει θεσμός για πάρα πολλούς ανθρώπους που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, συμμετέχουν σε αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, αλλά και ευρύτερα για τον κόσμο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο Βαρουφάκης και η «δημιουργική ασάφεια»

Είναι ερμηνεύσιμο και ως ένα βαθμό κατανοητό ότι ένα κομμάτι αριστερού κόσμου αναζητώντας πολιτική έκφραση στράφηκε στην επιλογή του ΜέΡΑ 25.

Camping resist.reclaim.revolt 2019

Resist! Reclaim! Revolt! Αντίσταση, διεκδίκηση, εξέγερση!

Η ΛΑΕ, οι εκλογές, η προοπτική

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν για τη ΛΑΕ ένα πολιτικό σοκ.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Εγκληματικό λοκ άουτ των καπιταλιστών της υγείας

Οι καπιταλιστές της υγείας πραγματοποίησαν ένα ιδιότυπο λοκ άουτ από τις 10 ως τις 13 Ιούνη.

Προετοιμασία για ενωτικούς, διεκδικητικούς αγώνες

Η  αγωνία για την επόμενη μέρα και την επόμενη κυβέρνηση θέλουμε να μετατραπεί σε έγκαιρη προετοιμασία για συλλογικούς αγώνες και για την πολυπόθητη ενότητα της Αριστεράς, ειδικά στους χώρους που ασκείται άμεσα η ταξική πολιτική, στους χώρους δουλειάς.

Απεργία-αποχή εναντίον «Αξιολόγησης» στο Δημόσιο: 1-0!

Ε πιβεβαιώνεται η ρήση «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος».

Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και το 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

Τ ις 35.770 έφτασαν την περίοδο 2010 έως σήμερα οι αποχωρήσεις εκπαιδευτικών.

Οι δημοτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη

Ο  δήμος Θεσσαλονίκης διοικήθηκε από το 2011 έως σήμερα από το Γιάννη Μπουτάρη.

Η «Πόλη Αλλιώς» ήρθε για να μείνει

Σ τις 12/6 έγινε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της «Πόλης Αλλιώς», του μετωπικού δημοτικού σχήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές στη Νεάπολη–Συκιές και με 3,38% εξέλεξε 2 δημοτικούς συμβούλους.

Πανελλήνιες εξετάσεις: Ένα εξοντωτικό και βάρβαρο σύστημα

Ένας χρόνιος και βάρβαρος θεσμός συνεχίστηκε απαράλλακτος και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμαστε φυσικά στις πανελλήνιες εξετάσεις που κάθε χρόνο εξοντώνουν σωματικά, πνευματικά και ψυχολογικά χιλιάδες έφηβους, εντάσσοντάς τους σε ένα κανιβαλιστικό πλαίσιο ανταγωνισμού, βαθμοθηρίας και ατομισμού.

Κινητοποίηση στο ΤΕΕ ενάντια στις εξορύξεις!

Μια εκδήλωση με ιδιαίτερο συμβολισμό και πολιτική σημασία πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) την Τρίτη 18/6.

Μεγάλη επιτυχία της φεμινιστικής απεργίας στην Ελβετία

«Η ισότητα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση»

ΕΣΗΕΑ: Η πορεία προς το εκλογικό αποτέλεσμα

Πολύ δυσμενή ήταν τα αποτελέσματα για την Αριστερά στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ που έγιναν στα μέσα του Ιούνη.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Στις 15-16 Ιούνη, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών πραγματοποιήθηκε η 13η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Αγωνιστές του κινήματος και της Αριστεράς, ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες συμμετείχαν σε μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, με σύνθημα «Ζωή χωρίς συμβιβασμούς – Αλληλεγγύη χωρίς εξαιρέσεις». Πέρα από το συναυλιακό πρόγραμμα, την πολυεθνική κουζίνα, τις εκθέσεις κλπ, έγιναν συζητήσεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα των μετώπων που απασχολούν τον κόσμο της αλληλεγγύης και της αντίστασης: για την πάλη ενάντια στην ακροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την ΕΕ-φρούριο που δολοφονεί ποινικοποιώντας την αλληλεγγύη και τη διάσωση, για την έμφυλη βία και τις διακρίσεις στα χρόνια της κρίσης, όπως και μια συζήτηση με Ιταλό ακτιβιστή.

Όλα τα ίδια μένουν...;

Έργα και ημέρες της 4ετίας ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό

Η εξέγερση στο Σουδάν στην κόψη του ξυραφιού

Η εξέγερση στο Σουδάν αντιμετωπίζει προκλήσεις «ζωής ή θανάτου».

Και όμως γυρίζει

Αλγερία: Επί 17 βδομάδες, οι Αλγερινοί συνεχίζουν να διαδηλώνουν (εν μέσω και κάποιων απεργιών) κάθε Παρασκευή με σύνθημα «Φύγετε όλοι σας!» και «Όχι εκλογές με αυτήν τη συμμορία στην εξουσία!». Ήδη ο αρχικός σχεδιασμός του καθεστώτος για εκλογές στις 4 Ιούλη ματαιώθηκε. Οι εκλογές αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, με κρατικό αξιωματούχο να δηλώνει στο Reuters ότι «θα ήταν αδύνατο να τις διοργανώσουμε επιτυχώς». Μια μικρή επιτυχία (που δείχνει ότι το καθεστώς δεν έχει χτίσει καμία «συναίνεση» μετά την πτώση του Μπουτεφλίκα), αλλά ο αγώνας συνεχίζεται καθώς η «κλίκα» παραμένει στην εξουσία επ’ αόριστον. Εν τω μεταξύ, στις διαδηλώσεις εμφανίζονται πλέον και σουδανικές σημαίες, με αρκετά συνθήματα των Αλγερινών να αποδίδουν τιμές στους «μάρτυρες στο Σουδάν»…

Η νέα ιταλική κρίση, ανάμεσα στον εσπρέσο, τη λιρέτα και την κυβερνητική αδηφαγία της Λέγκας

Σ την Ιταλία, προχώρησαν εσχάτως σε μια πρωτότυπη εφεύρεση –τις μηχανές του εσπρέσο που θα φτύνουν ταυτόχρονα και... λιρέτες.

Ρατσισμός και αντιρατσισμός στις εκλογές στη Δανία

Ο ι εθνικές εκλογές στη Δανία κατέγραψαν κάποιες τάσεις που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Κυβερνητικά σενάρια στο Ισπανικό Κράτος

O Πέδρο Σάντσες έχει λάβει την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση που θα ζητήσει τη ψήφο εμπιστοσύνης από την ισπανική βουλή.

Επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά στον Κόλπο

Όταν τα στενά από όπου διέρχεται το 30% του πετρελαίου διεθνώς μετατρέπονται σε επικίνδυνο μέρος (διαδοχικά κρούσματα σαμποτάζ κι επιθέσεις σε τάνκερ) και πεδίο αντιπαράθεσης (με συζητήσεις για στρατιωτικά μέτρα «προστασίας»), η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι.