Μικρά Αντιρατσιστικά

Στις 15-16 Ιούνη, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών πραγματοποιήθηκε η 13η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Αγωνιστές του κινήματος και της Αριστεράς, ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες συμμετείχαν σε μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, με σύνθημα «Ζωή χωρίς συμβιβασμούς – Αλληλεγγύη χωρίς εξαιρέσεις». Πέρα από το συναυλιακό πρόγραμμα, την πολυεθνική κουζίνα, τις εκθέσεις κλπ, έγιναν συζητήσεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα των μετώπων που απασχολούν τον κόσμο της αλληλεγγύης και της αντίστασης: για την πάλη ενάντια στην ακροδεξιά σε Ελλάδα και Ευρώπη, για την ΕΕ-φρούριο που δολοφονεί ποινικοποιώντας την αλληλεγγύη και τη διάσωση, για την έμφυλη βία και τις διακρίσεις στα χρόνια της κρίσης, όπως και μια συζήτηση με Ιταλό ακτιβιστή.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Με το τζαμί στο Βοτανικό να ετοιμάζεται να ανοίξει, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πράττει επιτέλους κάτι αυτονόητο. Αλλά μάλλον θέλει να ξεμπερδέψει με μια εκκρεμότητα για την οποία η χώρα είχε γίνει διεθνώς ρεζίλι και αυτό φαίνεται ακόμα και από την κατασκευή. «Άσχημο στα όρια του προσβλητικού για τις μουσουλμανικές κοινότητες της Αθήνας και για τη σύγχρονη ισλαμική αρχιτεκτονική», το χαρακτηρίζει άνθρωπος που ασχολήθηκε επί χρόνια με το θέμα. «Σαν μεγάλο περίπτερο» το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, Ναΐμ Ελ Γαντούρ. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χωράει 300 άτομα. Συζήτηση έχουν προκαλέσει και άλλες ρυθμίσεις (με βάση το νόμο του 2006, το ΔΣ που επιλέγει τον ιμάμη θα έχει συμβολική-περιορισμένη εκπροσώπηση των μουσουλμανικών κοινοτήτων, ενώ το τζαμί δεν θα έχει μιναρέ ή μεγαφωνικές εγκαταστάσεις στους εξωτερικούς χώρους). Ρυθμίσεις που ίσως θα έμοιαζαν εύλογες σε ένα «κοσμικό» κράτος, το οποίο όμως μόνο «κοσμικό» δεν είναι, αν συγκρίνει κανείς τις αντίστοιχες ρυθμίσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους, αρκεί να μην προκαλούν»…

***
Στο νέο τέμενος προβλέπεται επίσης το κήρυγμα να γίνεται στα ελληνικά ή έστω στα αγγλικά. Σαφής η στόχευση. Να ξέρει το άγρυπνο μάτι των ελληνικών Αρχών μήπως γίνει κανένα κήρυγμα μίσους σε χώρο λατρείας. Γιατί ως γνωστόν οι ελληνικές Αρχές είναι πολύ ευαίσθητες σε αυτό το ζήτημα και δεν τα σηκώνουν αυτά. Ούτε ο Άνθιμος, ούτε ο Αμβρόσιος, ούτε οι ομοϊδεάτες τους στο ελληνορθόδοξο ιερατείο τολμάνε να κηρύξουν το μίσος από άμβωνος κάθε Κυριακή, μην τυχόν και τους περιλάβουν οι Αρχές…

***
Τα κομματίδια «δεξιά της δεξιάς», εκτός Χρυσής Αυγής και Βελόπουλου, επιχείρησαν να ενωθούν. Διαδοχικές συναντήσεις επί συναντήσεων δεν κατάφεραν τελικά να φέρουν υπό την ίδια σκέπη τον Φαήλο, τον Καρατζαφέρη, τον στρατηγό Συναδινό και τα άλλα παιδιά. Το «πατριωτικό μέτωπο» κατέρρευσε γύρω από καταγγελίες για ηγεμονισμούς, ανιδιοτέλειες, ανθενωτικές διαθέσεις κ.ά. Τα άσχημα νέα είναι ότι οι ψηφοφόροι αυτού του «χώρου» έχουν κι άλλες –μαζικότερες– επιλογές. Αλλά γενικά αυτό το «κοινό» πάντα υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει. Με αυτό δεδομένο, το να σπάνε σε χίλια κομμάτια και να μην μπορούν να συγκροτηθούν οι ακροδεξιές ηγεσίες σε ενιαίο ρεύμα είναι από τα πράγματα που καλό είναι να γίνονται. Το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόμασταν θα ήταν η εμφάνιση και τρίτου ορατού «πόλου» στην ακροδεξιά…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία